Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Yüzdeki Çiller Neden Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?

Yüzdeki Çiller Neden Oluşur?

Çil, yüzde oluşan lekeler arasında en yaygın olandır. Çillerin oluşma mekanizması güneş ışınları ile doğrudan ilişkilidir. Normalde yüze gelen güneş ışınları melanin pigmentleri sayesinde soğurulur, yani emilir. Emilen ışınlar ciltte herhangi bir iz oluşumuna sebep olmaz. Ancak melanin pigmenti yetersiz kaldığında ciltte bir takım lekeler oluşmaya başlar. Bu lekelerin etrafı melanin hücreleriyle sarılır ve grup lekeler ortaya çıkar. Bu lekelere çil adı verilir. Dünya geneline bakıldığında çil oluşumunun en yaygın görüldüğü bölge Kuzey Avrupa ülkeleridir.

Çil Oluşumu Denen Olan Faktörler Nelerdir?

  ->  Dik açıyla gelen güneş ışınları

  ->  Açık ten rengi ve kızıl saçlara sahip olmak

  ->  Yüzdeki melanin pigmentinin yetersiz olması

  ->  Genetik olarak çil oluşumuna yatkın olmak

  ->  Güneş kremi kullanmamak

Yüzdeki Çiller Geçer Mi?

Yüzde oluşan çiller çeşitli yöntemlerle azaltılabilir. Hatta iyi bir tedavi ve alınacak önlemler ile temiz bir cilde kavuşmak mümkündür. Ancak hastanın tekrardan çil oluşumuna yatkın olacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle ömür boyu temiz bir cilde sahip olmak isteyenlerin önlem alması gerekmektedir.

Yüzdeki Çiller Nasıl Geçer?

  ->  ND-YAG Lazer Yöntemi

Bu lazer ile ciltte oluşan melanin birikintileri dağıtılır veya ortadan kaldırılır. Uygulama sonunda çillerden arınmış bir cilde sahip olunur. Ancak tedaviden sonra yüzde kızarıklık oluşma ihtimali vardır. Bu kızarıklıklar geçicidir. Yalnız lazer uygulamasından sonra şiddetli güneş ışınlarına maruz kalınırsa kızarıklıklar kalıcı hale gelebilir. Bu nedenle lazer tedavisi olanların 1-2 hafta boyunca güneş kremi kullanması ve öğle saatlerinde güneşe çıkmaması gerekir.

  ->  Cilt Rengini Açan Kremler Kullanılması

Yüzünde çil olan kişiler gündüzleri güneş kremi kullanmalıdır. Geceleri ise yüzlerini yıkayıp kuruladıktan sonra renk açıcı kremler sürmelilerdir. Renk açıcı kremler tek başına pek etkili olmaz. Ancak lazer tedavisi ile birlikte kullanıldıklarında lazerin olumlu etki göstermesini hızlandırırlar.

  ->  Peeling

Cildi tahriş etmeyecek miktarlardaki asitler en üstteki tabakayı soyarak yeni bir görüntü kazanılmasını sağlar. Bu yönteme de kimyasal peeling adı verilir. Kimyasal peeling esnasında kullanılacak maddenin özelliklerine ve derişimine dikkat etmek gerekir. Aksi taktirde ciltte kalıcı lekeler ortaya çıkabilir. Kimyasal peelingin uygulanması için en uygun zaman kış aylarıdır. Çünkü yeni ortaya çıkan alt tabaka güneş ışınlarına dayanıksız olur ve yeni lekeler oluşma ihtimali artar.

Çillerin Geçmesi İçin Evde Neler Yapılabilir?

Limon suyu, saf sirke gibi asidik ürünlerle cildin üst katmanın temizlemek mümkündür. Ancak bilinçsiz uygulanacak yöntemler yarardan çok zarar vereceği için tavsiye edilmez. Çil tedavisi için bir dermatoloji uzmanından yardım almak en iyi tercih olacaktır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz