Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Sıtma Tutması Nedir? Sıtma Belirtileri ve Tedavisi

Sıtma Nedir?

Sıtma, plazmodyum adı verilen bir parazit sebebiyle ortaya çıkar. Bu parazit 2 canlının üzerinde taşınabilir. Bunlar sivrisinekler ve insanlardır. Genellikle bataklıkların ve pis suların bulunduğu bölgelerde daha sık görülür. Ayrıca sıcak ve nemli ortamlarda daha fazla sivrisinek bulunacağı için böyle yerlerde sıtma görülme oranı daha yüksektir. Bu duruma en iyi örnek Afrika’daki sıtma salgınlarıdır. Elbette Afrika bölgesindeki yetersiz sağlık hizmetlerinin ve elverişsiz yaşam koşullarının da etkisi büyüktür. Sıtma hastalığı yurdumuzda da en çok Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde görülür. Sıtma hastalığının belirtileri oldukça açıktır. Bu nedenle kısa sürede fark edilebilir.

Sıtma Tutması

Sıtma nöbetleri, halk arasındaki adıyla sıtma tutması riskli bir durumdur. Titreme ve yüksek ateş ile kendini gösterir. Hastaya ilk olarak vücudu soğutmaya yönelik müdahalede bulunulmalıdır. Daha sonra hasta ateş düşürücü bir ilaç verilerek hastahaneye götürülmelidir.

Sıtma Nasıl Bulaşır?

Sıtma, sivrisineklerden insanlara bulaşır. Sıtma mikrobunun yaygın bulaşma nedeni budur. Tek istisnası ise insandan insana kan verme ile bulaşma durumudur. Tokalaşma, aynı bardaktan su içme veya herhangi bir yakın temas ile sıtma mikrobunun bulaşması söz konusu değildir.

Sıtma Belirtileri Nelerdir?

  ->  Karaciğer ve dalak büyümeleri

  ->  Karaciğerde fonksiyon bozuklukları oluşması

  ->  İleri dönemlerde karaciğer yetmezliği ve nakil ihtiyacı görülmesi

  ->  Ateşin aniden yükselmesi ve daha sonra normale dönmesi

  -> Karın bölgesinde şişlik ve vücudun diğer bölgelerinde zayıflık görülmesi

Sıtma Ölüme Sebep Olur Mu?

Sıtma, tedavi edilmezse ölüme sebep olabilir. Ülkemizde görülen sıtma türleri genelde ölümcül değildir. Ancak ülkeler arası çok fazla seyahat olması nedeniyle yurt dışındaki ölümcül sıtma türlerine yakalanan insanlar yurdumuza artık daha çok gelmektedir. Bu mikrobu taşıyan insanlardan, diğer insanlara sivrisineklerin kan emmesi yoluyla bu mikrop taşınabilir. Bu nedenle doktorların sıtma tanısı koyduğu hastalara en riskli mikrobu taşıyormuş gibi yaklaşması ve ona göre tedavi etmesi gerekir.

Sıtma Nasıl Tedavi Edilir?

Sıtma tedavisi hastahane bünyesinde yapılmaktadır. Tedavide, plazmodyum mikrobunu yok edecek anti-mikrobiyal ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar Sıtmayla Savaş Derneği tarafından temin edilmektedir. Ayrıca hastalığın tedavi sürecinde ateş düşürücü ilaçların doktor tavsiyesi doğrultusunda kullanımı da önem taşımaktadır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz