Elektrik Çarpan Kişiye İlk Müdahale Nasıl Yapılır?
Elektrik hattına doğrudan ya da iletken bir madde aracılığıyla temas sonucu vücuttan elektrik akımı geçmesi durumuna elektrik çarpması denir. Elektrik çarpması yüksek gerilim hatlarında kol ve parmak gibi uzuvları kopartacak kadar şiddetli etki yapabilir. Ancak prizdeki elektrik çarpması bu kadar şiddetli olmaz. Elektrik çarpması başta kalp olmak üzere hayati organları fazlaca etkiler. Elektrik çarpması aniden kalp durmasına ve sonradan ritim bozukluklarına neden olabilir. Kişi kendini iyi hissetse bile elektrik çarptıktan sonra muayene olmak gerekir.
İlk Yapılması Gerekenler
- Şarteli indirmek gerekir.
- Şartelin yerini belli değilse tahta ya da plastik bir malzemeyle kişinin elektrikle teması kesilmeye çalışılır.
- Unutmayın ki bilinçsiz şekilde elektrik çapmış kişiye dokunduğunuz andan itibaren kendinizi bile kurtarmanız şansa kalmıştır.
- Elektrikle bağlantının kesildiğine emin olduktan sonra kişinin bilincinin yerinde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bilinci yerinde değilse hemen 112 aranmalıdır.
İlk Yardım Nasıl Yapılmalı?
Öncelikle bilinmesi gereken husus şudur ki elektrik çarpmasına maruz kalan kişinin elektrik hattıyla bağlantısı kesilir kesilmez kişiye dokunabilirsiniz. Kişi elektrikle yüklenmez.
- Kişinin nefes alıp almadığı kontrol edilir.
- Solunum durmuşsa dilin boğaza kaçıp kaçmadığı kontrol edilir.
- Suni tenefüs gerekebilir. Solunum devam ediyorsa dilin boğaza kaçmaması için kişi yan yatırılır.
- Kalp de durmuşsa kalp masajı gerekecektir. Ancak unutmayın ki kalp masajı hakkında bir bilginiz yoksa, bir de durdu sandığınız kalp çalışır durumdaysa kalbe çok büyük zarar verebilirsiniz.
- İmdadınıza kimsenin yetişemeyeceğini düşünüyorsanız ve kalbin de durduğuna eminseniz hiçbir şey yapmamaktansa kalp masajı yapmak daha iyi bir seçenek olacaktır.
Elektrik Çarpması Sırasında Vücutta Neler Olur?
- Tüm sinir hücrelerinde geçici veya kalıcı hasar oluşabilir.
- Görme sinirleri ve beyindeki görme merkezinin hasarı sonucu körlük durumu ortaya çıkabilir.
- Deride aşırı ısınmaya bağlı olarak yanma meydana gelebilir.
- Kalbin çalışması için gerekli olan aksiyon potansiyeli değişebilir. Aksiyon potansiyelinde meydana gelen değişimler kalbin durmasına hatta ölüme yol açabilir.
- Göğsün kasılıp gevşeme düzeni bozulacağından solunum yetmezliği görülebilir.
Nasıl Önlemler Almak Gerekir?
- Kaçak akım rölesi diye bilinen cihazı elektrik tesisatına ekletmek çarpılma kazalarının hayati sonuçları olmasını önler. Çünkü kaçak akım rölesi eve giren ve evden çıkan akımı sürekli kontrol eder. Kaçak sonucu, yani bir canlının üzerine elektrik akımı başlaması sonucu giren ve çıkan elektrik arasında fark oluşur. Çarpılma durumunda kaçak akım rölesi 1 saniyeden daha kısa sürede elektriği keser.
- Her türlü elektrik aksamla uğraşırken yalıtkan materyaller kullanmak gerekir.
- Aşağılardaki prizlere de kapak takarak küçük çocukların buralara metal parçalar sokarak çarpılması önlenebilir.
Elektik Yanıklarına İlk Müdahale
- Kişinin elektrikle teması kesildikten sonra vücuduna elektriğin girdiği ve çıktığı yer tespit edilmelidir.
- Elektriğin girdiği yer yüzüklü bir parmak şişme olmadan hemen yüzük çıkarılmalıdır.
- Daha sonra yanık bölgeler suya tutulmalı ve soğutulmalıdır. Bu işlemi de yaptıktan sonra yanık bölge ıslak bir bezle kapalı tutulmalıdır.
Bu yazı faydalı oldu mu?
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.