Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kondisyon Nedir ve Nasıl Artırılır?

Kondisyon Nedir?

Kondisyon bir işi o anda yapabilme becerisidir. Sporla uğraşan insanların en büyük sorunu kondisyondur. Amatör olarak halı sahada futbol oynayan bir kişi de, profesyonel bir maçta oynayan futbolcu da belli bir süreden sonra yorgunluk nedeniyle koşamama veya oyun içinde yorgunluk nedeniyle istediklerini yapamama durumuna gelebilir. Kondisyon sadece sporla ilgili bir kavram değildir. Yokuş bir yolda yürümek, merdiven çıkmak gibi normalden biraz daha fazla enerji ve güç gerektiren durumlarda da kondisyon eksikliği kendini göstermektedir. İnsan vücudunda eforlu aktiviteler için kondisyon durumunu belirleyen 2 unsur vardır. Bunlar kas gücü ve kanda taşınabilen oksijen kapasitesidir. Bu iki unsuru daha iyi bir seviyeye taşımak sağlıklı bir insanın daha yüksek performansla ve daha uzun süre hareket edebilmesini sağlar.

Kondisyon Nasıl Artırılır?

Kondisyonu artırmak için kasların harekete alışması ve vücuttaki dolaşım sisteminin efor sarfetmeye uyum göstermesi gerekir. Kasların harekete alışması düşük zorluk seviyesinden başlayarak zamanla kas yükünü artırmak üzerine kurulu bir sistemle sağlanır. Dolaşım sisteminin alıştırılması ise alyuvar, kalp ve damarlarda meydana gelecek değişimlerle sonuca ulaşır.

Dolaşım Sisteminin Kondisyona Etkisi

Alyuvarlar kanın içerisindeki oksijen taşıyan elemanlardır. Alyuvar sayısı ne kadar artarsa kanda taşınabilen oksijen de o kadar artar. Açık havada spor yaparak alyuvar sayısı artırılabilir. Ancak yeni üretilen bir alyuvarın ömrü 3 haftadır. Üçüncü haftanın sonunda artık bu alyuvar işlev göremez ve karaciğer tarafından parçalanır. Bu nedenle kandaki oksijen taşıma kapasitesini sürekli yüksek tutmak için sürekli antrenman yapmak gerekir. Sporcuların uzun süreli tatillerden sonra düşük performans göstermesinin sebebi budur. Damarlar ise esneme becerisini kullanarak kanın yaptığı basıncı yani tansiyonu dengeler. Esnek damarlar tansiyon yükselmesini engelleyebilir. Spor yaparak ve damarları buna alıştırarak tansiyon yükselme riski düşürülebilir. Sigara, alkol ve yağlanma gibi olumsuz etkenler ise damarları sertleştirerek esnemez hale getirir. Bu da tansiyonun daha çabuk yükselmesini sağlar. Sporcular için bir diğer gösterge ise nabızdır. Nabız, kalbin bir dakika içindeki atım sayısıdır. Kalp her atımda ne kadar fazla kan pompalarsa dakikada atma sayısı da o kadar düşer. Atım sayısının düşmesi ise sporcunun daha uzun süre yüksek performans göstermesini sağlar. Bu nedenle düzenli spor yaparak kalbi alıştırmak ve nabzı düşürmek kondisyonun artması için önemli bir etkendir.

Kondisyonu Artırmak İçin Neler Yapılmalıdır?

  ->  Fazla kilolar sağlığı bozmayacak şekilde belli bir zamana yayarak verilmelidir.

  ->  Alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar bırakılmalıdır.

  ->  Tercih edilen sporlar dengeli bir tempoyla daha uzun sürede yapmalıdır.

  ->  Kas gücünü artırmak için ağırlık çalışan kişiler daha uzun süre yorulmadan devam edebilmek için düşük ağırlık-sık tekrar sistemiyle çalıştığında hacim fazla artmaz ama kondisyon iyileşir.

  ->  Bulunulan ortamlar belli aralıklarla havalandırarak vücutlarındaki oksijen yüzdesini artırmalıdır.

  ->  Özellikle gençler bulduğu tüm spor imkanlarını değerlendirmelidir. Yürüyen merdivenlerde durmak yerine yürümeye devam etmek bile prensip haline getirilmelidir. Bu alışkanlık onlara ilerleyen yıllarda daha dinç olma imkanı sağlar.

Kondisyon Artırmak İçin Hangi Egzersizler Yapılabilir?

  ->  Orta tempolu düz koşu

  ->  Eller bele koyularak oturup kalkma

  ->  Şınav çekme

  ->  Barfiks çekme

  ->  Ara vermeden sırtüstü yüzme

  ->  Kelebek stil ile yüzme

  ->  Spor salonlarındaki eliptik koşu aletlerinde çalışma

Sonuç olarak, sağlıklı kişiler bu önerilere uyduğu sürece daha yüksek bir performansla ve daha uzun süre spor yapabilirler. Ancak kalp, damar veya solunum problemleri varsa kesinlikle doktora danışmadan spor yapmamalıdır. Ayrıca bu rahatsızlıkları olanlar alkol, sigara gibi alışkanlıklardan sağlıklı bireylere oranla daha fazla etkilenirler.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz