Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır

Elektrikli Arabalar İle Hidrojenli Arabalar Arasındaki Farklar

Yıllardır teknolojide süregelen gelişmelerden dolayı Dünya’daki ekolojik dengesizlikler nedeniyle artık mühendisler ve bilim adamları ekolojiye daha az zarar veren teknolojiler üzerinde çalışmaktadır. Fosil yakıtlarla (benzin veya dizel) çalışan araçların ekolojiyi daha az kirleten alternatifleri olan elektrikli ve hidrojenli arabalar günümüzde daha da yaygınlaşmaya başladı. Artık elektrikli arabalar ve hidrojen arabaları hakkında birçok soru sorulmaktadır. Mesela elektrikli arabalar ve hidrojen arabaları arasındaki farklar nelerdir? Bu teknolojilerin avantajları nelerdir? Ve geleceğin enerjisi hangisidir? Bu yazımızda bu gibi soruların cevaplarını bulmaya çalışacağız.

Elektrikli Ve Hidrojenli Arabalar Nasıl Çalışır?

Elektrikli arabaları hidrojenli arabalarla karşılaştırmak için önce her iki teknolojinin nasıl çalıştığını anlamak çok önemlidir.

Elektrikli bir otomobilde, motora güç sağlamak için yanmaya giren yakıt yerine, motora elektrik sağlamak için bir lityum iyon pil (Li-on) kullanılır. Bu daha sonra tekerlekleri döndürür ve arabanın diğer bileşenlerine güç sağlar. Elektrikli arabaların şarjı boşaldığında benzin istasyonuna gitmek yerine telefon veya bilgisayar gibi bir elektrik şebekesine takılarak şarj edilir.

Bir hidrojenli araba, bir elektrik motoru da içermesine rağmen elektrikli otomobilden farklı çalışır. Hidrojenle çalışan bir arabanın içinde, hidrojenle dolu bir yakıt hücresi, su buharından elektrik üretmek için oksijenle reaksiyona girer. Bu elektrik daha sonra motora güç sağlamak için kullanılır. Bir hidrojenli arabayı “şarj etmek” için, hidrojen yakıt hücresinin, belirli servis istasyonlarından erişilebilen basınçlı tanklar aracılığıyla yenilenmesi gerekir.

Hidrojenli Arabalar: Hidrojenin Uzun Vadeli Potansiyeli

Hidrojenle çalışan arabalar ve elektrikli araçlar, fosil yakıtlarla çalışanlara göre daha çevreci alternatiflerdir. 1970’lerin başlarında kimyager John Bockris, ” hidrojen ekonomisi ” dediği şeyin potansiyelini gördü . Peki ya bugün bazı insanlar hidrojen arabalarının uzun vadede en iyi çözüm olduğuna nasıl ikna oldu?

Hidrojen Ve Altyapı Maliyeti

Satın alma fiyatına gelince, bir hidrojen arabası şu anda ortalama 70.000 Euro’ya mal oluyor, ancak ücretlendirme fiyatları ülkeler ve bölgeler arasında büyük farklılıklar gösteriyor. Bununla birlikte, nerede yaşarsanız yaşayın, hidrojenin maliyeti çok daha yüksektir: Clean Technica’nın ( Dünyanın en popüler enerji,ekoloji,teknoloji konulu haber sitelerinden biri)  bildirdiğine göre, Birleşik Devletler’de bir hidrojenli aracın ortalama maliyeti bir elektrikli aracın dört katıdır. Ancak gelecekte durum değişecek gibi görünüyor. Hidrojen yakıt hücrelerinin maliyeti, Hydrogen Europe’a göre son beş yılda% 80’den fazla düştü.

Avrupa’da, hidrojenin konuşlandırılmasına yönelik büyük ölçekli projeler şu an geliştirme aşamasındadır. Hydrogen Mobility Europe’dan bir rapora göre, “hidrojenle ilgili altyapının hem altyapı maliyetleri hem de lojistik açısından rakip sıfır emisyon teknolojilerinden daha iyi performans gösterdiği” tahmin ediliyor. Bu nedenle, gerekli altyapı ile beraber hidrojen yakıt hücreleri istasyonlara uyarlandığında bu teknoloji herkes için gerçekten erişilebilir hale gelecektir. Hidrojen arabanın diğer avantajları arasında hızlı yakıt ikmali ve menzili bulunur

Elektrikli Arabalar İçin Şarj İstasyonları

Elektrikli arabaları hidrojenli araçlarla karşılaştırırsak, elektrikli otomobil şu anda en çok uluslararası destek alan otomobil. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, elektrik teknolojisini geniş ölçekte dağıtmak için gereken altyapıya yatırım yapıyor. Londra ve Paris gibi büyük şehirlerde; otoyollardaki dinlenme alanlarında, alışveriş merkezinde, otoparklarda ve sokaklarda elektrikli şarj istasyonları artık çok yaygın. Diğer birçok ülkede de bu şarj istasyonları hızlıca yayılmaya devam ediyor. Yerli prizler elektrikli araçları şarj etmek için de daha yaygın hale gelmektedir. Birleşik Krallık gibi bazı hükümetler, bu konuda satın alma ve kurulumu kapsayacak şekilde şirketlere hibe sağlamaktadır.

Elektrikli Araba Şarj Süreleri Ve Maliyetleri

Elektrikli bir aracı yeniden şarj etmenin süresi ve maliyeti, kullanılan şarj istasyonunun modeline, piline ve türüne bağlıdır. Mesela ortak şarj istasyonunda, Renault zoe 30 dakika içinde 80 km menzile sahip şarja ulaşır. Hızlı bir şarj istasyonunda ise, bu menzil aynı şarj süresinde 120 kilometreye ulaşabilir. Elektrikli bir otomobil şarj maliyeti ayrıca pil boyutuna, ülkeye ve şarj istasyonu türüne göre önemli ölçüde değişir. 

Fransa’da, 100 kilometrede ortalama 15 kWh tüketen bir elektrikli otomobil için, 100 kilometreyi evde şarjla gitmek 2,25 euro, Birleşik Krallık’ta 3 euronun biraz üzerinde. Almanya’da, elektrikli arabalar için şarj istasyonları kilovat saat başına ücret alıyor: normal şarj istasyonlarında ve hızlı istasyonlarda bu ücret yaklaşık 0,30 Euro’dur. Yüksek güçlü elektrikli otomobiller için şarj istasyonlarına erişim yaklaşık 10 euro daha pahalıdır ve ortak olmayan ağlarda maliyet kilovat saat başına 0,90 euroya ulaşabilir.

Uluslararası fiyatlardaki dalgalanmalara rağmen elektriğin şu anda hidrojenden çok daha ucuz olduğu inkar edilemez bir gerçektir. Buna elektrikli arabayı elektrik şebekesinin yoğun saatlerinin dışında yeniden şarj etmenin maliyetinin daha da düşük olduğu gerçeğini eklersek, daha yüksek bir başlangıç ​​maliyetine rağmen elektrikli arabanın akıllıca uzun vadeli bir finansal yatırım olduğunu anlamak kolaydır.

Hidrojen Arabaları Elektrikli Arabaların Yerini Alacak Mı?

Elektrikli arabalar ile hidrojenli arabalar arasındaki karşılaştırmanın burada sunulan sonuçlarına dayanarak, elektrikli otomobilin açık ara önde olduğunu düşünebiliriz. Ancak bu tamamen doğru değildir. Hidrojen, dünyadaki en bol bulunan element ve “en temiz” yakıtlardan biri olmasına rağmen, henüz gelişme aşamasındadır. Bu yüzden bu, hidrojenli arabaların geleceği olmadığı anlamına gelmez.

Elektrikli arabalar ile hidrojenli arabalar arasındaki farkları vurgulamak yerine, elektrikli ve hidrojenli arabaları ortak bir manzaranın parçası olarak görmek daha iyi olabilir. Bir lityum iyon pilin üretimi büyük miktarlarda CO2 gerektirirken, hidrojen üretimi çok daha az enerji yoğunluğu potansiyeline sahiptir. Hidrojenle çalışan arabalar ve elektrikli araçlar, benzin ve dizele göre daha az kirletici olduğundan, tüm ekolojik gelişmeler gibi, çevre için en azından çok iyi bir haberdir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz