Ülser Belirtileri ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ülser Nedir?
Ülser, sindirim sisteminin mukozası ile ilgili bir rahatsızlıktır. Hastalığın nedeni mukozanın çeşitli etkenlerle incelmesidir. İncelen mukoza zamanla ortadan kalkmasıyla altındaki doku çıkar. Açığa çıkan bölge oldukça hassastır. Normal zamanda mide asidi salgılandığında mukoza sayesinde tahribat oluşmaz. Ancak ülser bulunan bölgelerde mide asidi direkt dokuya temas ettiği için şiddetli acılara sebep olabilir. Ülser çoğu insan tarafından yalnızca midede görülen bir rahatsızlık olarak bilinir. Ancak, yemek borusundan ince bağırsağa kadar sindirim sisteminin tamamında görülebilir.
Ülser Belirtileri Nelerdir?
-> Özellikle midede oluşan ülserin en yaygın belirtisi ağrıdır. Mide asidi ülser görülen alana temas ettikçe hasta ağrı hisseder.
-> Ülser bulunan insanlarda bulantı, kusma gibi şikayetler sıkça görülür.
-> Yemek sonrası bulantı ve yanma hissi nedeniyle yemeklere karşı bir isteksizlik başlar. Bu da ülser hastalarının kısa sürede kilo kaybetmelerine sebep olur.
-> Ülseri ilerleyen kişilerde mide asidi dokularda kanamaya sebep olabilir. Zarda meydana gelen kanama da kanlı kusma veya kanlı dışkı şeklinde kendini gösterir.
Ülser Neden Olur?
-> Helikobakter Pilori: Bu bakteri insan vücuduna, dışarıdan alınan katı yiyecekler aracılığıyla girer. Aslında birçok insanın vücudunda vardır. Ancak bu insanların az bir kısmında mukozaya zarar vererek ülsere sebep olabilir.
-> NSAE İlaçlar: Bunlar genellikle eklem ağrıları için kullanılan ilaçlardır. Uzun süre kullanıldıklarında sindirim sistemi mukozasına zarar verirler
-> Alkol: Sindirim sistemi üzerine bir çok olumsuz etkisi vardır. Bunların bir tanesi de mukozaya zarar vermesidir.
-> Stres: Psikolojik problemler insanların tüm vücudunu etkilediği gibi sindirim sistemini de etkiler.
Ülserli Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?
-> Ülser hastaları kesinlikle stresten uzak durmalıdır. Stres hem midenin asit salgısını artırır hem de vücut savunma sistemini zayıf bırakacağı için mukoza daha çok hasar görür.
-> Ülserli kişiler beslenmelerine dikkat etmelidir. Hatta uzman bir doktor eşliğinde kendilerine bir beslenme programı hazırlamalıdır.
-> Ülser hastaları sabah kalktıklarında bir bardak su içerek sindirim sistemlerini temizlemelidir.
-> Ülser hastaları yatmadan evvel yemek yememelidir. Çünkü yemek sonrasında salgılanan mide asidi uyku esnasında yemek borusuna doğru akar ve mukozayı zedeler.
Ülserli Kişileri Beslenme Alışkanlığı Nasıl Olmalıdır?
Ülsere İyi Gelen Yiyecekler
-> Posalı (lifli) gıdalar
-> K vitamini bakımından zengin ıspanak ve lahana gibi sebzeler
-> Soğan, sarımsak
Ülsere Zararlı Besinler
-> Zararlı yağlarda kızartılan sebze ve tavuk gibi gıdalar
-> Alkol
Ülser Tedavisi
Ülser tedavisinde ilk etapta problemin neyden kaynaklandığını bulmak gerekir. Eğer hastanın ülseri uzun yıllar kullandığı romatizma ilaçları nedeniyle oluştuysa bu ilaçları tavsiye eden doktorlar görüşerek farklı ilaçlar kullandırılması sağlanabilir. Hastalık eğer bakteri yoğunluğundan kaynaklanıyorsa güçlü antibiyotikler kullanılarak bakteriler etkisiz hale getirilebilir. Problem çok ciddiyse ve hastanın yaşam kalitesi olumsuz etkileniyorsa cerrahi operasyon ile sorunlu bölgenin tedavi edilmesi gerekebilir.
Ülser Tedavi Edilmezse Neler Olur?
-> Mide kanaması nedeniyle aşırı kan kaybı ve hayati tehlike yaşanması
-> Yemek borusunda delinme meydana gelmesi
-> Bağırsaklarda tıkanma ve karın ağrısı
-> Mide Delinmesi
Mide Delinmesi Nasıl Olur?
Ülser, sindirim sistemi mukozasında belli bir miktar incelmeye sebep olur. Hastalık tedavi edilmediği sürece bu incelme artarak devam eder ve sonunda belli bir alandaki mukoza tamamen ortadan kalkar. Mukozanın ortadan kalktığı noktalarda mide zarı hasar görmeye başlar ve incelir. İncelen mide zarı, mide asidinin teması sonucu delinir ve mide içeriği karın boşluğuna akar. Mide delinmesinin tek tedavi seçeneği kısa süre içinde cerrahi operasyonla mide zarının dikilmesidir. Delinen mide zarına geç müdahale edilmesi durumunda hasta yaşamını kaybedebilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.