Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Belirtileri ve Tedavisi

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Belirtileri ve Tedavisi

Skolyoz Nedir?

İnsan gövdesinin dik bir biçimde durabilmesini ve başın konumunu koruyabilmesini sağlayan yapıya omurga denir. Bu yapı birbiri üzerine dizili 33-34 adet omurdan oluşur. Bu omurlar hem vücudun düzgün bir form oluşturmasını sağlar hem de içerisinden geçen omuriliği darbelerden korur. Omurganın normal şeklinde arkadan bakıldığında düz bir çizgi, yandan bakıldığında ise 2 adet eğriliği bulunan kavisli bir çizgi görülür. Bu eğriliklerden biri bel bölgesinde diğeri ise boyun bölgesindedir. Bunların dışında herhangi bir yamukluk, düzensizlik görülmesi omurgada şekil bozukluğu olduğu anlamına gelir. Omurgadaki şekil bozuklukları temel olarak 2 bölümde incelenir. Bunlardan biri omurganın yandan bakıldığında sırt bölgesinde aşırı çıkıntılı olması durumudur. Kamburluk olarak adlandırılan bu problem yaygın olarak görülür. Bir diğeri ise omurgaya arkadan bakıldığında sağa, sola veya her iki tarafa birden eğrilik görülmesidir. Bu eğriliklere ise skolyoz adı verilmektedir. Skolyoz, kamburluk kadar sık görülmese de yaygın sayılabilecek bir problemdir.

Skolyoz Nasıl Oluşur?

  ->  Skolyoz herhangi bir etken olmadan sebepsiz yere omurganın sağa veya sola doğru eğrilmesiyle oluşabilir.

  ->  Sırt kaslarındaki asimetrik güç uygulamaları nedeniyle de skolyoz oluşabilir. Sırt çantasını tek kolda taşımak, sürekli tek omzu çalıştıracak egzersizler yapmak gelişme çağındaki çocuklarda skolyoz oluşumuna sebep olabilir.

Skolyoz Nasıl Teşhis Edilir?

Skolyoz teşhisi için anne ve babaların dikkatli olmaları gerekir. Çocukları 7-8 yaşına gelen anne babaların düzenli olarak sırt bölgelerini kontrol etmeleri gerekir. Bunun için çocuğa öne doğru eğilmesi söylenir ve boyundan bel bölgesine kadar omurganın düz bir hat üzerinde takip edip etmediğine bakılır. Eğer bir anormallik fark edilirse çocuğun en kısa zamanda bir ortopedi uzmanına muayene ettirilmesi gerekir. Ortopedi uzmanı önce el ile daha sonra çekilecek röntgen filmi ile skolyoz için kesin teşhis koyabilir.

Skolyoz Tedavisi

Skolyoz tedavisi problemin derecesine göre yapılır:

  ->  Eğer yetişkin bir kişide omurgadaki eğrilik 25 derecenin altında ise doğrudan bir müdahale yapılmaz. Ancak hastanın skolyozunu sabit seviyede tutmak için izlenmesi gerekir. Hastanın çok ağır yükler altına girmemesi gerekir. Ayrıca hastanın sırt ve bel bölgesi için gün içerisinde 2-3 kez esneme hareketleri yapması ağrı oluşmaması için faydalı olacaktır.

  ->  Skolyoz takibi yapılırken yaş göz önünde bulundurulur. Eğer omurga gelişiminin hızla devam ettiği bir yaşta skolyoz ortaya çıkarsa hızla artabilir. Bu yüzden ergenlik öncesinde skolyoz taraması çok önemlidir.

  ->  Omurgadaki eğrilik 25-60 derece arasındaysa hastaya haftada 2-3 kez yüzmesi ve korse kullanması tavsiye edilir. Ayrıca bu hastaların düzenli olarak kontrole çağrılması gerekir. Skolyozun ilerlemesi durdurulamazsa ameliyat düşünülebilir.

  ->  Omurgadaki eğrilik 60 derecenin üzerinde ise hastanın yaşam kalitesini yükseltmek için ameliyat göze

alınabilir.

Korse Kullanımı

Korse, omurganın dik biçimde kalmasına destek olur. Bir nevi kalıp görevi görür. Omurganın hareketinden kaynaklanan problemlerde korse kullanımı çok yaygındır. Ancak korsenin önemli bir dezavantajı vardır. Korse kullanan kişilerde omurga çevresinde yer alan kaslar güçsüzleşir. Bu da hastayı omurgayı düz tutabilmek için korse kullanımına bağımlı hale getirir. O yüzden korse kullanan kişilerin omurga çevresindeki kasları kuvvetlendirecek egzersizler yapması gerekmektedir.

Skolyoz Ameliyatı

Skolyoz ameliyatı riskli ve zor bir ameliyattır. Bu nedenle mecbur kalınmadıkça doktorlar böyle bir ameliyatı yapmak istemez. Ameliyat sırasında hastanın sırt bölgesine bir kesik açılır. Daha sonra omurganın şekli düz bir hale getirilir. Omurganın bu şekli koruyabilmesi için de omurların arasında titanyum vidalar yerleştirilir. Hasta kalan hayatına bu vidalarla devam eder. İşlem sırasında omurların ve omuriliğin zarar görme ihtimali vardır. Bu nedenle hastanın felç kalma riski söz konusudur.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
3 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 3,67 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz