Çocuklarda Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Tedavileri
Çocuklarda Saç Dökülmesinin Nedenleri
Çocuklarda saç dökülmesi genellikle yetişkinlerdekine benzer sebeplere dayanır. Fakat birkaç santim çapında küçük bölgelerde ani saç kayıpları oluyorsa bunun sebebi büyük olasılıkla psikolojiktir. Diğer bir neden ise saçlı deride oluşan mantar enfeksiyonlarıdır. Ayrıca bazı genetik bozukluklar da çocuklukta saç dökülmesine neden olabilir. Beslenme yetersizlikleri de saç dökülmesine sebep olmaktadır. Vücuda yayılan saç dökülmelerinde kaşlar, kirpikler ve tüm vücut kılları dökülebilir. Vitamin ve mineral eksiklikleri gibi genel saç dökülme nedenleri ya da herhangi bir özel hastalık dışında çocuklarda saç dökülmesi nedenleri:
-> Ateşli hastalıklar (kızamık, kabakulak, kızamıkçık, kızıl, bademcik şişmesi vb.)
-> Mantar enfeksiyonları,
-> Psikolojik bir problemden dolayı çocuğun kendi saçını çekmesi,
-> Geçici mevsimsel dökülmeler
şeklinde sıralanabilir.
Mantar Hastalıkları
Çocuklarda saç dökülmesinin en çok karşılaşılan sebebi mantar hastalıklarıdır. Mantar hastalıkları da kendi arasında ayrılır:
Birinci Tip: Bu mantar hastalıklarından birincisi yüzeysel saç dökülmesine sebep olur. Bu hastalığa yakalanan çocuklarda saçlı deride kepek görüntüsü oluşur, saçlar deri üzerinde sanki kesilmiş gibi ya da noktalar halinde görülür. Tedaviye bu evrede başlanırsa birkaç ay içinde saçlar sağlığına kavuşabilir.
İkinci Tip: Diğer mantar tipi ise daha tehlikelidir. Ektodermal tip saç dökülmesiyle belirtilerini gösteren, saçlı deri ile beraber keratin içerikli olan dişleri ve tırnakları da etkileyen mantar türlerinin oluşturduğu hastalıklardır. Kalıcı zararları olabilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Saç dökülmesinin birbirinden çok farklı sebepleri olabileceği için öncelikle nedeni bulunmalıdır. Ardından tespit edilen nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır.
-> Saç yıkamada kullanılan şampuan ya da benzeri ürünler bünyeye göre saç dökülmesine sebep olabilir. Bu durumda onarıcı medikal ürünler kullanılabilir.
-> Eğer psikolojik bir sebep varsa bu durumda tabii ki öncelikle psikolojik tedavi uygulanacaktır.
-> Saç dökülmesiyle beraber tırnaklarda da problemler varsa beslenme ya da tüketilen besinlerin bağırsaklarda emilimiyle alakalı problemler olma ihtimali düşünülmelidir.
-> Mantar sebebiyle dökülme varsa doktor kontrolünde hapla ya da losyonla tedavi uygulanabilir. Saç dökülmelerinin, saç kökünün zarar görmediği durumlarda genellikle geri dönüşü olur.
-> Ateşli hastalıklarda görülen saç dökülmeleri genellikle geçicidir saçlar yeniden sağlığına kavuşacaktır.Ateşli hastalıklar sindirim sistemindeki çinko ve demir emilimini olumsuz etkileyerek demir ve çinko eksikliğine sebep olabilir. Bu durum da ateşli hastalıkların saç dökülmesini tetikleyen özelliklerinden biridir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.