Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Doğum Sonrası Kilo Verme Yöntemleri

Doğum Sonrası Kilo Verme Yöntemleri

Hamilelikte Neden Kilo Alınır?

Nasıl kilo verilir?” sorusunun cevabı gebelikte ve sonrasında iki kez düşünülmelidir. Zira anne adayının vücudu gebelikte doğrudan, doğumdan sonra ise emzirme yoluyla bebeği besler.  Hamilelik sırasında birçok doğal değişim yaşanır. Bunlardan en  göze çarpanı hamilelikte alınan kilolardır. Kiloların önemli bir kısmı bebeğin içinde bulunduğu sıvıdır. Bu sıvı bazen bebeğin ağırlığı kadar olabilir. Ayrıca bu sıvıyı çevreleyen amnion kesesi de bariz bir kilo artmasına sebep olur. Bunların dışında anne adayının tüm vücudunda şişlikler meydana gelir. Bu şişliklerin bir kısmı ödem bir kısmı ise yağ dokusudur. Yağ dokusu hamilelik sürecinde artan östrojen ve progestron hormonları sebebiyle oluşur. Ödem ise anne vücudunun ağırlık artışına ve hamilelik değişimlerine verdiği tepkiler sebebiyle oluşur.

Hamilelikte Aşırı Kilo Almamak İçin Neler Yapılabilir?

  ->  Hamilelik sırasında protein ağırlıklı beslenmek gerekir. Proteinli gıdalar hem besleyicidir hem de uzun süre tok tutarlar.

  ->  Hamilelik nedeniyle oluşan aşerme durumu anne adaylarının en ciddi kilo alma sebebidir. Bu nedenle aşerilen yiyeceklerin yerine aynı veya benzer tadı verecek doğal ürünler tüketilmesi gerekir. Örn: Canı tatlı çeken bir anne adayının kuru kayısı yemesi

  ->  Hamilelik sırasında anne adayları aşırı yorgunluk hisseder. Yorgunluk nedeniyle fazla hareket etmekten kaçınırlar ve genellikle yatar pozisyonda dururlar. Bu da anne adayının aşırı kilo almasına sebep olur. O yüzden hamilelerin doğuma kadar hafif tempo yürüyüş yapması gerekir.

  ->  Hamilelerin düzenli olarak tartılması gerekir. Çünkü tartılmayan anne adayları alınan kilonun miktarını bilmediği için herhangi bir önlem alma gereği duymaz.

Hamilelik Sırasında Alınan Kilolar Kaç Ayda Verilmelidir?

Hamilelik sırasında alınan kiloların belli bir kısmı doğum esnasında zaten ortadan kalkar. Vücutta biriken ödem ise iki ay gibi bir sürede tamamen ortadan kalkacaktır. Ancak annenin depoladığı yağların yakılması için daha uzun bir süreç gerekir. Çünkü doğumdan hemen sonra diğer insanlar gibi sıkı bir diyet uygulamak imkansızdır. Annenin bebeğini emzirebilmesi için yeterli beslenmesi gerekir. Yinede ilk 6 ay içinde yağların da bir kısmı yakılır. Asıl diyet doğumdan sonraki ikinci 6 ayda yapılır. Annenin vücudu normal yaşama daha çok adapte olur ve alınan kilolardan kurtulmak için harekete geçebilir.

Emzirmek Kilo Vermeyi Sağlar Mı?

Annenin bebeğini emzirmesi kilo vermesini sağlar. Özellikle ilk ay içinde bebek yalnızca anne sütü ile besleneceği için anneden bebeğe aşırı miktarda kalori geçer. Anneler kilolarından rahatsız olsa bile kesinlikle beslenmelerini ihmal etmemeleri gerekir. Anne ihtiyacı kadar beslenmelidir. Zaten belli bir süreç sonunda bariz kilo kaybı yaşayacaktır.

Doğum Sırasında Alınan Kiloları Vermek İçin Neler Yapılabilir?

  ->  Anneler ilk 6 ay normal beslendikten sonra ufak çapta rejim yapmaya başlayabilirler. Ancak 6 aydan sonra da bebeklerin emzirilmesi önerildiği için annenin et, süt, bal, yumurta gibi doğal ve sağlıklı besinleri bol tüketmesi ve ekmek, şeker, çikolata gibi besinlerden kaçınarak rejim yapması doğru olacaktır. Emzirmeyi tamamen kesen anneler herhangi bir insan gibi daha sıkı rejimler yapabilir.

  ->  Anneler için yürüyüş oldukça önemlidir. Yürüyüş sayesinde hem hamilelik sırasında az çalışan bacak kasları yeniden güçlenir hem de fazla kilolar verilir.

  ->  Yüzme herkes için en ideal spordur. Doğumdan 1-2 ay sonra annenin vücudu normal düzene döner ve yüzme sporuna başlayabilir.

  ->  Hamilelik nedeniyle vücutta meydana gelen sarkmalar annenin görüntüsünü bozar ve özgüven kaybına sebep olur. Bu bölgelerin toparlanması ve sıkılaşması için hafif kilolarla ağırlık çalışması yapılabilir. Elbette ağırlık çalışmasına doğumdan 1-2 ay sonra başlanmalıdır.

  ->  Tüm diyetler kişiye özel hazırlanır. Belli bir plan ve programa ihtiyaç duyan yeni annelerin uzman diyetisyenlerle görüşerek diyet çizelgesi hazırlaması doğru olacaktır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz