Bağırsak Kurdu (Parazit) Belirtileri ve Tedavisi
Bağırsak kurtları, beyaz solucanı andıran görünüşteki parazit canlılardır. Bağırsak kurtlarının vücudumuzda konakladığı yerler ise normalde ince ve kalın bağırsaklardır. Ancak aşırı kıl kurdu istilalarında parazitlerin kalın bağırsaktan çıkarak mesaneye göç ettiği durumlar olabilir. Bağırsak kurtları yumurtayla üreyen canlılardır. İnsanlara bulaşması da genellikle yumurtalarının bir şekilde insan vücuduna giriş yapmasıyla olur. Türkiye’de en sık görülen parazit kıl kurdudur. Kıl kurdu birkaç milimetre çapında ve birkaç santimetre boyunda olur. Tenyaların boyu ise tedavi edilmediği takdirde birkaç metreyi bulabilir.
Nasıl Bulaşırlar
İşlenmiş et ürünleri hijyensiz ortamlarda üretildiğinde özellikle tenyaları barındırırlar. Hijyen koşulları sağlanamadığı için ülkemizde etli çiğ köftenin satışı yasaklanmış durumdadır zaten. Pis sular ve pis sularla sulanmış sebzeler de vücudumuza çeşitli parazit yumurtalarını taşır. Sebzelerin iyi yıkanması ve mümkünse sirkeli suda bekletilmesi çok önemlidir. Sebzeleri yıkamadan önce de kendi ellerimizi yıkamalıyız. Parazitler topraktan ve hayvan dışkılarından da bulaşabilirler. Kıl kurdu havadan bile bulaşabilir. Parazitlerin aynı ortamda yaşayan kişilerden birbirine bulaşma ihtimali çok yüksektir. Çocuklar hijyen kurallarını yeterince bilmediği için çocuklara bulaşma ihtimali çok daha fazladır.
Belirtileri ve Tanısı
Bağırsak parazitlerinin birçok çeşidi vardır. Belirtiler de parazitin cinsine ve miktarına göre değişebilir. Bazen hiçbir belirtisi olmayabilir.
- Garip karın ağrıları
- Sık sık ishal ve kabızlıkla karşılaşılması
- Huzursuzluk,
- Makat bölgesinde kaşıntı
- Hafif mide bulantıları
- İştahsızlık ya da aşırı yeme gibi beslenme bozuklukları
- Kansızlık ve vitamin eksikliği
- Halsizlik
- Geceleri diş gıcırdatma ve yastığa salya akması
Bu belirtilerden bazılarını gözlemliyorsanız bir parazitoloji uzmanına giderek tahlil yaptırmasını istemeniz iyi olacaktır. Şunu da unutmamalısınız ki her tahlil doğru sonuç vermeyebilir, belirli aralıklarla tekrarlamak gerekir. İnce bağırsakta yaşayan parazitler besinlerinizin faydalı kısımlarını sizden önce emdiği için halsizlik, kansızlık ve vitamin eksikliği olur. Çengelli kurtlar ise doğrudan bağırsak çeperlerine yapışarak kan emerler. Bu da doğrudan kansızlığa neden olur. Ancak çok aşırı istisnai vakalar dışında parazitler bağırsağı delemezler. Kıl kurtları kalın bağırsakta yaşadığı için aldığımız besinlerden faydalanmamıza mani olamazlar. Ancak iştahımızı etkileyebilirler. Bağırsak kurtlarının etkileri karaciğere de zarar verebilir. Bağırsak kurtlarının düğümlenmesi gibi durumlar kabızlığa ve ishale neden olabilir.
Bağırsak Kurdu Tahlili Nasıl Yapılır?
Bağırsak kurdunun teşhisine öncelikle hastanın şikayetlerinin dinlenmesi gerekir. Hastanın çevresindeki insanlar arasında bağırsak parazitine yakalanan biri olup olmaması çok önemlidir . Hastanın yemek yediği, su içtiği ortamlar öğrenilir. Doktor bu verilere dayanarak şüphelenir ise gaita tahlili ister. Hastanın dışkı örneği incelenerek kesin teşhis koyulabilir. Dışkı testinin sonucundan emin olabilmek için en az 3-4 kez tekrarlamak gerekir. Çünkü her dışkı örneğinin içerisinde bağırsak kurdunun yumurtası olmayabilir. Kıl kurdunun teşhisinde kullanılan selofan bant her bağırsak kurdu teşhisinde kullanılamaz. Bunun sebebi ise tüm bağırsak kurdu çeşitlerinin yumurtalarını anüs çevresine bırakmamasıdır. Tam tersine kıl kurdunun yumurtası da dışkı örneğinde pek bulunmaz ve anüs çevresinde bulunur. Bu yüzden kıl kurdu tahlili anüs çevresine yapıştırılıp çekilerek kullanılan bantların incelenmesiyle yapılır.
Çocuklarda Parazit
Anne sütü emen çocuklarda genellikle parazit olmaz. Eğer parazit yumurtaları anne aracılığıyla geliyorsa durum farklıdır. Bulaşan parazitler çocuklar üzerinde pek çok olumsuz etki yapar. Bu etkilerden en sık görüleni yetersiz gelişimdir. Bağırsağa yerleşen bir parazit çocuğun sindirdiği besinine ortak olur. Böyle bir durumda kana karışan besin miktarı azalır ve çocuk yeterince gelişemez. Anneler gelişimi yetersiz çocukların tedavisini daha çok beslemekte arar. Ancak anneye düşen asıl görev çocuğu hastaneye götürerek gelişim yetersizliğinin altındaki sebebi bulmaya çalışmaktır. Hastanede çocuğa gözlem ve gerekli testler yapılır. Bunların sonucunda çocuğun vücudunda parazit olduğu tespit edilirse en kısa sürede tedaviye başlanmalıdır. Çünkü parazitler tedavi edilmediği takdirde çocuklar için ölümcül olabilir. Ayrıca birçok parazit çocukların gelişimini olumsuz etkiler.
Çocuklarda Parazit Görülme Nedenleri Nelerdir?
- Çocukların beslenmesi sırasında hijyene dikkat edilmemesi. (Biberonların veya çatal-kaşıkların temiz olmaması, çocuğun beslenme sırasında biberon ağzını kirli yerlere sürmesi)
- Çocukların yaşamın ilk yıllarında merak nedeniyle çevredeki her nesneye dokunmak istemesi
- Çocuklarda kirlilik algısı olmadığı için çamur gibi pis yerlere rahatlıkla temas edebilmesi
- Çocukların diğer çocuklarla sürekli temas halinde olması
- Anne-babaların çocuğa tuvalet konusunda yardımcı olmaması
Çocuklarda Parazit Belirtileri
- Uyku sırasında ağızdan salya gelmesi (En karakteristik belirtidir)
- Çocuğun şiddetli karın ağrısı çekmesi
- Çocukta iştahsızlık ve halsizlik
- Çocuğun yetersiz kilo alması veya aniden kilo vermesi
- Çocukta süreli olarak bulantı ve kusma görülmesi
Nasıl Tedavi Edilir?
Parazit tedavisinin çeşitli bitkisel yöntemleri olsa da ilaçla yapılanını anlatmayı tercih ediyoruz. Parazit ilacı genellikle 2 dozluk şurup şeklindedir. İlk doz alındıktan 15 gün sonra ikinci doz alınır. Ancak bu tedavi tırnağınızın arasında kalmış ya da iç çamaşırınıza bulaşmış parazit yumurtasını öldürmez. İlaç tedavisiyle birlikte beden ve çevre temizliği şarttır. Tüm kıyafetler bol deterjanla yıkanmalı, evdeki kapı kulpları gibi herkesin dokunduğu yerler çamaşır suyu ya da antiseptiklerle temizlenmeli, tırnaklar kesilmeli ve el hijyenine çok dikkat edilmelidir. İç çamaşırlarının çamaşır suyunda bekletilmesi daha iyi olacaktır ama şart da değildir. Ayrıca ilaç tedavisi, tahlil istenmeksizin tüm aileye uygulanmalıdır. Çünkü aile üyeleri sürekli yakın temas halindedir. Tüm aile tedavi sürecinden geçirilmezse parazit vakası bir kısır döngü haline dönüşebilir. İlaç ve gözlem ile yapılan tedavi başarısız olursa veya hastaya acil müdahale gerekiyorsa bağırsak kurdu ameliyatı gündeme gelebilir.
Bağırsak Kurdu Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Bağırsak kurdu ameliyatı genel anestezi altında yapılır.
- Hastaya anestezi uygulandıktan sonra karın bölgesinden uygun bir kesik açılır.
- Daha sonra hastanın ince bağırsağı rahat şekilde görünene kadar ortamdaki kan temizlenir.
- Cerrah ince bağırsağın uca yakın bir kısmından kesik açar.
- Kesilen bu bölgeden sıkıştırma veya preselle alma yoluyla kurtlar çıkartılır.
- Daha sonra ince bağırsağın kesilen kısmına dikiş atılır. Bu dikiş ipliği kendiliğinden eriyerek bağırsak duvarına katılan bir malzemeden yapılmıştır.
- Hastanın kanaması kontrol altına alındıktan sonra karındaki kesi uçları birleştirilir ve dikiş atılır.
- Ameliyat sonrası hastanın dikiş bölgesine düzenli olarak pansuman yapılmalıdır. Ameliyattan 7-10 gün sonra dikişler alınarak tedavi tamamlanır.
Tenya Nedir?
Tenya, ülkemizde en sık rastlanılan bağırsak parazitlerinden bir tanesidir. Genellikle sığır etinden bulaşan tenya paraziti oldukça tehlikelidir. Tenya yaşam süresi boyunca 2-3 ayrı konak canlının vücudunda yaşar. Tenyanın son konağı insandır. İnsandan bir önceki konağı ise sıklıkla domuz ve sığır olmak üzere birçok memeli hayvandır. Bu hayvanların etleri yeterince pişirilmeden yenildiğinde tenyanın yumurtaları ölmez ve insana bulaşabilir. O yüzden tenyadan korunmak için etleri iyi temizlemek ve yeterince pişirmek gerekir.
Büyük tuvaletimde iki tane beyaz küçük kurt çıktı ne yapmalıyım
oncelikle hepinize gecmis olsun arkadaslar ben dusurdum tenyayi 20 gun once kontil ilaci ile aybi zamanda yatmadan ince bekunis ictim 2 tane sabahta kontil ve sonuc saat 2 de upuzun bir tenya cikti icimdem hatta igrenc olsada yavas cikiyordu kendim cektim pecete ile tutum fakat suan yine tekrarladi o kadr dusurmeme ragmen bugunde yomesan ictim ama dusmedi henuz bisey bende kilo alamiyorum bu igrenc yaratik yuzunden 43 kiloyum
Oğlum 9 yaşında uyudugunda sabah yastığına ağzından salya akmış olduğunu görüyorum bunun sebebi parazit mi doktor bey bitkisel bir ilaç tavsiye etmiş paramil diye doğru mu internet sitesinden okudum
Uzun zamandır makatta kaşıntı oluyordu askerdeyken birşey yoktu askerden geldikten sonra oluştu bu bende ve şuan afedersniz ama kendlerni dışarı salıyolar rahatsız edecek bir şeklde özür dileyerek söyluyorum ama hergun görüyorum daha önce çiğnenmelik hap berdi doktor bir işe yaramadı sigara çok içince dışarı atılıyorlar kola içince mideme zarar vergor direk ve aşırı açlık hissi gunde 5öğün yemek yerım ve haddınden fazla yemeğimi yiyorum 10dk geçmiyor açlık hissi gelıyor midem aşırı ağrıyor makatım kaşıntı yapıyor yatamıyorum onu brakın kaka yamadanda görebiliyorum elimi makarıma doğru atyorum direk elime gelıyolar beyaz kıl kurdu bellı ve sureklı midem bunalıyor kusamıyorumda arkadaşlar bu nasıl bir hastalık kurtulamıyorumda ama ağrılarım azdı duramıyorum artk sureklı lavabom gelıyor bktım açlıktan ölcem doymuyorum çok yediğimde midem bunalıyor çay hastasıyım 2ci bardağı içemiyorum midem bunalıyor tıkanıyorum yardıme din ne olur instagram hesabım Damardan Bir Gece lütfen ulaşın yardım
Alper peki şimdi nasılsın aynı şeyler bendede var senin ki geçtimi nasıl yaptın bana da yardımcı olur musun
Abi büyük tuvaletimden 1 kurt çıktı naapmaliyim
Mrblar benim 7 ayında kızın var karin agrisi istahsizlik bazen de çok yemek istiyor acaba hangi bölüme götürmeliyim
Dahiliye ya da parazitoloji demiş yazıda
25 sene önceydi lisedeydim.garip bir karın ağrısı çektim psikolojik zannettim depresyona girdim.tam bir ay sonra büyük abdestten sonra taharet alırken üç kerede elime pişmiş beyaz şehriyeye benzer oval yumurtaları geldi.hemen tenya olduğunu anladım çok sevinmiştim.cunku iç sıkıntım bitecekti.ablama söyledim hemen tenyasino diye bir ilaç aldı iki hafta sonra tenya tamamen yok oldu
Merhabalar yaklaşık iki yıl önce bagirsaklarimda kurt olduğunun farkına vardım. Uyurken salya gelmesi surekli doluluk hissi ve tuvete gidip yapamamak çok sık acikmak makatta kasinti vb şikayetlerim vardı ve bir turlu anlamlandiramamistim. Uyurken makattan çıkan 2 cm civarında şerit şeklinde ki yaratıkları gorene dek. Neyse tahlil falan derken yomesan tabletle bir ay içinde döktüm ama ne dökmek. Boylarının bu kadar uzun olabileceğini hiç tahmin etmezdim. Ben kurtuldum sanarken 2 yıl sonra aynı sikayetlerim tekrarlamaya basladi tahlil falan yaptirdim sadece Demir eksikliği çıktı. Geçmedi tekrar gittim motilium yomesan gibi tabletler kullanıyorum yaklasik20 gündür henüz bir sonuç alamadım. Doluluk hissi var ama wc gittigimde bir sonuç alamıyorum yada Affedersiniz ama çok küçük küçük parçalar halinde oda uzun uğraşlar sonucunda. Artık sıkıldım psikolojim bozuldu bu yüzden evde ve işyerinde ciddi sıkıntılar yaşıyorum. Yardımcı olbilirseniz çok sevinirim. Nasıl bir tedavi uygulamak lazım yada hangi hekimlere gitmeliyim.
Kardeşim bak yazıda da söylemişler hijyen çok önemli. İlaç larvalara bir şey yapamıyor. Sanarsın ki ağaç çekirdeği bu kurt larvaları. O yüzden tırnaklarını kes, elini ağzına sürme, dışarıdan gelince ilk iş elini yıka.
bende ayni durumdayim yomesan ictim sonucu bekliyirum upuzun tenya dusurdum cektim cektim bitmeyecek derecede uzundu en son kesildi yarisu icinde kaldi biliyirdum simdi tekrar olustu yomesan ise yarar mi bilmiyorum kanamam oldu makattan suan bu normal mi onuda bilmiyorun
Bende de bu belirtilerin bi çoğu var. Mesela yemek yemekten bıkmıyorum sürekli yiyorum. Ama kiloda almıyorum en büyük şikayetim de bu , en iyi ilaç sizce hangileridir arkadaşlar bıktım bu illetten
Bu kıl kurdu veya tenyayi nasıl düşürüyor uç çamaşırına mi yoksa dışkı ile birlikte mi dökülüyor ilaç kullandıktan sonra.birde eğer kıl kurdu yada tenya var ise dışkıda pıhtı şeklinde kan gelir mi lütfen bilen bir mutlaka cvp versin.piskolojim bozuldu artık 4 aylık birde bebeğim var.
Slm Hocam ben iki yil once doktora gittim beyaz seritler halinde biseyler dusuruyordum doktor tenya dedi gebelik durumum vardi ilac kullanamadim bu halen devam ediyor 15 aylik bebegim var sut veriyorum ona zarari varmi neyapabilirim cok sıkıldim rahatsiz ediyor beni
Midemde yanma oluyor bazen yediklerim karnimda gaz yapiyor 2defa gitim muayneye gastirik dediler yara falan var dedi doktor hanim iste halsizlik cok var istahsizlikta var bende acaba bendeki gastirik dilde mide kurdumu var?
Hocam iyi sabahlar. Gecenin bir köründe mide krampları ile uyanıyorum. Koşa koşa kenefe gidiyorum. Gazz ishal iğrenç pis bi durum. İnanır mısınız günde 8-10 kez kenefe gittiğim oluyor. 7-8 aydır bu böyle. Belki biraz daha eski. Velhasıl kelam. İç organlarımdan da abuk sabık sesler geliyor. Bir hareketlilik bir işlem var elbette fakat normalliği beni düşündürüyor. Bu hafta acile gidecem artık. Sizce bu nedir? Nereye başvurayım?
Bende 2 veya 3 ay yakın aşırı yeme ve karında garip gurultular var bunlarla alakalı olabilirmi bi alakası varsa lütfen ulaşın