Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Tırnak Batması Tedavisi & Doğru Tırnak Kesimi & Evde Yapılabilecekler

Tırnak Batması Tedavisi & Doğru Tırnak Kesimi & Evde Yapılabilecekler

Tırnak batması çeşitli nedenlerden dolayı tırnağın büyüme şeklinin bozulmasıyla tırnağın cilde doğru dönmesi sonucu olur. Tırnakla et arasındaki uyumun bozulması tırnağın altındaki dokunun yaralanmasına ve iltihaplanmasına neden olur. Ayrıca bu iltihaplanma tırnak mantarına da davetiye çıkarır. Tırnak batması normal bir yaraya göre çok fazla acı verir. Derin kesilen bir tırnağın acısını hemen hemen herkes yaşamıştır. Derin kesilen tırnağın acısı tırnak batmasının yanında çok hafif kalır.

Tırnak Batması Kimlerde Olabilir?

Genellikle yetişkin bireylerde görülse de tırnak batması çocuklarda dahi görülebilir. Yıllarca tırnak problemi yaşamayan bir kişi tırnağın morarıp alttan sürmesine sebep olacak bir travma yaşadığında tırnak batması ortaya çıkabilir. Mantar hastalıkları da tırnağın şeklini bozduğu için tırnak batmasına sebep olabilir. Ayakkabı giyerken zorlanma ve ileri zamanlarda oluşacak akıntılar tırnak batmasının sebep olacağı başlıca problemlerdir.

Ayak-tırnaklarının-doğru-kesimi-UzmanTedavi.NET

Ayak Tırnaklarının Düz Kesilmesi Gerekiyor

Tırnak batmasının en önemli nedenlerinden biri de yanlış tırnak kesimidir. Ülkemizde el tırnakları ilkokullarda sürekli kontrol edilir. Fakat ayak tırnaklarının nasıl kesileceğinden hiç bahsedilmez. Bu yüzden birçok insan ayak tırnaklarını el tırnakları gibi oval kesiyor. Oysa ki ayak tırnakları düz kesilmelidir. Yanlış tırnak kesimi kontrol edilebilir nedenler arasında başı çekiyor. Fakat sıradan tırnak makaslarıyla tırnakları düz kesmek pek mümkün olmuyor. Ayak tırnakları için düz ağızlı ayak tırnak makası ya da pens kullanılması gerekiyor.

 

Mantar Hastalıkları ve Travmalar

Tırnak mantarı, tırnak batması şikayetiyle doktora giden hastaların yarısında görülen şikayettir. Mantar hastalıkları tırnak batmasına neden olan sebepler arasında ilk sırayı alır. Mantarlı tırnak kalınlaşır ve şekli bozulur. Daha sonra deriye batarak tırnak batması şikayetine sebep olur. Mantarlı tırnak kalın olduğu için batmasının vereceği acı da katlanacaktır. En temelinde tırnak mantarına ise genellikle kötü ayakkabılar ve fiziksel travmalar neden olur.

Kesin Tedavisi Var Mı?

Cerrahi operasyonlarda artık tırnağın tümüyle çekilmesi tercih edilen bir yol değildir. Tırnağın batan kısmı çekilir ve bozuk  olan tırnak yatağına müdahale edilir. Bu işlemden sonra tırnak yatağının çekilen kısmı kapatılacağı için oradan artık tırnak çıkmaz. Kişinin tırnağı biraz küçülmüş olur ve tırnak ömrü boyunca o genişlikle çıkar. Erken teşhis yapıldığı takdirde çekilen kısım çok küçük olacağı için normal tırnakla neredeyse tümüyle aynı ve sağlıklı bir sonuç elde edilebilir.

 

Cerrahi Sonrası Bakım

Cerrahi operasyondan sonra 3-4 dikiş atılır ve 3 hafta boyunca o dikişler ayakta kalır. Bu süre içinde hastanın açık ayakkabı tercih etmesi gerekebilir. Hastaların çok az bir kısmında ise tırnak yatağı tümüyle zarar görmüş ve kaybedilmiş olur. Böyle durumlarda tırnak çekilir ve tırnak yatağı tümüyle kapatılır. Protez tırnak gibi alternatifler düşünülür. Tırnak batmasıyla beraber tırnak batmasının nedeni de ortadan kaldırılmazsa tırnak tekrar tekrar batar. Yani cerrahi operasyon geçirseniz bile tırnak mantarını tedavi ettirmediyseniz batma tekrar olur, tırnaklarınızı doğru kesmezseniz tekrar olur. Bu yüzden bütün bir tedavi uygulamak gerekir.

Doğru-kesilmiş-ayak-tırnakları-UzmanTedavi.NET

 

Tırnak Batmasına Evde Neler Yapılabilir?

Eğer tırnak batması şikayeti başladıysa ve  yakın zamanda cerrahi müdahale yaptırma imkanınız yoksa tırnağın batan kısmını hafifçe kaldırın ve oraya kağıt ya da pamuk gibi bir malzeme sıkıştırın. Bu malzemeyi her gün değiştirin ve zamanla tırnağın deriden uzaklaşmasını sağlamaya çalışın. Bunun dışında rahat ayakkabılar tercih etmeniz ve ayak hijyenine önem vermeniz çok faydalı olur. Tırnak batmasının acısını azaltmak ve ilerlemesini önlemek için bitkisel kürler de önerilmektedir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
2 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz