Bebeklerde Gaz Sancısı (Kolik) Nasıl Geçer?
Bebeklerde Gaz Sancısı
Bebeklerin sindirim sistemi yetişkinlerdeki kadar gelişmemiştir. Bu nedenle bebek büyüyene kadar pek çok problemle karşılaşılabilir. Bebeklerde sindirim sistemiyle ilgili en çok karşılaşılan problem gaz sancısıdır. Gaz sancısının sebebi net olarak ortaya konamamıştır. Ancak konuyla ilgili görüşler arasında en yaygın olanı çocuğun ihtiyacı olan süt miktarının bağırsağın sindirim kapasitesinden fazla olmasıdır. Bebeğin ilerleyen aylarda gaz probleminden kurtulması da bu teorinin doğruluğuna işarettir. Ayrıca bebeklerin yalnızca süt ile beslenmesinin de bu probleme etkisi olduğu düşünülür. Çünkü süt sindirildiği zaman yetişkinlerde bile gaz şişkinliği yapabilen bir besindir.
Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri
-> Açlık veya uykusuzluk çekmediği halde bebeğin uzun süre ağlaması
-> Bebeğin bacaklarını karnına doğru çekerek acı çektiğini göstermesi
-> Bebeğin karnından gurultu benzeri sesler gelmesi
-> Acısı geçene kadar bebeğin süt emmek istememesi
Gaz Sancısı Oluşmaması İçin Alınabilecek Önlemler
-> Bebekleri normalden daha uzun süre emzirmemek gerekir.
-> Emzirirken bebeğin kafası ara ara memeden çekilmelidir.
-> Emzirme sırasında bebeğin başı dik tutulmalıdır.
-> Emzirirken bir yanda bebeğin sırtı okşanarak gaz birikimi engellenmelidir.
-> Biberonla beslenen bebekler için doğru biberon seçimi çok önemlidir. Biberon deliği olması gerekenden daha geniş ise bebek emerken hava yutabilir. Yutulan hava da karın bölgesinde gaz olarak birikir.
-> Bebek süte karşı aşırı hassas olursa karın bölgesinde biriken gaz miktarı da artar. Bu nedenle süte karşı hassasiyeti olan bebeklere hazır mamalar verilmelidir.
-> Bebeğin karın ve ayak bölgesine koyulacak sıcak havlular daha rahat gaz çıkartmasını sağlar. Bu sayede hem bebek rahatlar hem de anne babalar sakince dinlenebilir.
-> Bebek, soğuk ortamlardan uzak tutulmalıdır. Ayrıca çıplak ayakla betona bastırılmamalıdır. Soğukla temas etmek gaz birikimini azaltır.
Gaz Sancısı Çeken Bebekler İçin Neler Yapılabilir?
-> Öncelikle bebeğin ağlamasına kayıtsız kalınmamalıdır. Bebeği kucaklayarak veya karnına dokunarak ona güvende olduğunu hissettirmek gerekir.
-> Daha sonra bebeğin sancısını azaltmak için karın ve sırt bölgesi yavaş yavaş ovulmalıdır. Ovma hareketinin bebeğin ağlaması tamamen kesilene kadar yapılması gerekir.
-> Genellikle bebekler bu müdahalelerden sonra rahatlar ve sakince uykuya dalabilir.
-> Ancak anne-babanın yaptığı şeyler yeterli olmazsa ve bebek uzun süre ağlamaya devam ederse durumu bir çocuk doktoruna danışmak gerekir.
-> Çocuk doktorları bebeklerin gaz sancısı için genellikle ağız yoluyla kullanılabilen gaz giderici damla önerirler. Bu damla düzenli olarak kullanıldığında bebeğin rahatladığı görülür.
-> Gaz problemi ortadan kalktıktan sonra anne ve babanın tekrar oluşumu engellemek için önerilere uymaları gerekir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.