Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Anjiyo Nedir? Anjiyografi ve Anjiyoplasti (Balon tedavisi)

Anjiyo Nedir? Anjiyografi ve Anjiyoplasti (Balon tedavisi)

Anjiyo Nedir?

Anjiyo damar sertliği hastalığının belirtileri ortaya çıktığında ya da kalp krizi gibi damar tıkanıklığına bağlı durumlarda uygulanan bir metottur. Anjiyonun iki aşaması vardır. Bunlar Anjiyografi ve Anjiyoplasti şeklinde isimlendirilir.

 

Anjiyografi Nasıl Uygulanır

Anjiyografi bir damar görüntüleme yöntemidir. Damarlarda bir tıkanıklık olup olmadığını anlamak için uygulanır. Varsa sadece tıkanıklığın yerini belirler, tedavi etmez. Anjiyografi yapılırken kol ya da kasık atardamarlarından “kateter” adlı ince bir telle girilir. Bu işlemden önce damara girilen bölgeye lokal anestezi uygulandığı için hasta bir şey hissetmez. Katater teli kontrol edilmek istenen bölgeye  kadar ilerletilir. Kateter teli istenen yere ulaştığında kataterin içinden damara bir sıvı gönderilir. Bu sıvı damarın röntgende görünmesini sağlar. Bu şekilde görüntüleme yapılarak damarlarda tıkanıklık olup olmadığı kontrol edilir.

 

Acı Hissedilir Mi?

Damar içine sıvı verilirken biraz yanma hissedilebilir. Ancak atar damara girilen bölgede lokal anestezi olduğu için orada acı hissedilmez. Anjiyografi sadece görüntüleme işlemidir.  Sadece kalbe uygulanan bir yöntem değildir. Kontrol edilmek istenen yer boyun damarları, bacağa gelen atardamarlar ya da böbrek damarları da olabilir.

 

Anjiyoplasti (Balon Tedavisi)

 

Anjiyo-balon-tedavisi-UzmanTedavi.NET

 

Anjiyografide ciddi bir damar tıkanıklığına rastlanırsa  Anjiyoplasti uygulanır. Anjiyoplasti; anjiyografideki kateter telinin içinden geçirilen başka bir kateter  teliyle gerçekleştirilir. Damarın tıkanık olduğu bölgeye ulaştırılan bir balonun şişerek damarı genişletmesiyle başlar. Damarın tekrar daralmaması için orada bir stent adı verilen metal kafesin bırakmasıyla sonuçlanır. Her damar tıkanıklığına balon tedavisi uygulanmaz.

 

Anjiyografi Sonrası

Eğer planlı bir anjiyografi uygulanıyorsa hasta en fazla bir gün hastanede kalır. Bu bir ameliyat değildir. Sadece koldaki damara girilen bölge zarar görür.

 

Riskleri ve Zararları Nelerdir?

Anjiyo yapılan hasta çok fazla radyasyona maruz kalır. Rastgele ya da denemek için yapılmaması gereken bir işlemdir. Kanama, ölüm, enfeksiyon ve mevcut böbrek yetmezliğinin artması gibi önemli riskleri vardır. Fakat bu riskler 1000’de 1  ile 2000’de 1 ihtimalle gerçekleşir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
2 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 3,50 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz