Aşı Nedir? Hangi Hastalıkların Aşısı Vardır?
Antikor Nedir ?
Mikroplar insan vücuduna girdiğinde kendine bir yaşam alanı oluşturma eğilimindedir. Önce vücuda yerleşmeyi amaçlarlar. Beslenmek ve üreyebilmek için uygun ortamı bulmak için yayılırlar. Virüs vücutta parazit olarak bulunur. Yerleştiği canlının dolaşım sistemine veya hücrelerinin içine girerek kendi için besin arar. Daha sonra koloniler şeklinde vücuda yayılır ve çoğalarak paraziti olduğu canlıya daha çok zarar verirler. İşte bu olayların durdurulması ve mikropların vücuttan atılması için savunma sistemi tarafından vücudu koruyan antikorlar oluşturulur.
Aşı Nedir ?
Antikorların doğal yoldan salınımı her zaman için yeterli olmayabilir. Bazen de antikorlar etkin olana kadar geçen sürede mikroplar canlının hastalanmasına ve hatta ölmesine bile sebep olabilir. İnsanların mikroplar nedeniyle hastalanmaması için az miktarlardaki zayıflatılmış mikroplar, yani aşı insan vücuduna enjekte edilir ve bağışıklık sisteminin bu mikropları tanıyıp antikor üretmesi sağlanır. Aşı olan kişi bu mikropla tekrar karşılaştığında vücut mikropları hemen tanır ve antikor üretimi çok daha çabuk başlar. Bu sayede hastalık başlamadan biter.
Hangi Hastalıkların Aşısı Vardır ?
-> Grip
-> Çocuk felci
-> Kabakulak
-> Kızamık
-> Menenjit
-> Hepatit A
-> Hepatit B
-> Zatürre
-> Verem
-> Kuduz
-> Çocuk felci
-> Çiçek hastalığı
Ülkemizde yeni doğan bebeklerin ve okul çağındaki çocukların birçok aşısı devlet tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ailelerin de bu aşı takvimini düzenli olarak takip etmesi ve çocuklarını hastalıklara karşı koruması gerekir. Grip aşısı gibi bazı hastalıkların aşılarının her yıl tekrarlanması gerekebilir ve diğer aşılar kadar kesin koruyucu değildirler. Çünkü bu hastalıkları oluşturan mikroplar devamlı olarak genetik yapısını değiştirmektedir ve daha önce hastalığa karşı üretilen antikorlar bu mikropları tanıyıp yok edemez. Yani grip aşısının 1 yıl sonra faydası olmaz. Bu yüzden risk grubunda olan kişilerin haricinde pek tavsiye edilmez.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.