Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Grip Aşısı Hakkında Merak Edilenler

Grip Aşısı Hakkında Merak Edilenler

Grip Nedir?

Grip, genellikle kış aylarında ortaya çıkan, belirtileri soğuk algınlığı ile benzer olan bir hastalıktır. Gribin kaynağı yüzlerce farklı türü olan ve her dönem genetik yapısını değiştirebilen grip virüsleridir. Grip, virüs etkisi ile ortay çıkan bir hastalık olduğu için oldukça kolay bulaşır. Görülme sıklığı fazla olduğu için fazla önemsenmeyen grip hastalığı nadiren de olsa ölümlere sebep olabilmektedir. Grip hastalığının tedavisinden çok gripten korunma konusu insanların dikkatini çekmektedir. İlk etapta grip virüsü taşıyan kişilerden uzak durmak yeterli görülse de günümüzde toplu yaşam alanlarında virüsün kolayca yayılabildiği görülmüştür. Ayruca grip hastalığında öksürme, hapşurma gibi belirtiler fazlaca görüldüğü için virüsün havaya saçılma ihtimali oldukça fazladır.

Gripten Nasıl Korunabiliriz?

Vücut direncini yüksek tutmak, sağlıklı beslenmek, soğuk günlerde sağlam giyinmek gibi önlemler grip oluşma riskini azaltabilir. Ancak grip hastalığı olan kişilerden uzak durmak ve yaşam ortamını sürekli havalandırmak daha etkili korunma yöntemleridir. Ayrıca kullanımı giderek artan grip aşısı da hastalıktan korunmak için kullanılacak etkili bir yöntemdir.

Grip Aşısı Nedir?

Grip aşısı zayıflatılmış grip virüsleri içeren bir solüsyondan oluşur.. Bu zayıflamış virüsler kana karıştığında vücut tarafından savunma hücresi üretilir. Üretilen hücreler virüslerin olduğu bölgelere ulaşarak ortadan kaldırılmalarını sağlar. Vücut daha sonra güçlü grip virüsleri ile karşılaştığında kısa sürede çok sayıda savunma hücresi üretir ve hastalıktan korunmayı sağlar.

Grip Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Grip virüsü 4 mevsimde de yaklaşık olarak aynı sayılarda bulunur. Ancak kış aylarında insanların metabolizma hızı ve bağışıklık sistemi zayıfladığı için grip görülme riski artar. Bu nedenle ekim-kasım aylarında grip aşısı yaptırmak en olumlu sonucu verecektir. Grip aşısı yapıldıktan sonraki 3 hafta içinde etki gösterir. Bu nedenle aşı yapıldığında hastalığa karşı diğer tedbirleri elden bırakmamak gerekir.

Kimler Grip Aşısı Yaptıramaz?

  ->  Daha önce grip aşısı yaptırıp vücudunda alerji gelişenler

  ->  Ateşi yüksek olan hastalar

  ->  Altı aydan küçük bebekler

  ->  Yumurtalık problemi olanlar

  ->  AIDS hastaları

Grip Aşısının Yan Etkileri

  ->  Aşıyı oluşturan virüsler yeterince zayıflatılmamışsa grip hastalığı ortaya çıkabilir.

  ->  Üst solunum yollarında enfeksiyon gelişebilir.

  ->  Aşı yaptırıldıktan sonraki iki gün boyunca yorgunluk ve halsizlik hissedilebilir.

Grip Aşısı Kesin Koruyucu Mudur?

Grip aşısını oluşturan zayıflatılmış virüsler vücut savunma sistemini etkin hale getirir. Tekrar aynı virüsle karşılaşıldığında çok sayıda savunma hücresi üretilir. Bu sayede hastalık ortaya çıkmada virüsler yok edilir. Bu şekilde düşünüldüğünde grip aşısının kesin koruyucu bir çözüm olduğu düşünülmektedir. Ancak bu garanti bir yol değildir. Grip virüsü, her dönem içinde genetik yapısını değiştirir. Bu nedenle vücut savunma hücreleri yeni virüsü kolaylıkla tanıyamaz. Sonuç olarak grip virüsü yaptıranların hastalıktan kesin olarak korunması gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak virüsler arasındaki yapısal benzerlikler sayesinde grip aşısı olanların olmayanlardan daha avantajlı olduğu bir gerçektir.

Grip Nasıl Tedavi Edilir?

Grip hastalığında tedavi, belirtilere göre yapılır. Örneğin hastanın ateşi yükselmişse ateş düşürücü, hastanın ağrısı varsa ağrı kesici ilaç kullanılır. Grip tedavisi için antibiyotik ilaç kullanmak kesinlikle yanlıştır. Çünkü antibiyotikler bakteriler üzerinde etkili olan ilaçlardır. Grip virüslerine herhangi bir zarar veremezler. Gribin daha kısa sürede tedavi edilebilmesi için beslenme ve istirahat çok önemlidir. Hastaların çorba, bitki çayı gibi sıcak şeyler içmesi ve C vitamini bakımından zengin meyveler tüketmesi gerekir. Evde kalarak dinlenmek ise hem iyileşmeyi hızlandırır hem de virüsün iş ortamındaki başka kişilere bulaşmasını önler.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz