Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kabakulak Belirtileri Ve Tedavisi

Kabakulak Nasıl Bir Hastalıktır ?

Kabakulak virüs kaynaklı bir hastalıktır. Virüs tükürük bezlerine yerleşerek burada iltihaplanma ve büyüme meydana getirir. Kabakulak en sık 6-10 yaş arasında görülür. Çocuk hatalığı olarak bilinen bu rahatsızlık, her yaş grubunda görülebilmektedir. Kabakulak virüsü, hasta kişilerle yakınlaşarak, hapşuruk, öksürük gibi nedenlerle havaya karışan virüslerin solunması nedeniyle ve hasta kişilerin eşyalarının kullanılmasıyla bulaşır. Ağız ve burun yoluyla vücuda girip kana karışan virüsler tüm vücuda yayılır. Ancak çoğunlukla tükürük bezlerinde hastalık oluşturabilir. Hatalığın kuluçka süresi 14-20 gündür.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir ?

  ->  Baş ağrısı

  ->  Şiddetli bulantı ve kusma

  ->  İştahsızlık

  ->  Şiddetli bir enfeksiyon oluşursa boyunda kasılma ve ağrı

  ->  Çenenin yan taraflarında önce tek daha sonra çift taraflı şişlik

  ->  Bitkinlik

  ->  Devamlı uyku isteği

  ->  Enfeksiyon yumurtalıklara sıçrarsa şiddetli ağrılar görülür.

Kabakulak Nelere Sebep Olabilir ?

  ->  Enfeksiyon beyin zarına ulaşırsa hastada menenjit, ense sertliği ve kusma görülebilir.çok riskli bir durumdur.

  ->  Hastalık eğer yetişkin erkeklerde ortaya çıkarsa, enfeksiyonun testisleri tutması sonucu şişme ve ağrı oluşabilir. Durum ciddileşirse hasta ömür boyu kısır kalabilir. Bu yüzden hastalığı geçirmemiş ergenlik çağından büyük bireylerin kesinlikle aşı olması, aşı olana kadarda hasta çocuklara yaklaşmaması gerekir.

  ->  Enfeksiyon pankreasa sıçrayabilir. Bu bölgede yoğun karın ağrısı oluşturur ve bazı hastalarda kalıcı hasar bırakabilir.

Kabakulak Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

  ->  Kabakulak hastalığı ortaya çıktıktan 1-2 gün sonra hastalık virüsü tükürük aracılığıyla yayılmaya başlar. Bu nedenle hastaların diğer insanlarla yakın temas kurmaktan kaçınması gerekir. Kabakulak aşısı olmak veya daha önce kabakulak geçirmek hastalığa karşı bir bağışıklık sağlar. Ancak bu kişiler virüsten tamamen korunaklıdır denemez. O yüzden hastaların bu kişilere rahatça yaklaşması, onlarla aynı tabaktan yemek yemesi gibi durumlar sakıncalıdır.

  ->  Kabakulak geçiren çocuklar fazlaca ağrı hissetmektedir. Çocuğun ağrısını bir nebze azaltabilmek için doktor tavsiyesi ile ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Ancak hasta kendi başına ilaç kullanmaya yönelmemelidir.

  ->  Kabakulak geçiren çocuklar alt çenenin üstü ile kulak arasındaki bölgede aşırı derecede kaşıntı ve rahatsızlık hisseder. Bu şikayetlerin artmasını önlemek için hastanın beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Portakal, limon gibi ekşi gıdalar bu şikayetlerin artmasına yol açacaktır. O yüzden kabakulak hastaları ekşi gıdalar tüketmekten kaçınmalıdır.

Kabakulak Nasıl Tedavi Edilir ?

Tükürük bezlerinde şiddetli ağrı varsa hastaya sıcak havlu uygulanmalıdır bu ağrıları hafifletir. Ayrıca limon, sirke gibi ekşi gıdalar da ağrıları artırabileceği için bunlardan uzak durulmalıdır. Hasta belirtiler geçene kadar dinlenmeli ve diğer insanlara bulaşmaması için toplum içine çıkmamalıdır.

Kabakulak Aşısı

Kabakulak aşısı 1 ve 6 yaşında toplam 2 doz olarak yapılır ve %95 koruyucudur. Yalnızca kabakulak için değil tüm bulaşıcı hastalıklar için uygun aşılar yaptırılmalıdır. Unutmamak gerekir ki aşı yalnızca sizin değil tüm toplumun hastalıktan korunması için gereklidir.

Kabakulak ve Kısırlık İlişkisi

Kabakulak, vücutta pek çok belirti görülmesine yol açar. Bu belirtilerden bir tanesi de erkeklerin testislerinde ağrı ve şişlik görülmesidir. Testislerde görülen bu problemlerin sonucunda ilk akla gelen soru kısırlık oluşup oluşmayacağıdır. Belirtiler eğer tek taraflıysa kesinlikle hastanın kabakulak nedeniyle kısır kalma riski yoktur. Ancak belirtiler iki testiste birden görülüyorsa kısır kalma riski vardır. Bu nedenle hastanın doktoru doğru yönlendirmesi ve tüm hissettiği belirtileri anlatması gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz