Göbek Fıtığı Belirtileri, Ameliyatı ve Tedavisi

Göbek Fıtığı Nedir?
Karın bölgesinde iç organların belirli bir bölgede kalmasını sağlayan yapılar vardır. Bunlar yapılar bağ dokusu, karın kası ve göbek deliğidir. Göbek deliğinin çevresinde sert ve yüzük şeklinde bir bağ dokusu bulunur. Bu bağ dokusu iç organların göbek deliği bölgesinden dışarı doğru çıkıntı oluşturmasını engeller ve göbek derisi üzerindeki baskıyı azaltır. Bu sert doku hasar görürse üzerine gelen basıncı karşılayamaz olur. Bu durumda iç organlar göbek bölgesinden dışarı doğru çıkıntı oluşturur. Bu duruma göbek fıtığı denir.
Kesi Yeri Fıtığı
Göbek fıtığının haricinde karın bölgesinde yapılan ameliyatlardan ötürü karın zarı zayıflayabilir. Zayıflayan bölgeden iç organların anormal bir çıkıntı meydana getirmesine ise kesi yeri fıtığı adı verilir.
Göbek Fıtığına Sebep Olan En Yaygın Durumlar Nelerdir?
-> Şiddetli veya uzun süre kesintisiz öksürük
-> Gebelik nedeniyle göbek deliği üzerine aşırı basınç gelmesi
-> Kabızlık veya hazımsızlık nedeniyle dışkılama sırasında aşırı kasılma
-> Ağırlık kaldırma esnasında karın içi organların karın zarına basınç yapması
Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
-> Göbek deliği çevresinde ele gelen yumru şeklinde bir şişlik
-> Göbek deliğinde ağrı hissedilmesi
-> Karın bölgesinden yapılan ameliyat kesiklerinde sertleşme ve içeriden zorlama hissedilmesi
-> Karın bölgesinde sebepsiz ve kesik kesik ağrılar duyulması
-> Ağrı kesici alınmasına rağmen karındaki ağrıların azalmaması
Göbek Fıtığı Tanısı Nasıl Koyulur?
Göbek fıtığı durumunda belirtiler çok açıktır. Çoğu zaman hasta bile doğru tahmin edebilir. Ancak hekime başvurulduğunda detaylı bir fiziki muayene yapılmalıdır. Ayrıca kesin tanı için ultrason görüntüsü de incelenmelidir. İncelenen ultrason görüntüleri sayesinde göbek fıtığının kaynaklandığı bölge de anlaşılabilir. Bu da elbette tedaviyi hızlandırır ve kolaylaştırır.
Göbek Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?
Göbek fıtığını oluşturan etkenler biyolojik değil fizikseldir. Bu nedenle yapılacak müdahale de fiziksel problemi düzeltmeye yönelik olmalıdır. İlk önce hastanın karın bölgesinde hangi bölümün hasarlı olduğu tespit edilir. Daha sonra cerrahi operasyon ile bu bölge açılır ve dışarı çıkıntı yapan kısım orijinal konumuna getirilir. Karnın aynı bölgesinden çıkıntı oluşmaması için hasarlı bölgeye yama yapılır ve işlem tamamlanır. Göbek fıtığı ameliyatı hem cerrah hem de hasta açısından oldukça rahat geçer. Bu operasyon sonrası iyileşme süreci de oldukça kısadır. Hatta profesyonel sporcular bile bir ay sonra antrenmanlarına başlayabilir. Göbek fıtığı olan kişiler ameliyat edilmeze karındaki çıkıntı giderek büyür ve hastanın yaşam kalitesini düşürür. Bu nedenle erken dönemde müdahale etmek şarttır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.