Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Polikistik Böbrek Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Polikistik Böbrek Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek Kisti Nedir?

Böbrekler vücuttaki kanı süzmekle görevlidir. Süzme işlemi sırasında kanda bulunan zararlı veya fazla tanecikler böbrek tarafından tutulur. Bu tutulan tanecikler böbrek kanallarından geçer ve mesaneye aktarılır. Kanallardan geçiş sırasında bazen madde birikimi, yetersiz süzme ve sonuç olarak küçük kanalların şişmesi meydana gelir. Bu şişliklere böbrek kisti adı verilir. Böbrek kistleri çok farklı sayı ve boyutlarda olabilir. Kistlerin büyüklüğü arttıkça tehlike riski artar ve dolayısıyla tedavisi zorlaşır.

Böbrek Kistleri Tedavi Edilmeli Midir?

Böbrek kistlerinin tedavi edilip edilmemesi kistin büyüklüğüne başlıdır. Nefroloji uzmanları 5 cm’den küçük kistlerin takip altında tutulmasını ancak herhangi bir müdahale yapılmamasını uygun görmüştür. 5-10 cm arasındaki kistlerin büyüme eğilimi incelenir. Eğer kısa sürede fazla miktarda büyüme gösteriyorlarsa tedavi edilmelerine karar verilir. 10 cm’den büyük kistlerin ise operasyon ile çıkartılmaları gerekmektedir.

Böbrek Kisti Bir Kanser Türü Müdür?

Böbrek kistleri yapı itibari ile kanserli dokulardan farklıdır. Ancak tedavi edilemeyen büyük çaplı kistlerin kansere dönüştüğü vakalar mevcuttur. Bazı böbrek kanserleri de kistlerle karıştırılıp geç müdahaleye sebep olabilmektedir. Bu nedenle uzman doktorların iyi ayırım yapması ve uygun tedaviye biran önce başlaması gerekir.

Polikistik Böbrek Hastalığı Nedir?

Polikistik böbrek hastalığı çok sayıda kistin böbrek içerisinde dağılımıyla kendini gösterir. Hastalık genetik olarak yeni nesillere aktarılmaktadır. Bu nedenle hastalığın görülme sıklığı azaltılamamaktadır. Yalnızca hastalığa yakalanan kişilerin tedavi edilmesi mümkündür. Bunun için de pek çök yeni yöntem geliştirilmiştir.

Polikistik Böbrek Hastalığı Belirtileri Neledir?

  ->  Böbrek ağrısı

  ->  İdrar gecikmesi

  ->  Tansiyon yükselmesi

Poliskistik Böbrek Hastalığı Neden Oluşur?

  -> Anne veya babanın bu hastalığı taşıyor olması

  ->  Yüksek tansiyon hastası olmak

  ->  Yapay ve zararlı gıdalarla beslenmek

  ->  Çok fazla ilaç kullanmak ve

  ->  Uzun süre idrarını tutmak, polikistik böbrek hastalığı oluşumuna neden olabilir.

Polikistik Böbrek Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın tedavisinde 2 farklı hedef vardır. Bunlar 10 cm’den küçük kistlerin büyümesini engellemek ve 10 cm’den büyük kistlerin operasyonla alınmasıdır.

Kistlerin Büyümesini Önleyen İlaçlar

Bu ilaçlar böbrek kanallarındaki madde geçişini hızlandırmaktadır. Hızlı geçen maddelerin birikme riski azalır ve kistin büyümesi yavaşlar. Ancak bu ilaçların kontrollü biçimde kullanılması gerekir. Aksi taktirde aşırı idrar atılımı, tansiyon düşüklüğü ve demir eksikliği gibi yan etkiler gözlenebilir.

Kistlerin Operasyonlar Alınması (Laparoskopi)

Böbrek kistleri laparoskopi denilen cerrahi bir işlemler çıkartılmaktadır. Bu işlem anestezi altında yapılır. Küçük kesiler açılarak uygulandığı için ameliyat sonrasında iz kalma ihtimali düşüktür. Operasyondan sonra iyileşme süreci de gayet hızlıdır. Laparoskopi geçiren hastaların büyük çoğunluğu bir gün içerisinde taburcu edilmektedir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz