Zatürre Bulaşıcı Mıdır? Belirtileri ve Tedavisi
Zatürre Nedir ?
Akciğerler hayati organlardan biridir. Akciğerler solunan havadaki oksijeni kana geçirir, kalpten gelen kirli kanı temizler ve kalbe geri gönderir. Bu sayede vücuda daima temiz kan pompalanması sağlanır. Ancak akciğerler hava ile dolduğu için dışarıdan gelebilecek mikroplara da çok açıktır. Bu mikroplar akciğere yerleşirse çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Akciğerler normal fonksiyonlarını yerine getiremez hale gelir. Akciğerlerin işte bu mikroplar nedeniyle iltihaplanması durumuna zatürre denilmektedir. Zatürre, bronşit gibi başka akciğer hastalıklarıyla da benzer belirtiler gösterdiği için akciğer filmi çekilerek kesin tanı konulması gerekir.
Zatürre Çeşitleri Nelerdir ?
-> Virüs kaynaklı zatürreler
-> Bakteri kaynaklı zatürreler
-> Kimyasal maddelerin solunmasıyla oluşan zatürreler
Zatürre Belirtileri Nelerdir ?
-> Yüksek ateş
-> Zamanla artan şiddetli öksürük
-> Soluk alıp verme problemleri
-> Halsizlik ve bitkinlik durumu
Zatürreden Korunmak İçin Neler Yapılabilir ?
-> Gribal enfeksiyonlar uzun sürede iyileşmezse kesinlikle doktora muayene olunmalıdır.
-> Soğuk algınlığı durumunda kalın giyilerek vücudun sıcak tutulması ve akciğerlerin korunması gerekir.
-> Zatürre aşısı yaptırılmalıdır.
-> Kalp hastalıkları ve şeker hastalığı gibi sistematik hastalıkları olanların ve vücut direnci düşük kişilerin doktor tavsiyesi ile grip aşısı yaptırması, her türlü solunum yolu probleminden kendini koruması gerekmektedir.
Zatürre Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Zatürre tedavisinde hastalar ayakta veya hastanede yatarak tedavi görür. Bu kararı da doktor, hastalığın derecesine bakarak vermektedir. Çok şiddetli bulguları olmayan hastalarda ayakta antibiyotik tedavisi ile hastalık 1 hafta gibi bir sürede iyileşebilmektedir. Ancak şiddetli bulgular veren hastalarda yatarak ve düzenli antibiyotik desteği ile tedavi sürdürülür. Zatürre ciddi bir hastalıktır. İlk bulgular gözlendiğinde kesinlikle doktora başvurulmalıdır. İhmal edilen zatürreler daha sonra tedavi edilse bile akciğerlerde kalıcı hasarlar bırakabilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.