Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Yılan Sokmasına Nasıl İlk Yardım Yapılır?

Yılan Sokmasına Nasıl İlk Yardım Yapılır?

Yılan Sokması

Yılan en tehlikeli hayvanlardan biridir. Yüzlerce yılan türü vardır. Bunlar içinde en tehlikeli olanlar kobra, engerek ve çıngıraklı yılandır. Tehlikeli yılan türleri genellikle Afrika ve Avustralya Kıtası’nda bulunur. Çünkü bu kıtadaki alanlar daha yeşildir. Yeşillik alanlarda yılanların saklanması ve av bulmaları daha kolaydır. Çiftçiler, gezginler ve avcılar yeşillik alanlarda bulunurken yılanlar tarafından saldırıya uğrayabilirler. Yılanların insanlara saldırma nedeni genellikle kendilerini tehlikede hissetmeleridir. Zehirli yılanlar insanları av olarak görmezler, kendileri av olmamak için ısırırlar. Ancak piton, anakonda gibi zehirsiz fakat büyük yılanlar nadir de olsa insanları avlayıp yiyebilirler. Dünya üzerinde bu tarz vakalar sınırlıdır.

Yılan Sokması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

  ->  Yılan sokması durumunda sakin olunmalıdır. Hastaneye gitmeden önce yapılması gereken şeyler vardır. Bunları uygulayıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

  ->  İlk etapta ısırılan bölgeyi sabit tutmak gerekir. Hareket eden bölgede kan dolaşımı daha hızlı olduğu için zehir vücuda yayılabilir.

  ->  Isırılan bölge sabunlu su ile yıkanmalıdır.

  ->  Isırılan bölgenin 10 cm yukarısından kravat, kemer gibi bir şeyle turnike yapmak (bağlamak) gerekir. Bu turnike zehrin lenf dolaşımı içinde yayılmasını engellemek için yapılır. Aşırı sıkılan turnikeler kan dolaşımını da olumsuz etkiler. Böyle bir durum kişiye zarar verebilir.

  ->  Isırılan kişi tek başına ise ambulans çağırmalı, yanında başka biri var ise onun yardımıyla en kısa sürede hastaneye kaldırılmalıdır.

Isıran Yılanın Zehirli Olup Olmadığı Anlaşılabilir Mi?

Zehirli yılanların genel özellikleri vardır. Yüzleri üçgene yakın ve gözleri elips olan yılanların zehirli olma ihtimali daha fazladır. Ancak bu kesin bir özellik değildir. Isırılan bölgede kısa sürede şişlik, ödem ve dayanılmaz ağrılar görülüyorsa yılanın zehir akıttığı anlaşılabilir. Ancak bu olayları beklemek zehrin yayılmasına sebep olacağı için ısırılan insanların en kısa sürede hastaneye götürülmeleri gerekir.

Yılan Zehri Çıkartmaya Çalışmak Doğru Mu?

Yılan ısırmasından sonra genellikle ısırılan kişinin yanındakiler yara bölgesini emerek zehri dışarı çıkartmaya çalışır. Bu yanlış bir yöntemdir. Çünkü zehri emen kişi de tehlikeye girer.  Yılandan geçen zehri akıtmak için bazı kişiler de yara bölgesinde bıçakla kesi oluşturarak daha fazla kan akıtmaya çalışır. Bu yöntem de kesinlikle yanlıştır. Bu işlem sırasında hastanın damarı, kası veya bir siniri kesilebilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz