Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Testis Kanseri Oluşumu ve Tedavisi

Testis Kanseri Oluşumu ve Tedavisi

Testis Kanseri Nedir?

Kanser, modern dünyanın vebası niteliğindedir. Dünya genelinde hastalık nedeniyle oluşan ölümler içinde kanser en yüksek yüzdeye sahiptir. Vebadan tek farkı bulaşıcı olmamasıdır. Kanser, genel anlamda bakılırsa vücutta bulunan hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ile oluşur. Her kanser oluştuğu bölgenin ismiyle anılır. Testis kanseri de bunlardan bir tanesidir. Testis, erkeklerde scrotum denilen kesenin içerisinde bulunan iki adet yumurta şeklindeki oluşumdur. Testisin içerisinde öncelikle basit yapılı bir tümör oluşur. Daha sonra bu tümör gelişerek belirgin bir kanser özelliği taşır. Erkeklerde görülen kanserlerinin % 2’si testis kanseridir. Bu nedenle ciddiye alınması gereken bir problemdir. Testis kanserleri toplumda en çok genç erkeklerde ortaya çıkar.

Testis Kanseri Belirtileri Nelerdir?

  ->  Testislerde yeni oluştuğu fark edilen ağrısız fındık büyüklüğünde kitleler bulunması,

  ->  Testislerden birinin boyutunun artması,

  ->  Vücudun diğer organlarına sıçrayan testis kanserlerinde halsizlik, kilo kaybı gibi genel belirtiler de görülür.

Testis Kanseri Neden Olur?

  ->  Testis kanserinin oluşmasında en çok göze çarpan sebep doğum sırasında scrotum denilen keseye inmemiş testis bulunmasıdır. Bu inmeyen testisin çocuğun okul çağı gelmeden evvel cerrahi müdahale ile olması gereken pozisyona indirilmesi gerekir.

  ->  Tüm kanser türlerinde olduğu gibi testis kanseri için de genetik faktörlerin etkisi göz ardı edilemez.

  ->  Kabakulak basta olmak üzere bazı enfeksiyon türleri testislerin çalışmamasına veya testis tümörlerine sebep olabilir.

  ->  Testis bölgesine gelen darbeler de sonraki dönemde kanser oluşma riskini artıran bir etkendir.

  ->  Radyasyon, hormonlu gıdalar gibi tüm vücudu olumsuz etkileyen nedenler testis kanseri oluşma riskini de artırır.

Testis Kanseri Tedavisi

  ->  Testis kanserinin tek tedavi yöntemi kanserli testisin kasık içine kadar uzanan kanalıyla beraber alınmasıdır.

  ->  Erken teşhis edilen testis kanserlerinde bu müdahale yeterlidir ve hastanın yaşama şansı %100’e yakındır.

  ->  Ancak kanser geç teşhis edilmiş ve karın içerisindeki lenf bezlerine kadar yayılmışsa daha geniş çaplı bir operasyon yapılarak sorunlu lenf dokusunun tamamı alınır. Kanserin daha da yayılmış olma ihtimali düşünülerek kemoterapiye başlanır. Böyle durumlarda hastanın yaşam şansı %50’lere düşer.

Testis Alındıktan Sonraki Cinsel Sağlık Nasıldır?

Yalnızca tek testis alınarak tamamlanan operasyonlardan sonra hastanın cinsel yaşamı ve çocuk sahibi olma şansı değişmez. Hatta alınan testis erkekte psikolojik bir eksiklik yaratıyorsa bunun giderilmesi için testis protezi denilen silikon bir yumurta scrotum kesesine yerleştirilebilir. Ancak testis ile birlikte karın bölgesindeki lenf dokusu da alındıysa bu sırada hastanın meni akıtmasını sağlayan sinirler hasra görebilir. Böyle bir durumda hasta yine cinsel gücünü kaybetmez ancak çocuk sahibi olma durumu ortadan kalkar. Bu nedenle testis ameliyatından önce hastanın sperm örneği alınarak dondurulup daha sonra eşinin suni döllenme ile hamile kalması sağlanabilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz