Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Menenjit Nedir ? Belirtileri ve Tedavisi

Menenjit Nedir ? Nasıl Oluşur?

Menenjit, bakteri veya virüsler tarafından beyin zarında enfeksiyon oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. En sık 5 yaş altında görülür. Bazı kişiler bu hastalığın taşıyıcısı olup hastalanmadan yaşayabilirler. Menenjit genellikle kişinin solunum yolundan bakterilerin girmesiyle başlar. Menenjit mikrobunu kapma riski en çok kreş ve yuvalarda kalan çocukları tehdit eder. Menenjit mikrobundan korunmak için aşı olunmalı, el hijyenine dikkat edilmelidir. Özellikle okul çağındaki çocuklara kalem ve oyuncak gibi başka kişilerinde değebileceği şeyleri ağza götürmemeleri öğretilmelidir.

Menenjit Aşısı

Çoğunlukla 5 yaşın altındaki çocuklar aşılanır. Ama askerler, hacca gidenler, öğrenci yurdunda kalanlar gibi toplu ortamlarda bulunan yetişkinlere de menenjit aşısı yapılmalıdır. Menenjit aşısı %100 koruyucu değildir.

Menenjit Tanısı Nasıl Koyulur?

Menenjit tanısı, hastalık belirtilerinin anlaşılmasından sonra bel bölgesinden sıvı alınıp incelenerek koyulur. Bel bölgesinden alınan beyin omurilik sıvısı içinde menenjit mikrobunun olup olmadığına bakılır. Mikrop var ise miktarı ve özelliği hakkında bilgi elde edilir.

Menenjitin Etkileri Nelerdir?

  ->  Zeka geriliği

  ->  Felç

  ->  Görme bozuklukları

  ->  İşitme kaybı

  ->  Konuşma problemleri

  ->  Sosyal uyumsuzluklar

  ->  Kalıcı psikolojik bozukluklar

Menenjit Nasıl Tedavi Edilir?

Menenjit tedavisi, enfeksiyona sebep olan mikrobun yapısına göre yapılmalıdır. Genellikle 7-10 günlük penisilin tedavisi yeterlidir. Hastada bulunan mikrobun penisiline direnci varsa, penisilinden farklı 2 antibiyotiğin kombinasyonuyla tedavi edilir. Ayrıca hastalığa bağlı yan etkiler varsa ek ilaçlarda gerekebilir. Örneğin hastada işitme kaybı riski görüldüyse kortizon tedavisi yapılmalıdır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz