Kalp Krizi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Kalp Krizi Nedir?
Kalp, vücuda kan pompalayan organdır hayati organdır. Kalp bir yandan bütün vücudu kan ile beslerken kendi de çalışabilmek için kana ihtiyaç duyar. Kalbin, içinde bulundurduğu kanı direkt olarak kullanma gibi bir durumu yoktur. Ancak yüzeyinde bulunan koroner arterler yardımıyla kendini besleyebilir. Bu koroner arterler de diğer damarlar gibi taşıdığı kanın içeriğinden ve akış hızından etkilenebilir. Diğer damarlarda görülebilen tıkanmalar koroner arterlerde de görülebilir. Koroner arterlerin tıkanmasıyla kalbin yeterince kan ile beslenememesi durumuna kalp krizi adı verilir.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
-> Egzersiz sonrası göğüs hizasında yanma ve aşırı ağrı hissedilmesi
-> İstirahat pozisyonundayken bir anda şiddetli göğüs ağrıları hissedilmesi
-> Bazı hastalarda mideye yakın bölgede ağrı hissedilmesi ve bunun mide ağrısı ile karıştırılması
-> Kolda uyuşukluk ve nefes darlığı hissedilmesi
-> Kollarda ve çenelerde ağrı hissedilmesi
Kalp Krizi Esnasında Neler Yapılmalıdır?
Kalp krizi, kendini bariz belirtiler ile gösterir. Kendine özgü etkileri vardır. Özellikle göğüs ağrısı çok şiddetli bir şekilde kendini göstermektedir. Böyle bir durumda önce yere uzanılarak düşme durumunda kafa bölgesinin hasar alması engellenir. Kriz geçiren kişinin etrafında kalabalığın olmaması gerekir ki hastanın nefes alması zorlaşmasın. Daha sonra ambulans çağrılarak en kısa sürede hastaneye başvurulmalıdır.
Kalp Krizi Sonrasında Hastaya Neler Yapılmalıdır?
Kalp krizi sonrası krizi başlatan etkenin ortaya çıkarılması gerekir. Öncelikle bu sorunun tedavisi yapılmalıdır. Daha sonra hasta bilinçlendirilerek ağır egzersizlerden ve yüksek eforlu aktivitelerden uzak durması sağlanmalıdır. Hastanın ömür boyu belli aralıklarla kardiyoloji bölümüne muayene olup son durumu hakkında bilgi edinmesi gerekir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.