Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Behçet Hastalığı Ölümcül Mü? (Belirtileri ve Tedavisi)

Behçet Hastalığı Ölümcül Mü? (Belirtileri ve Tedavisi)

Behçet Hastalığı Nedir?

Behçet hastalığı vücut savunma sisteminde meydana gelen aksaklıklar sebebiyle ortaya çıkan bir damar iltihabıdır. Behçet hastalığı denildiği zaman ağız içindeki ve yüzdeki yaralar akla gelir. Ancak Behçet hastalığının belirtileri damarın olduğu her bölgede kendini gösterebilir. Behçet bulaşıcı bir hastalık değildir. Hastalığın yaygınlaşmasındaki temel neden bilinmemektedir. Hastalığın bu ismi almasının sebebi ilk kez Ordinaryüs Profesör Hulusi Behçet tarafından keşfedilip tanımlanmış olmasıdır.

Behçet Hastalığı Ölümcül Müdür?

Behçet hastalığı damarlara etki ettiği için vücudun hemen hemen her yerinde ortaya çıkabilir. Behçet hastalığı merkezi sinir sistemi, omurilik ve beyin gibi bölgeleri tuttuğunda hayati tehlike oluşturabilir. Gözde ortaya çıkan Behçet hastalığı ise kalıcı körlüğe dahi sebep olabilir.

Behçet Hastalığını Oluşturan Etkenler Nelerdir?

  ->  Vücut savunma sistemindeki bozukluklar

  ->  Kesin olmamakla beraber viral etkenler

  ->  Damar içinde gelişen iltihabın önlenememesi

Behçet Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  ->  Ağız içerisinde sürekli tekrarlayan aftlar

  ->  Dudak çevresinde çıkan yaralar

  ->  Yanak bölgesindeki yaralar

  ->  Genital bölge ve yakınında oluşan yaralar

  ->  Diz ve dirsek bölgesinde sürekli tekrarlayan yaralar

Behçet Hastalığı En Sık Kimlerde Görülür?

Behçet hastalığı en çok 25-35 yaş arasında görülür. Yaş arttıkça hastalığın belirtileri azalır. Kadın ve erkeklerde hemen hemen aynı oranda görülmekle beraber hastalık erkeklerde daha belirgin bulgularla seyreder.

Behçet Hastalığı Cinsel Yaşamı Etkiler Mi?

Behçet hastalığı cinsel isteği ve kabiliyeti olumsuz etkilemez. Ancak genital bölgelerde oluşan yaralar cinsel yaşamı sıkıntılı hale getirir. Bu sebeple hastalık görülen kişilerde cinsel ilişkiye karşı isteksiz bir yaklaşım görülür.

Behçet Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Behçet hastalığının teşhisi için hastalık belirtileri incelenir. Hastanın damar sağlığı da göz önünde bulundurulur. Ayrıca kesin teşhise yardımcı olmak amacıyla paterji testi yapılır. Bu testte hastanın ön kol bölgesinde deri içerisine bir iğne batırılır ve daha sonra derideki değişimler incelenir. Eğer zamanla büyüyen bir kese şeklinde oluşum izlenirse paterji testi pozitif anlamına gelir.

Behçet Hastalığı Tedavi Edilebilir Mi?

Behçet hastalığı tamamen ortadan kaldırılamaz. Çünkü temel nedeni bilinmemektedir. Her ilaca her bünyenin tepkisi farklı olacağı için hasta ile doktor arasındaki iletişimin çok iyi olması gerekir. Mümkün olduğunca aynı hekime giderek muayene olmak gerekir. Aksi takdirde hastalığın takibi zorlaşacaktır.

Hastalık sebebiyle oluşan yararlara lokal olarak uygulanacak steroid kökenli kremler daha çabuk bir iyileşme sağlar. Ayrıca hastanın genel savunma direncini yükseltmek için oral steroidler de doktorun tavsiye etmesi durumunda kullanılabilir.

Behçet Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Behçet, bir sinir iltihabı olduğu için tedavi edilmediği durumlarda sinir hücrelerinde kalıcı hasarlar oluşabilir. Bu hasarlardan en tehlikeli olanlar uyuşukluk, felç ve menenjittir. Nadiren de olsa behçet hastalarının yayılan iltihap sonucu hayatlarını kaybettikleri görülmüştür. O nedenle behçetin kısa sürede teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması son derece önem taşır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
3 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,67 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz