Cushing Hastalığı Nedir?

Cushing Hastalığı Nedir?
Vücutta bu hormonların üretiminde görevli birçok bez bulunur. Hormonal bezler de ya direkt olarak sinirlerle ya da hipofiz bezinin salgıladığı hormonlarla kontrol edilirler. Hipofiz bezinin sagıladığı kontrol edici hormonlardan bir tanesi de ACTH’dir. ACTH, böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlayarak kortizol üretimini belli bir seviyede tutar. ACTH miktarındaki fazlalık veya eksiklik de kortizol salgılanmasını anormal seviyelere getirir. İki durumda da anormal salgılanan kortizol sebebiyle vücut zarar görür. ACTH’ın fazla salgılanması sonucu kortizol üretiminin artmasına cushing hastalığı adı verilir.
Cushing Sendromu ile Cushing Hastalığı Arasındaki Fark Nedir?
Cushing hastalığı belirtileri, nedenleri ve sonuçları ile rahatsızlığa verilen isimdir. Cushing sendromu ise hastalığın, kişilerde ortaya çıkardığı belirtiler bütünüdür.
Cushing HastalığıNeden Olur?
Cushing hastalığında ya hipofizin kontrolsüz büyümesi yada hipofizde meydana gelen kist benzeri bir oluşum etkili olur. Cushing hastalığı yaygın bir rahatsızlık değildir. Bu nedenle ülkemizde de pek fazla bilinmez.
Cushing Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
-> Kasların güçsüzleşmesi
-> Vücudun hantallaşması ve kilo alımı
-> Damarların elastikliğini kaybetmesi
-> Vücudun tamamında sivilce çıkması
-> Anormal kıllanma
-> Kadınlarda erken yaşta saçların dökülmesi
-> Kan basıncının anormal seviyelere yükselmesi
-> Adet dönemi düzensizliği
Cushing HastalığıNasıl Tedavi Edilir?
Cushing hastalığının tedavisinde temel prensip kortizol üretimini normal seviyelere çekmektir. Bu nedenle tedavi sebebe yönelik yapılmalıdır.
-> Kortizol üretimini en çok etkileyen sebep hastanın astım vb. hastalıklar nedeniyle kortikosteroid kullanmasıdır. Bu ilaç uzun süreçte kortizol üretimini kontrol edilemez boyutlara ulaştırır. Kullanıldığı hastalığın tek çaresi kortikosteroid olduğu için cushing hastalığı oluşması nedeniyle ilaç tamamen kesilemez. Yalnızca kontrollü olarak kullanım miktarı düşürülür.
-> Cushing hastalığının sebebi hipofiz bezindeki büyüyen kist veya tümörse cerrahi müdahale gerekir. Ancak cerrahi müdahale sırasında dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır. Cushing hastalığında yükselen kortizol başta tansiyon olmak üzere tüm vücut dengelerini bozabilir. Bu nedenle ameliyattan önce ve ameliyat sırasında kanda dolaşan kortizol miktarını düşürecek tedbirler alınmalıdır.
-> Cerrahi müdahaleden sonra anormal oluşumların tamamen ortadan kalkması ve yeniden meydana gelmemesi için destekleyici radyoterapi uygulanır. Radyoterapi de yeterli gelmezse hastaya ömür boyu kullanması için kortizol baskılayıcı ilaçlar verilmedir. İlaç kullanımı cushing hastalığında %90 sonuç verir. Kalan %10’luk dilim için ise tek çare böbrek üstü bezinin alınmasıdır. Bu işlemden sonra üretimi duran hormonlar ise enjeksiyon yöntemi ile alınmalıdır.
Cushing Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Vücudun dengesini hormonlar yönetmektedir. Cushing hastalığı ile bozulan hormon dengesi vücudu baştan aşağı etkiler. Cushing hastalığı tedavi edilmezse kilo alımı durmaksızın devam eder. Yüksek tansiyon, damar hastalıkları ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar tetiklenir. Kaslar gücünü iyice kaybeder ve kemik erimesi ortaya çıkar. Bu rahatsızlıklar hastalığın tedavi edilmediği her gün ilerleme eğilimindedir. Tedavi görmeyen cushing hastalığı hastalarının yarısı ilk beş yılda hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle tedavi edilmeyen cushing hastalığının uzun vadede ölümcül olacağı söylenebilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.