Süt Dişlerinin Önemi ve Bakımı
Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı
Çocukların ağız ve diş bakımı çok dikkatli takip edilmesi gereken bir konudur. Çünkü çocukların önemsiz görülen süt dişlerinin durumu ve düşme zamanları süt dişlerinin yerine gelecek daimi dişleri ve ağız sağlığını da etkileyecektir. Çocuklarda on adet alt ve on adet üst olmak üzere 20 tane süt dişi bulunur. Süt dişleri bir bakıma çocukluktaki büyüme dönemini idare eden dayanıksız ve geçici dişlerdir. Çocuk 6 yaşına kadar sadece bu dişleri kullanır. Daimi dişler genellikle 6 yaşında çıkmaya başlar ve gelişimlerini 16-20 yaşlarına kadar sürdürürler.
Süt Dişlerinin Çürümesi Nasıl Önlenir?
-> Çocuğun biberonla beslendiği dönemde sütüne şekerli gıdalar ve bisküvi karışlmamalıdır.
-> Çocuğun biberonla beraber uyumasına izin verilmemelidir.
-> Çikolata ve kola gibi zararlı yapay gıdaları mümkün olduğu kadar çocuklardan uzak tutmak gerekir. Bu tutumunuzu çocuğa nefret ettirmeden yansıttığınız takdirde çocuğunuzun ilerleyen yaşlarında da bu tarz zararlı gıdalara fazla ilgi duymasını önlemiş olursunuz.
-> Ayda bir diş hekimine kontrole giderek muayene olmak gerekir. Bu işlem çocuğunuzun ilerleyen dönemlerde ağrılı işlemlere maruz kalmasını ve dolayısıyla diş hekimi korkusu oluşmasını engeller.
-> Çocuğun yeterli derecede süt almasını sağlayarak dişlerin gelişimine katkıda bulunmak gerekir.
-> Küçük yaşlardan itibaren çocuğun ağız hijyenine dikkat etmek ve dişlerini fırçalaması için teşvik etmek gerekir.
-> Çocuklara yılda bir flor tedavisi uygulanması gerekir. Flor, dişlerin yapısını güçlendiren ve diş et iproblemlerini önleyen bir mineraldir. Flor tedavisi, dişlerin üzerine flor içerikli bir jel sürülmesi şeklinde yapılır. Sürülen jel 1 dk kadar ağızda bekledikten sonra tükürtülmelidir. Çünkü florlü jelin yutulması çocuğun midesine zarar verebilir.
-> Çürüklerin en yaygın görüldüğü yer dişlerin fissür denilen çizgi şeklindeki oyuklarıdır. Bu oyuklarda çok fazla gıda birikimi olur. O yüzden bu oyukların fissür örtücü denilen özel jellerle kapatılması çürük oluşumunu önleyecektir.
Çocukların Diş Macunu ve Fırçası Farklı Olmalı
Süt dişlerini kullanan çocukların diş macunları ve diş fırçaları çocuklara özel olmalıdır. Çocuklar için üretilen diş macunlarının dişi aşındırma gücü daha zayıftır. Çünkü süt dişleri normal bir macundaki bileşenler nedeniyle yıpranır ve bozulur. Bu yüzden süt dişlerini yıpratmayacak nitelikte çocuk diş macunları üretilmiştir. Diş fırçaları için ise bu durumun fiziksel versiyonu söz konusudur. Çocuk diş fırçalarının kılları normal diş fırçalarına göre yumuşaktır. Çünkü erişkinlerin kullanımına uygun fırçalar süt dişleri için fazla serttir.
Süt Dişlerine Dolgu Yapılmalı Mı?
Süt dişleri düşme zamanlarına kadar ağızda kalmalıdır. Süt dişlerinin ağızda sağlıklı kalma süreleri yerlerine gelecek daimi dişler için önemlidir. Süt dişlerinde oluşan çürükler daimi dişlere göre çok hızlı ilerler. Çünkü süt dişleri daha dayanıksızdır. Çocuklar düzenli aralıklarla diş hekimi tarafından muayene edilmeli çürükler ilerlemeden müdahale edilmelidir. Çünkü ağrı yapacak kadar ilerlemiş çürük dişe basit bir dolgu yerine kanal tedavisi ya da diş çekimi gibi daha uzun ve ağrılı işlemler yapmak gerekebilir. Eğer diş hekimiyle tanışma böyle gerçekleşirse çocukta diş hekimi korkusu oluşabilir.
Süt Dişi Çekilen Çocuklara Ne Yapılmalıdır?
Süt dişleri, daimi dişlerin geleceği boşlukların korunması için uygun yaşa kadar ağızda tutulmaya çalışılmalıdır. Eğer süt dişi normal zamandan önce çekilirse oluşacak boşluk zamanla kapanır. Bu kapanan boşluğu kullanarak çıkması gereken daimi diş ise çarpık biçimde çıkar. Böyle bir durumun önüne geçebilmek için yer tutucu denilen koruyucu protezler kullanılmalıdır. Yer tutucular sabit biçimde yapılırsa çocuğun kullanması daha kolay olur. Ancak bazı diş hekimleri diş etlerinin açılarak rahat temizlenebilmesi için hareketli yer tutucular yapmayı tercih eder.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.