Yumurta Diyeti Nasıl Yapılır?
Yumurta Diyeti Nedir?
Fazla kilolardan kurtulmak ve ideal bir vücuda sahip olabilmek için spor ve diyet çok önemlidir. Uzmanlar tarafından tavsiye edilen ve insanların vücut yapılarına göre uyarlanan yüzlerce diyet türü vardır. Bunlardan bir tanesi yumurta diyetidir. Çok düşük kalorili bir diyet olan yumurta diyeti adından da anlaşıldığı gibi öğünlerde ağırlıklı olarak yumurta tüketilerek uygulanır. Yumurta diyetinin en belirgin özelliği, uzun süre tok tutma etkisidir. Yumurta, anne sütünden sonra en besleyici ikinci gıdadır. Yumurtanın içerisindeki yüksek protein oranı fazla kilolardan kurtulurken kas yapısının korunmasını sağlar. Yumurta diyetinde dikkat edilmesi gereken en önemli şey aşırı miktarda olmamak kaydıyla diğer besin gruplarından da tüketilmesidir.
Yumurta Diyeti Nasıl Yapılır?
Yumurta diyeti yapılırken dikkat edilmesi gereken şeyler şu şekilde sıralanabilir:
-> Vücut enerji elde etme amacıyla önce karbonhidratlar, sonra yağlar en son proteinler kullanılır. Yumurta diyeti yaparken karbonhidratlı besinlerin alımını minimuma düşürmek, yağların yakılmasını ve alınan proteinin daha yüksek oranda kullanılmasını sağlar.
-> Yumurtayı pişirmek için tereyağı yerine zeytinyağı kullanılmalıdır.
-> Alkollü ve asitli içecekler hem sağlığa zarar verir. Hem de yağlanmayı artırır. Bu nedenle normalde tüketilse bile diyet yapan kişilerin amaca ulaşmak için bu içeceklerden uzak durması gerekir.
-> Çok fazla yumurta tüketmek kabızlığa sebep olabilir. Bu nedenle diyet süresince bağırsakları hareketlendirmek için lifli gıdalar ve bol su tüketilmelidir.
-> Yumurta diyeti tek başına forma girmeyi sağlamaz. Diyeti, haftada 4-5 gün yapılacak egzersizlerle desteklemek gerekir.
-> Yumurta diyetinin tek dezavantajı diyet bırakıldıktan sonra kısa süre içinde geri kilo alımı yaşanmasıdır. Bunun için yumurta diyetine başlayanların uzun süre uygulaması ve diyeti bıraksa bile yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durması gerekir.
Yumurta Diyetinde Öğünler Nasıl Hazırlanmalı?
Diyetlerde porsiyonların büyüklüğü kişiden kişiye değişir. Kimlerin bu diyeti uygulamasının faydalı olacağına da diyetisyene danışılarak karar verilebilir. Ancak genel bir beslenme planı çıkarılacak olursa şu şekilde hazırlanır:
-> Sabah Kahvaltısı: Haşlanmış yumurta veya omlet hazırlanır. Hazırlanan yumurtanın yanına 2-3 dilim peynir, birkaç dilim domates ve salatalık eklenebilir. Kahvaltıda ayrıca 1-2 dilim kepekli ekmek yenilebilir.
-> Öğlen Yemeği: Bir dilim haşlanmış kırmızı et veya tavuk hazırlanır. Etin yanına haşlanmış yumurta eklenerek yapılmış bir salata da ilave edilebilir.
-> Akşam Yemeği: Menemen, ıspanaklı veya pazılı yumurta hazırlanır. Bunun yanında bir miktar yoğurt veya ayran tüketilebilir.
-> Ara Öğün: Ara öğünlerde yoğurt, fındık veya badem gibi kuru yemişler tüketilebilir. Ayrıca vitamin kaynağı olarak her mevsim bulunabilen 1 adet elma yenmesi faydalı olacaktır.
Yumurta Diyeti İle Kaç Kilo Verilebilir?
Diyet programları ile verilebilecek kilo miktarları bünyeden bünyeye değişebilmektedir. Çünkü kişilerin insülin direnci, kilo miktarı, metabolizma hızı gibi etkenler kaybedilecek kilo üzerinde belirleyici olmaktadır. Ancak ortalama değerler vermek gerekirse 10 kilo fazlalığı olan bir kişi yumurta diyeti ile ayda 3-4 kilo verebilmektedir. Bunun daha az veya daha fazla olması kişinin bünyesi ve yaşam tarzı ile ilgilidir.
Yumurta Diyetinde Nelerden Kaçınmak Gerekir?
-> Yumurta, yeterli kalori miktarına sahiptir. Bu nedenle yumurtayı pişirirken az miktarda yağ kullanmak ve sıvı yağlardan uzak durmak gerekir.
-> Öğünlerde kola, hazır meyve suyu gibi kalorili ve toksik madde içeriği yüksek içeceklerden uzak durmak gerekir.
-> Diyet boyunca beyaz ekmek tüketmekten uzak durulması gerekir. Ekmek ihtiyacı kepekli veya çavdar ekmeği ile karşılanabilir.
-> Yumurta, uzun sürede sindirilen bir besindir. Bu nedenle öğünlerin arasında en az 4-5 saat bulunmalıdır ki yağ depolama gerçekleşmesin. Ayrıca yatmadan 4 saat evvel beslenmenin noktalanması gerekir. Bu sayede sabaha kadar depolanan yağlar sindirilerek kullanılır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.