Kalp Krizine İlk Müdahale Nasıl Yapılır?
Kalp Krizi Nedir?
Kalp, tüm organlar gibi kan yoluyla beslenir. Kalp krizi de kalbi besleyen damarlardan birinin tıkanmasıyla gerçekleşir. Tıkanan damarın besleyemediği kalp kası hücreleri ölmeye başlar. Eğer doğal bir baypas olmazsa ya da müdahale edilmezse oksijensiz kalan kalp çalışamaz duruma gelir ve ölüm gerçekleşir.
Hemen Öldürür Mü?
Kalp krizi ölümlerinin çoğu ilk 60 dakika içinde gerçekleşir. Ölüm zamanı istatistikleri ilk ve erken müdahalenin önemini ortaya koyuyor. Peki kalp krizi geçirirsek ya da yanımızda kalp krizi geçiren biri olursa ne yaparız? Aslında ilk soru ” Birinin kalp krizi geçirdiğini nasıl anlarsınız?” olacaktı. Kalp krizi anında bilinciniz yerindeyken yapacağınız son bir hareket hayatınızı kurtarabilir.
Kalp Krizinin Belirtileri
Kalp krizinin en yaygın görülen belirtisi sol kola doğru ilerleyen göğüs ağrısıdır. Çok şiddetli olan bu ağrıya mide bulantısı, terleme ve bilinç kaybı da eklenebilir. Özellikle mide rahatsızlığı olan kişiler kalp krizinden kaynaklanan ağrıyı mide ağrısı sanabilirler. Yaşlılarda kalp krizi nefes darlığıyla da kendini belli edebilir. Ancak her 5 kalp krizinden 1’i hiçbir belirti olmaksızın gerçekleşir. Ağrı vücudun durumu fark etmesiyle verdiği alarmdır, ağrı bir şanstır.
Kalp Krizi Geçiriyorum!
Kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız ve yalnızsanız her şeyden önce size ulaşabilecek bir tanıdığınızı arayın. Doğrudan 112 servisini ararsanız adresi tarif ederken bilincinizi kaybedebilirsiniz. Tabi yakınınıza ulaşamama ihtimaliniz de bir risktir. Gerekli aramaları yaparken evinizin kapısını da açık bırakın ki size ulaşabilsinler. Hâla bilinciniz yerinde ise bir bardak suyla aspirin için. Onun dışında bir şey tüketmeyin.
Kalp krizi geçiren birinin kendi kendini tedavi etmesi mümkün değildir. Ancak zaman kazandıracak hareketler vardır. Bir kanepe ya da bir sandalyenin önünde sırt üstü yatın. Ayaklarınızı kanepenin üzerine atın ve burnunuzu tutarak kuvvetle öksürün. Bacaklarınızdan gelen kan ve öksürüğün etkisiyle artan kan dolaşımı kalbinizi bir süre daha idare edebilir. Bu süre içinde kesinlikle ayakta beklemeyin. Kalp ağrısı durumunda soğuk ya da sıcak duşa girmek ve ağrı geçsin diye spor yapmak ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Trafikte Kalp Krizi Başlarsa…
Trafikteyken göğsünüzde şiddetli bir ağrı ve ani terleme hissettiyseniz büyük ihtimalle bilincinizi kaybetmenize 20 saniye kalmıştır. Hemen arabayı sağa çekin ve telefonunuza sarılın. Bu sırada da arka koltuğa geçerek kapıyı açın ve ayaklarınızı tepeye dikin. Burnunuzu kapatıp şiddetlice öksürmeye başlayın. Bu sırada bilincinizi kaybetseniz bile sizi o halde görenler yardım çağıracaktır.
Yanımda Biri Kalp Krizi Geçiriyor
Kalp krizi geçiren birine yapılacak müdahale üzerine eğitim almadıysanız yapabilecekleriniz çok sınırlıdır. İlk olarak 112 acil servisi arayın. Eğer imkanınız varsa hastaneye siz götürün. Böylece kapsamlı müdahalenin yapılacağı süreyi kısaltmış olursunuz.
- Siz götüremiyorsanız hastayı yere yatırın ve bacaklarını yukarı kaldırarak sabitleyin.
- Gömlek, kravat ve kemer gibi vücudu sıkan giysi ve aksesuarları çıkarın.
- Kriz geçiren kişi kalp hastasıysa ilacını verin. Dil altı hapları ölümü önleyebilir.
- Aspirin kan sulandırıcıdır. Kalp krizi geçiren kişiye bir aspirin çiğnetin.
- Kişiyi sıcak tutmaya çalışın ama hava almasını önlememeye özen gösterin.
Kalp krizi geçiren birisine toplu iğnenin başini yakarak tum parmak uçlarinina batilarak kanin akmasiyla kan basincini azatirmis kişiyi birkaç dakika daha erken hastaneye goturmemiz bu bilgiyi bir yazida gördüm dogrumu
kalp
Eger kalp krizi supheniz varsa1 saniye beklemeyin doktora gidin. Kardiyoloji de mehmet akif ersoy hastanesine iyi diyorlar. Ben daha yeni babami kaybettim. Yasadigim anlari Allah kimseye yasatmasin.
merhaba. az önce size yorum gönderdim. geçen hafta annem fenalaştı. felç geçirdiğini düşündüm. ve oturduğu yerden kaldırdım düz bir yere yatırdım. dili arkaya gidiyordu. bu nedenle yan çevirdim. ambulans aradım. ancak meşgul idi. komşumuz doktordu. o geldi. o da müdahale etti. tekrar ambulans çağırdık. hastanede bilinci yerine geldi. hastanede kalp krizi geçirdiğini söylediler. şu an iyi. ancak benim merak ettiğim benim yaptığım müdahale doğrumuydu? beni bilgilendirirseniz sevinirim.
Yan cevirmeniz kesinlikle dogru bir hareket olmus, bunu ilk yardim sertifikali biri olarak kesin soyleyebilirim. Hasta, bilinc kaybi var ise, kusabilir ve yan yatirilmassa bogulabilir. Yan yatirdiktan sonra hemen acil hat 112’yi aramalisiniz.
İyi günler. .. Benim annem geçen hafta pazar günü kalp krizi geçirdi. Yanında ben vardım. Ben felç geçirdiğini düşündüm. Dil altı hapı veremedim. Çünkü o an bulabileceğim yerde değildi. Ambulans çağırdım. Ancak telefon meşgul çaldı. Annemi yere yatırdım. Dili arkaya kaldığı için yan çevirdim.Komşularımızdan birisi doktor idi. Geldi. Oda müdahale etti. Ambulans çağırdık. Hastaneye gittik. Şu an iyi. Benim merak ettiğim ben annemi yan çevirmekle doğru bir davranışta bulundum mu? Yoksa annemin ölümüne sebep olabilir mi idim? Beni bilgilendirirseniz sevinirim.
Ben att bölümünde okuyorum arkadaslarr hiçbir zaman doktor kontrolü olmadan ilaç kullanmayin
Bende attyim ama gerekiyosa (acilse) verilebilir bişen bir kiii tarafndan
Annem dun galiba kalp krizi gecirdi kustu kalbi agirmaya basladi ve nefes alamadi bi bardak sicak cay verdik sabaha iyi kalkti ama gece ayni seylerin olmasindan korkuyoruz .Aspirin cok ictigi icin artik bobrekleri de agriyo o yuzden aspirin icemiyor.
Arkadaşım kalp kriz i geciriyo galiba kan kisiyi napiyim
Ambulansı ara
Soylediginiz belirtiler bnde oldu hatta kalbime elimi koydugumda hissedilemiycek kadar yavaş atiyodu ama siddetli bi agri vardi ma aradan 3 dk gecince agri gecti sizce doktora gidiyimmi
Bu belirtiler strese ve bazı çevresel etkenlere bağlı olarak da görülebilir. Ancak daha önce kardiyolojiye muayene olmadıysanız bir kontrol yerine de geçeceği için doktora gidin.