Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Boyun Ağrıları Boyun Fıtığı Belirtisi Mi?

Boyun Ağrıları Boyun Fıtığı Belirtisi Mi?

Boyun Ağrıları

Boyun ağrıları günümüzde çok sık karşılaşılan bir sorundur. Bilgisayar ve telefon gibi duruşumuzu bozan cihazlar bu ağrılarda önemli pay sahibidir. Sürekli boynun aşağı doğru eğik tutulması ağrıları kaçınılmaz kılar. Mobil İnternet’in de yaygınlaştığı günümüzde saatlerce telefonla ilgilenen insanlar farkında olmadan başlarını öne eğerler ve boyun sağlıklarını bozarlar. Her boyun ağrısı dönemsel değildir. Bazen boyun fıtığı gibi ciddi rahatsızlıkların da belirtisi olabilir.

 

Boyun Fıtığı Nedir?

Boyundaki disklerin arasında yumuşak doku vardır. Bu doku disklerin arasından taşıp sinirlerin geçtiği kanala doğru ilerlediğinde boyun fıtığı hastalığı ortaya çıkar. Disklerin arasından çıkan doku sinirlere baskı yapar. Baskı altında kalan sinirler bu durumdan etkilenir ve işlevlerini yerine getirmekte zorlanırlar.

 

Boyun Fıtığı Belirtileri

Boyun vücudun çok hayati bir bölümüdür ve vücudun tamamına etkisi vardır. Boyun fıtığının belirtileri de yalnızca boyunda olmaz. Başlıca boyun fıtığı belirtileri şöyle sıralanabilir:

-> Ensede meydana gelen kas spazmları ve ağrılar en temel belirtilerdir. Bu ağrılar kollara, göğse ya da sırta doğru yayılabilir.

-> Boyun hareketlerinde kısıtlanma olur.

-> Kollarda veya ellerde uyuşmalar olur.

-> Mide bulantısı ve baş dönmesi ile karşılaşılabilir.

-> Kulaklarda çınlama, konsantre olmada güçlük çekme ve gözün önünde sinek uçuşması gibi şeyler görülmesi de söz konusu olabilir.

-> İleri evrelere kadar gelmiş boyun fıtığı varsa kolların kas kuvveti azalır.

-> Boyun fıtığına bağlı ağrılar özellikle geceleri artar.

 

Boyun Fıtığı Neden Olur?

-> Boyun fıtığının en önemli nedeni boynun geçirdiği travmalardır. Başın öne yada arkaya hızlıca düşmesi, yere düşme ile boynun darbe alması ya da zorlanması ve trafik kazaları bu travmaların nedeni olabilir.

-> Bazı meslek gruplarında boyun fıtığı iş hastalığı olarak çıkar karşımıza. Sürekli hilti ve matkap gibi titreşimli aletlerle çalışan kişiler boyun fıtığı riski altındadır. Çünkü boyundaki diskler sürekli uygulanan titreşimden etkilenebilir. Sürekli motosiklet kullanan kişiler için de aynı risk söz konusudur.

-> Yaşlanma ile boyun kemikleri arasındaki yağlama ve yastık görevi gören sıvının azalması da boyun fıtığına neden olabilir.

 

Nasıl Tedavi Edilir?

Boyun fıtığının gelişimini durdurmak ve etkilerini azaltmak için öncelikle boyun kaslarını güçlendirmeye önem vermek gerekir. Hasta uygun boyun egzersizlerini düzenli olarak uygular. Kaslar güçlendikçe omurgaya binen yük azalır ve diskler rahatlar. Bu süreçte doktor duruma göre ağrıları azaltmak için ağrı kesici ve boyundaki spazmları çözmek için kas gevşetici kremler önerebilir. Egzersizler ve kas gevşetici merhem yeterli olmazsa fizik tedavi seçeneği gündeme gelir. Fizik tedavi uzmanları fıtık bölgesindeki sinirlerin üzerinde oluşan baskıyı azaltmaya çalışır. Fizik tedaviyle bile durdurulamayan boyun fıtığı için en son çare olarak ameliyat seçeneği değerlendirilebilir. Ancak uzmanlar boyun fıtığına cerrahi müdahaleden mümkün olduğunca kaçınmak gerektiğini belirtiyor.

 

Boyun Fıtığı Olanlar Ne Yapmalı?

Boyun fıtığı teşhisi koyulan kişiler mutlaka günlük alışkanlıklarını düzenlemelidirler. Çünkü bu günlük alışkanlıklar arasında boyun fıtığını tetikleyen bir şeyler mutlaka vardır. Günlük hayatta dikkat edilmesi gereken temel şeyleri şöyle sıralayabiliriz:

-> Bilgisayar başında mutlaka doğru oturmak ve doğru koltuk kullanmak gerekiyor. Bilgisayar başında olduğu gibi günlük hayatta da dik durmak gerekiyor. Örneğin telefonundan İnternet’e giren biri sürekli aşağı bakar. Bunu yapmamaya dikkat etmek gerekiyor.

-> Otururken olduğu gibi yürürken de dik durmak şarttır. Böylece boyna etki eden moment azalır.

-> Boynu güçlendiren egzersizler yapılmalıdır. Ancak boynu zorlayan sporlardan kaçınılmalıdır.

-> Yüzme ve yürüyüş gibi egzersizler boyun için faydalıdır ve düzenli olarak yapılmalıdır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz