Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Uzun Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzun Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzun Yol Metabolizmayı Zorlar

Bayram tatillerinde alelacele çıkılan uzun yol seyahatleri metabolizmamızı aşırı derecede zorlar. Oruç da tutuluyorsa vücudun iyice halsiz düşmesi olağandır. Ancak trafik dalgınlık kabul etmez. Gerekli önlemleri alınmalı, otomobildekilerin ve trafikteki diğer sürücülerin güvenliğini tehdit edecek her şeyden kaçınılmalıdır.

 

Özel Günlerde Kazalar Artar

Bayram gibi özel günlerde sürücüler ve otobüs şoförleri zor şartlar altında direksiyon başına geçerler. Trafikteki araç sayısı da çok fazla olur. Bayram yaklaştıkça kaza haberlerinin sayısı artar. Herkes bunları bilir. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı çoğu zaman bayrama yakın bir zamanda yola çıkmak bir mecburiyet haline gelir.

 

Yola Çıkacaklar İçin Öneriler

-> Sabah erkenden yola çıkın.

-> Klimanın araba içindeki havayı devir-daim ile çevirdiğini unutmayın. Havadaki oksijen oranı zamanla azalacağı için yarım saatte bir camları açarak arabayı havalandırın. Camları açtığınızda klimayı kapatarak klimanın zararlı etkilerini azaltın. Klimayı kendi üzerinize değil camlara doğru çalıştırın.

-> Yaz aylarında yapılacak yolculuklarda bol su tüketerek metabolizmanızı canlı tutun. Ancak tuvalet ihtiyacını da göz ardı etmeyin.

-> Şeker, tansiyon ve kalp hastalıklarınız varsa bilhassa sıcak havalarda fazla araba kullanmayın.

-> Rahat ayakkabılar seçin fakat ayağa oturmaması ve gaz pedalına takılma ihtimali nedeniyle terliklerden uzak durun.

-> Araç içindeki her nesnenin bir yerlere sabitlenmesi ani frenlerde ve kazalarda ekstradan yaralanmaları önleyecektir.

-> 2 saatte bir 15  dakika dinlenin. Mesafeye göre mola sürelerini ayarlıyorsanız 200 kilometreye gelmeden  mutlaka mola verin. Unutmayın ki siz profesyonel bir uzun yol şoförü değilsiniz. Bu gerçeği kaza yaptıktan sonra kabul etmeniz bir şey ifade etmez. Uzun süre yola bakmak halüsinasyon görmeye neden olabilir. Örneğin ağaçta asılı bir iskelet görseniz tepkiniz ne olurdu? Uzun yol otobüslerinin şoförleri sürekli böyle halüsinasyonlar görür ve bu duruma alışıktırlar. Bu halüsinasyonların uzun yol hastalıklarının yalnızca biridir. Metabolizmanızın alışık olmadığı uzun yol seyahatlerini  molalarla kolaylaştırın.

 

Oruç Tutmak İstiyorsanız

-> Oruç tutmak isteyen şoförler için uyku bir kat daha önemlidir. Kesinlikle ihmal edilmemeli ve yeterince uyumadan yola çıkılmamalıdır.

-> İftara 1 saat kala sürücülerin konsantrasyonu en düşük seviyeye iner. Bu süreyi mümkünse mola olarak değerlendirin. Yola devam etmek zorundaysanız çok düşük hızlarda seyahat edin.

-> Oruç tutmanın ani sinirlenmelere yol açtığını unutmamalı. Tepkilerinizi kontrol etmelisiniz. Bir de sigara kullanıyorsanız bu sinir nöbetleri daha sık ve şiddetli olacaktır. Trafikte oruç tutan insanlar olduğunu da hatırlayarak daha anlayışlı davranın.

-> İftardan sonra vücudumuz tüm gücünü mideye verir. Bu da dikkat dağınıklığı ve uyuklamaya neden olur. İftardan sonra yola devam etmeden önce 1 saat beklemek gerekir.

 

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 3,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz