Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kolesterolü Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Kolesterol Nedir ? Neden Yükselir?

Kolesterol normal düzeylerde olduğu sürece insan vücudu için oldukça yararlıdır. Hücre zarının yapısına, çeşitli enzimlerin içine katılırlar ve birçok görev üstlenirler. Kolesterol molekülleri kanda lipoprotein adı verilen bir madde ile taşınırlar. Lipoproteinler 2 çeşittir. HDL ve LDL. HDL seviyesinin normalden yüksek olmasına iyi kolesterol, LDL seviyesinin normalde yüksek olmasına ise kötü kolesterol adı verilmektedir. Bu ismi almalarındaki sebep bu lipoproteinlerin yaptıkları etkidir. LDL, kolesterolü damar duvarına yığarak tıkanıklık yaratırken, HDL ise damar duvarındaki kolesterolü kana taşıyarak açılmayı sağlar. Kolesterolün yükselmesi ve azalması öncelikle beslenmeyle ilgilidir. Ancak genetik yapının ve fiziksel aktivitelerin de etkisi vardır.

Kolesterolün Düşmesini Sağlayan Yiyecekler Nelerdir?

  ->  Ceviz, badem ve fındık hem lifli yapısıyla hemde içerdiği faydalı yağlar sayesinde kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

  ->  Balık eti ve balık yağı içerdiği maddeler sayesinde hem kanın damar içinde daha akışkan olmasını sağlayarak damar tıkanıklığını önler hemde HDL yani iyi kolesterol seviyesinin artmasını sağlar.

  ->  Zeytinyağı, hem vücut sıvılarının daha akışkan olmasını sağlar hemde toksik maddelerin kanın içinde seyreltilmesine yardımcı olur bu sayede kolesterol üzerinde dolaylı yoldan olumlu etkileri vardır.

  ->  Beyaz un yerine kepekli un ve yulaf ürünleri kullanmak yağlanmayı azaltacağı için kolesterol seviyesinin de düşmesine sebep olur.

  ->  Soya kıyması başta olmak üzere tüm soya ürünlerini tüketmek kolesterol seviyesini koruma açısından faydalıdır.

Kolesterolün Artmasına Sebep Olan Yiyecekler Nelerdir?

  ->  Tam yağlı peynirler

  ->  Tereyağlı yemekler

  ->  Sıvı yağ kullanılan kızartmalar

  ->  Hazır kek, pasta gibi ürünler

  ->  Şerbetli tatlılar

  ->  Mantı, börek gibi beyaz un kullanılan yiyecekler

  ->  Salam, sosis gibi yapay şarküteri ürünleri

  ->  Hazır meyve suları ve asitli içecekler

Belirtilen yiyeceklerin tüketimine dikkat edilmesi elbette kolesterol seviyesi üzerinde olumlu etki gösterecektir. Ancak kolesterol yükselmesi ciddi bir durumdur. Kesinlikle doktor gözetiminde tedavisi yürütülmelidir.

Kolesterol ve Kalp Sağlığı

Kolesterol, bir sterol türüdür. Bu sterol normal miktarlarda olduğu sürece insan vücudu için olumlu etkiler yapar. Ancak normalin üzerinde değerlere ulaştığında damar çeperlerinde birikmeye başlar. Damar çeperinde biriken kolesterol ise damar tıkanıklığı ve damar sertliği gibi problemlere yol açar. O yüzden kolesterol seviyesi yüksek çıkan bir kişide damar problemi görülmesi kaçınılmazdır. Yalnız bazı kalp-damar hastalıkları kriz anına kadar hiçbir belirti vermediği için direkt olarak hayati tehlike yaratır. Kolesterol değeri yüksek çıkan kişilere genellikle sebze ağırlıklı bir beslenme programı önerilir. Hatta bazı hastalar et ürünlerinden tamamen uzak tutulur ancak yinede kolesterol seviyesi normal değere düşmez. Bunun nedeni vücudun da kolesterol üretmeye meyilli olmasıdır. Vücudu aşırı kolesterol üretimine meyilli olan bir hasta diyet veya spor ile tedavi edilemez. Bu hastalarda kesin tedavi ancak kolesterol düşürücü ilaçlar kullanarak sağlanır. Elbette diyet ve spor ile bu ilaçların yaptığı etkiyi desteklemek gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz