Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Oruç Nasıl Tutulmalıdır?
Oruç, ramazan ayında ülkemizde de büyük bir çoğunluğun yerine getirdiği bir İslam ibadetidir. Oruç tutarken sabah tan vaktinden akşam güneş batana kadar vücuda herhangi bir besin girmesi yasaktır. Besin alımı tüm canlıların yaşamını sürdürebilmesi için en önemli gereksinimdir. Oruç tutarken de gün boyu besinsiz kalmanın elbette vücut üzerinde birtakım etkileri vardır. Bu nedenle oruç ibadetini herhangi bir problem yaşamadan yerine getirebilmek için uzmanların tavsiye ettiği kurallara uymak gerekir.
Sahur Nasıl Yapılmalıdır?
-> Sahur için son vakitten yaklaşık 40-50 dakika önceden yemeğe başlamak ve yavaş yavaş yemek faydalı olacaktır. Bu sayede mide çabuk şişmez ve daha çok besin tüketilebilir. Ayrıca mide şişmediği için sahurdan sonra uyku sırasında da kişiye sıkıntı vermez.
-> Sahurda meyve suyu, kola, demli çay, kahve gibi içecekler yerine bol su tüketilmelidir.
-> Sahur sofrasında yumurta kesinlikle olmalıdır. Yumurta hem uzun süre tok tutar. Hem de yüksek protein ve karbonhidrat içeriği sayesinde besleyicidir.
-> Sahurda kırmızı et yerine az tuzlu tavuk veya balık eti tercih edilmelidir.
-> Sahurdan sonra hemen uyumak kalp krizini ve mide problemlerini tetikleyebilir. Bu nedenle yemek bittikten sonra yaklaşık yarım saat oturmak veya ev içinde hareket etmek faydalı olacaktır.
Oruç Süresinde Dikkat Edilecekler
-> Oruçluyken duş almak zararlıdır. Çünkü duş alma esnasında vücuda temas eden su deri altındaki suyun kaybedilmesine sebep olur.
-> Oruçluyken özellikle yaz aylarında güneş altında uzun süre kalmak sağlığı olumsuz etkiler.
-> Özellikler iftara yakın saatlerde yüksek eforlu aktiviteler yapmaktan kaçınılmalıdır.
İftar Nasıl Yapılmalıdır?
-> Uzun süreli susuzluğun üzerine vücudun kendini toparlayabilmesi için orucu su ile açmak faydalı olacaktır.
-> İlk önce sindirim sistemini harekete geçirmek ve açlığı biraz olsun bastırabilmek için çorba en iyi tercih olacaktır.
-> Su ve çorba içtikten sonra 10 dakika kadar mideyi dinlendirmek şişkinlik ve hazımsızlık oluşmasını önler.
-> Yemeği zamana yayarak yemek en doğrusudur. Örneğin çorbadan bir süre ara verip ana yemek ve salata ile devam etmek uygundur. Belli bir süre sonra da meyve tüketilebilir.
-> İftardan kısa süre sonra ağırlık kaldırma, koşma, merdiven çıkma gibi eylemlerden uzak durmak gerekir. Zira o süreçte yapılacak riskli hareketler kalp krizine veya solunum problemlerine yol açabilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.