Vücut Yağ Oranı Nasıl Düşürülür ve Nasıl Ölçülür?
Vücut Yağ Oranı Nedir?
Vücudu oluşturan dokular kemik, yağ, kas, kan ve bağ dokusu şeklinde gruplandırılır. Bu dokuların miktarı kilo, güç, görünüm ve sağlık durumunu belirler. Özellikle sporcuların dikkat ettiği doku yağ dokusudur. Sporcular gibi birçok insan da vücut yağ oranlarını istenilen seviyede tutmaya çalışır. Vücut yağ oranı, vücutta bulunan toplam yağ kütlesinin kişinin toplam kütlesine oranıdır. Bu oran belli bir aralıkta ideal kabul edilir. Aksi taktirde sağlığı olumsuz etkiler.
İdeal Vücut Yağ Oranı Kaçtır?
Erkeklerde ideal kabul edilen yağ oranı %15, kadınlarda ise %20’dir. Kadınlarda bu oranın daha yüksek olmasının sebebi göğüs ve kalça bölgelerinde yağ biriktirmeleridir. Sporcuların yağ oranı elbette daha düşüktür. Ancak sporcu dahi olsa erkeklerde %8’in kadınlarda ise %12’nin altındaki yağ oranları kritiktir. Bu durum gerekli olan yağ miktarının bulunmaması anlamına gelir. Ayrıca yaşla birlikte ideal yağ oranının da arttığının bilinmesi gerekir.
Vücut Yağ Oranı Nasıl Ölçülür?
Vücut yağ oranı elektrik akımı yöntemiyle ölçülür. Vücuttaki dokuların elektrik akımına karşı direnci farklıdır. Ölçüm yapılacak kişiye düşük bir elektrik akımı verilir ve gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra vücut yağ oranı belirlenir. Vücut yağ oranı obezite teşhisi koyarken ve rejim yapanlardaki değişimi gözlemlerken gayet iyi bir ölçü olur. Bunun dışında kullanılan vücut kütle indeksi yöntemi istenilen sonuçları vermez. Çünkü önemli olan kilonun az veya çok olması değildir. Önemli olan vücut kütlesini oluşturan dokuların niteliğidir. Yani boyuna göre kilosu fazla olan bir insanın vücut yağ oranı düşük kas oranı yüksekse bu kişi sağlıklı kabul edilebilir. Ancak vücut kütle indeksi ölçümleri uzmanlara bu ayrımı yapma imkanı vermez. Aynı boydaki omuzları geniş kişi ile daha ince yapılı bir kişinin vücut kitle indeksinin aynı olması mantıklı değildir.
Vücut Yağ Oranının Yüksek Olmasının Zararları
-> Sarkık ve bitkin bir vücut yapısı oluşur.
-> Kas miktarı artsa bile arzu edilen görünüm elde edilemez.
-> Kalp krizi ve tansiyon başta olmak üzere pek çok hastalığın oluşma riski artar.
Vücut Yağ Oranını Düşürmek İçin Neler Yapılmalıdır?
-> Düzenli spor yapılmalıdır
-> Kalorisi düşük diyet yapılmalıdır
-> Ağırlık antrenmanları yaparak kas kütlesini artırılmalıdır
-> Yağların hızlı yakılması için bol su tüketilmelidir
-> Cips, kola, hamburger gibi hem kalorili hem de zararlı gıdalardan uzak durulmalıdır
Günlük Protein İhtiyacı Ne Kadardır?
Günlük protein ihtiyacı, kişilerin kilo, yaş ve aktivite durumuna göre değişmektedir. Ancak genel insan tipi için ortalama bir değer vermek gerekirse; 80 kiloluk bir erkek günde 35 gram, 65 kiloluk bir kadın günde 28 gram protein almalıdır. Elbette bu miktar sporcularda daha yüksektir. Yaşlılarda ise daha az miktarda protein yeterli olabilir. Özellikle rejim yapan kişiler yetersiz beslenme sonucu ihtiyaç duyulan proteini alamayabilir. Bu da sağlık durumlarının bozulmasına yol açar. Ortalama bir insan için gün içinde alınması gereken minimum protein miktarı şu besinlerden sağlanabilir;
-> Yarım litre yağsız süt
-> Yüz gram yağsız tavuk eti
-> Seksen gram yağsız dana eti
-> Yüz gram fındık veya Antep fıstığı içi
-> Üç yüz elli gram yeşil mercimek
Vejetaryenler Protein İhtiyacını Nasıl Karşılayabilir?
Et ürünleri, insan sağlığı ve beslenmesi açısından oldukça gereklidir. Ancak vejetaryenler et ürünleri tüketmediği için protein ve amino asit bakımından yetersiz beslenmiş olurlar. Bunu önlemek için vejetaryenlerin baklagillerle tahılları kombine biçimde tüketmeleri gerekir. Örneğin; mercimek çorbası, pirinç pilavı ve salatadan mükemmel bir vejetaryen öğünü oluşturulabilir. Ancak bilmek gerekir ki et ürünlerinin tek faydası protein miktarı değildir ve et ürünlerinin eksikliği hiç bir şekilde doldurulamaz.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.