Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Steroid Kullanımının Etkileri ve Zararları

Steroid Nasıl Bir Maddedir ?

Kas kütlesini artırmak için kullanılan ve piyasada bulunan steroid en basit tarifiyle erkeklik hormonunun yapay olarak üretilmiş şeklidir. Bu madde insan vücudunda çok daha hızlı ve çok daha fazla kas yapılmasını sağlar. Ayrıca antreman sonrası yorulan ve zedelenen kasların bir an önce eski haline dönüşmesine yardımcı olur. Bütün bunları da yapısındaki moleküllerin proteinlere bağlanarak fizyolojik bir etki göstermesiyle yapar. Eski yıllarda profesyonel sporcuların gizliden kullandığı ve kendilerini rakiplerinin önüne geçiren steroid, günümüzde 15-16 yaşındaki amatör sporcuların bile kullanabildiği bir duruma gelmiştir. Özellikle yarışmalara katılan ileri düzey vücut geliştirme sporcularının resimlerini gören ve bu düzeye streroid sayesinde geldiklerini duyan gençler ciddi yan etkilerini çok da düşünmeden bu maddeyi kullanmaya başlamaktadır.

Steroidler Nasıl Etki Gösterir?

  ->  Dışarından alınan steroidler öncelikle dolaşım sistemine katılır.

  ->  Dolaşım sistemindeki steroid molekülleri ilgili reseptörler aracılığıyla iskelet kaslarına taşınır.

  ->  İskelet kasına ulaşan steroid, testosteron benzeri bir etki göstererek protein sentezini artırır.

  ->  Sonuç olarak kas hücreleri normalden daha fazla büyür ve gelişmiş bir görüntü oluşur.

Steroid Nasıl Kullanılır?

Steroidler birkaç ayrı maddenin birleştirilmesi ile oluşturulur. Bu maddeler içerisinde en çok yer alan şey sentetik testosteronlardır. Birleştirilen maddeler çözücü solüsyonların içeirisinde karıştırılarak şırıngaya çekilir. Daha sonra iğne ile enjekte edilerek kullanılır

Steroid Kullanan Sporcu Nasıl Çalışmalıdır?

Steroid kullanan sporcuların çok önemli bir dezavantajı vardır. Bu dezavantaj steroidin yalnızca kasları geliştirmesidir. Steroid sayesinde kaslar gelişir ancak kası kemiğe bağlayan tendonlar gelişmez. O yüzden steroid kullanan bir sporcu kendi gücünde ve doğal yaşayan bir sporcu kadar yüksek ağırlıklarla çalışamaz. Eğer kaslarım buna müsait diyerek aşırı kilolarla çalışmaya kalkarsa tendon kopması ile karşılaşır. Bu nedenle steroid kullanan sporcular maksimumun altındaki ağırlıklarla sık tekrar yaparak çalışmak zorundadır.

Steroid Kilo Aldırır Mı?

Steroidler vücuttaki kas kütlesini artırır. Ancak sporcu yeterince antrenman yapmadığı için bir miktar yağlanmaya da yol açar. Yağlanmadan kurtulmak için definisyon kürü denilen başka sentetik maddeler de kullanmak gerekir. Sonuç olarak yapay madde kullanımı bir kısır döngü haline gelir.

Steroid Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir ?

  ->  Hangi steroidi kullanacağınızı iyi seçmelisiniz.

  ->  Steroid türü ve miktarı konusunda işi bilen bir uzmandan yardım almalısınız.

  ->  Steroid vücuda girdikten sonra fazla kısmın ayrıştırılıp atılması gerekir. Bunu ayarlayacak organ ise karaciğerdir. Karaciğer, her insanda aynı seviyede çalışamaz. Bu nedenle steroid kullanacak sporcuların karaciğer fonksiyon testi yaptırmaları önerilir.

  ->  Steroid kullanımına haftalık maksimum 250 mg’lık kürler halinde başlanmalıdır. Bundan daha fazlası ile başlamak vücut dengesini bozabilir.

  ->  Steroidler maksimum 12 hafta kullanılmalıdır. Bu 12 haftanın sonunda hafif antrenman programı ve doğal beslenme ile vücudunuzu dinlendirmeniz gerekir.

  ->  Steroid kullanmaya başladıktan sonra antreman ve uyku düzenini çok iyi ayarlamalısınız.

Steroid Kullanımının Zararları Nelerdir ?

  ->  Testislerde anormallikler ve sperm kalitesinde azalma

  ->  Uzun süre kullanıldığında böbrek ve karaciğer hasarları görülmesi

  ->  Kalp kaslarında yorgunluk ve kalp krizi riski

  ->  Ciltte gergin ama yıpranmış bir görüntü oluşması

  ->  Değişen hormon yapısı ve doğal olmayan bir maddenin vücuda aşırı katılması nedeniyle kanser görülme riski

  ->  Kişide karşı cinsin bazı özelliklerinin görülmeye başlanması

  ->  Normalin dışına çıkan hormon ve vücut yapısı nedeniyle daha gergin ve sorunlu bir psikolojiye girme

Sonuç olarak, steroidler daha hızlı ve daha hacimli kas oluşmasını sağlarlar. Ancak steroidler bunu tek başına yapamaz. Mutlaka sporcunun antrenman ve beslenmesine aşırı özen göstermesi gerekir. Bunun yanında steroid kullanımının çeşitli riskleri de vardır. Bunların hepsinin araştırılıp daha sonra kullanma ya da kullanmama kararı verilmesini öneriyoruz.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz