Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Çil Tedavisi ve Çil Oluşmasının Nedenleri

Çil Tedavisi ve Çil Oluşmasının Nedenleri

Çil Nedir?

Çil, genetik özelliklerin ve güneşin etkisiyle ciltte oluşan küçük kahverengi lekelere verilen isimdir. Genellikle açık tenli, renkli gözlü, sarı ya da kızıl saçlı kişilerde görülür. Çillenme vücudun güneşten korunma mekanizmasıdır. Bu yüzden çiller ilkbahar ve yaz aylarında kendini daha çok gösterir.

Efelit Tipi Çiller:

Bu tip çiller genellikle çocuklarda görülür. Ergenlikten sonra geçmeye meyilli olular. Bu tip çillerde çocuk çillerinden rahatsız değilse tedavi uygulanmaz.

Solar Lentigo Tipi Çiller:

Bu çiller erişkin yaşlarda oluşur. Koyu renkli olurlar ve düzensiz bir görünümleri vardır. Bu tip çiller tedavi edilmeden iyileşmez.

 

Çillenmeyi Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

  ->  Genetik yatkınlık çillenmenin en önemli nedenidir. Ten rengi vb. özellikler de kalıtsal yapıya bağlı olduğu için çillenme riskinin temelinde genetik vardır.

  ->  Güneşin zararlı ışınların maruz kalınması çilleri tetikleyen en büyük nedendir. Yaz aylarında  öğlenleri dünyamız güneş ışınlarını dik bir şekilde alır. Ozon tabakası dik gelen hiçbir ışığı süzemez ve zararlı ışınlar da yeryüzüne gelir. Güneşe çıkılacak saatler iyi ayarlanmalıdır. Genetik sebeplerden dolayı çil çıkma ihtimali yüksek kişiler koruyucu güneş kremleri kullanmalıdırlar.

  ->  Ultraviyole ışınlar ya da radyasyon ile yapılan tedaviler çil oluşturur.

  ->  Solaryum çillenmeye neden olabilir.

  ->  Denizden çıkıldığında kurulanılmaması çillenmeye neden olabilir. Çünkü su damlaları mercek gibi ışığı toplayarak deriye hasar verebilir.

 

Çil Nasıl Tedavi Edilir?

  **  Çocuklarda görülen efelit tipi küçük çiller genellikle tedaviye ihtiyaç kalmadan ergenlik döneminden sonra kaybolur. Çocuk çillerinden rahatsız olmuyorsa çocuğu güneşten korumak dışında bir şey yapılmasına gerek kalmaz.

  **  Çiller kendiliğinden kaybolmaya meyilli olsa bile güneşe karşı koruma kesinlikle ihmal edilmemelidir.

  **  İlk etapta çillerin rengini açan kremler kullanılır.

  **  Çiller için kimyasal peeling uygulamaları da vardır. Derinin rengini değiştiren pigmentleri hedef alan kimyasal peeling etkili bir tedavidir.

  **  Kalıcı olmaya meyilli ve koyu renkli çiller için lazer tedavisi uygulanır. Lazer operasyonu açık tenli kişilerde daha iyi sonuçlar verir. Çiller de genellikle açık renkli kişilerde oluştuğu için lazer tedavisinden yanıt almak mümkündür.

  **  Lazer tedavisinin çocuklara uygulanmasında bir sakınca tespit edilmemiştir.

 

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

  1. Kral dedi ki:

    Bulasici midir ciller

  2. İsimsiz dedi ki:

    Benim yüzümde çocukluğumda hiç çil yoktu taki ergenliğe girinceye kadar. Her gün arttı bu çiller ve hala artıyor. Acaba bu çiller ilk başta belirtildiği çocuk çillerinden mi yoksa sadece operasyonla geçen çillerden mi? Bazıları koyu kahverengi bazıları açık kahverengi zaten tenim esmer ama yinede çillerim var. Yardımcı olur musunuz?
    (Hala ergenlikteyim)

  3. Kübra dedi ki:

    16 yaşındayım. 5 yaşında mi ne çıkmış ve halada duruyor. (Çillerim güneş yanığindan sonra çıkmış. ) tedavi arıyorum lütfen yardım edin. Ne tür bir peeling kullanabilirim.

  4. Elf dedi ki:

    Ben de çillenmenin yollarını arıyorum

  5. Elf dedi ki:

    Kusma ya da öksürme sırasında yüzdeki yüzeye yakın kılcal damarlar çatlar, geçici çillenme bu sebeple oluşur.

  6. meryam dedi ki:

    çiller için yapılabılecek bi peeling vs bi uygulama var mı . teşekkürler .

  7. hira dedi ki:

    ben kustuktan sonra hemen çilleniyorum neden olduğunu söylermisiniz araştırdım araştırdım bulamadım cevabınızı bekliyorum doktora gittim o bile şaşırdı

    1. meri dedi ki:

      benimde oğlum hem kusunca hemde öksürünce çillenir bende sebebini bilmiyorum ama bu konuda yalnız değilsiniz. daha sonra kendiliğinden iyileşiyor kalıcı değil

  8. sümeyye dedi ki:

    iyi akşamlar benim yüzümde kendimi bildim bileli çillerim var fazla göze batmıyor ama ben takıntı yaptım 24 yasındayım google de gezerken bişey okudum size sormak istiyorum ne kadar doğrudur bilmiyorum açıkcası yapmayı da düşünmüyor değilim okuduğum şey şu sabah idrarının yüzdeki çilleri tamamen yok ettiğini yazmışlar böyle bişey var mıdır doğru mudur bana bir akıl verin lütfen şimdiden teşekkürler

    1. Sağlık Danışmanı dedi ki:

      İdrarın yaraların iyileşmesine yardımcı olduğu bilinir fakat bahsettiğiniz konu hakkında bilimsel bir çalışma var mı bilmiyorum.

Yorum Yaz