Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

İshal Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

 İshal Nedir?

İnsanların yediği besinler önce mideye iner orada belli işlemlerden geçtikten sonra ince bağırsağa iletilirler. İnce bağırsakta da belli enzimler ve bazı fiziksel hareketlerle sindirildikten sonra kalın bağırsağa geçerler. Kalın bağırsakta vücut için gerekli olan besinler emilir ve fazlası dışarı atılır. Kalın bağırsakların belli bir emme gücü ve hızı vardır. İnce bağırsaktan, kalın bağırsağa çok hızlı bir iletim olursa iletilen karışımın içindeki su yeterince emilemez ve karışım olduğu gibi dışarı atılır. Böyle bir durumda da dışkı olması gerekenden daha cıvık bir kıvamda olur. Çok sık ve cıvık bir şekildeki dışkı atılması durumuna ishal denmektedir.

İshal Belirtileri Nelerdir?

İshalin en tipik belirtisi karın ağrısıdır. Karın ağrısının yanı sıra ateş yükselmesi ve sık tuvalete gitme gibi durumlar ortaya çıkabilir.

İshaldeki Karın Ağrısı Nasıl Geçirilir?

İshal kaynaklı olan karın ağrısı için ağrı kesiciler pek etkili olmaz. Bu ağrının geçmesi için öncelikle sıcak su torbaları veya sıcak havlular karın bölgesine koyularak beklenmelidir. Ağrının minimal olduğu pozisyon ise dizleri karna çekerek uzanma pozisyonudur. Bir süre sıcak uygulaması yapıldıktan sonra karın bölgesi fazla bastırılmadan ovulursa ağrı hafifleyebilir.

İshal Hangi Sebeplerden Olur?

  ->  Uzun süre güneş ışığına maruz kalma

  ->  Besin zehirlenmesi

  ->  Alkol tüketimi

  ->  Bir öğünde çok farklı yiyecekleri bir arada tüketme

  ->  Bağırsakların çalışma düzenini etkileyebilecek yan etkisi olan ilaçlar kullanma

  ->  Doktor tavsiyesi olmadan veya kontrolsüz biçimde antibiyotik kullanmak

  ->  Çok soğuk yiyecek veya içecek tüketilmesi

İshal Durumunda Nasıl Beslenilmelidir?

  ->  Bol sıvı tüketilmelidir.

  ->  İshal nedeniyle kaybedilen tuz ve şeker yerine koyulmaya çalışılmalıdır.

  ->  Patates, pirinç lapası gibi suyu tutabilecek ve sindirim sistemindeki hareketi yavaşlatabilecek gıdalar tüketilmelidir.

  ->  Yoğurt ve Türk kahvesi karışımı tadı pek hoş olmasa da hem ishali azaltabilir hemde ishal nedeniyle oluşan karın ağrısını bastırabilir.

İshal Süresince Hangi Yiyeceklerden Uzak Durulmalıdır?

  ->  Diyet bisküvileri

  ->  Lahana çeşitleri

  ->  Tereyağı ile hazırlanan yemekler

  ->  Yalı sebze kızartmaları

  ->  Yağlı kırmızı et kullanılan yemekler

  ->  Çiğ sebzeler

  ->  Çikolata

  ->  Muz

  ->  Soğuk yoğurt

İshal Nasıl Tedavi Edilir?

  ->  İshal ile birlikte yüksek ateş ve dayanılmaz karın ağrıları yoksa evde alınabilecek beslenme önlemleriyle 3-4 gün içinde tedavi edilebilmektedir.

  ->  Uzun süren ve yüksek ateş görülen ishallerde bir enfeksiyondan şüphelenilmelidir. Doktora başvurulması gerekir. Daha sonra bununla ilgili tespit yapılır. Eğer bağırsaklarda yerleşmiş bir bakteri kolonisi varsa hemen antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.

  ->  İshali ortadan kaldırmak için bağırsak hareketlerini yavaşlatan ve kalın bağırsaktaki su emilimini artıran ilaçlar doktorun tavsiyesi ile kullanılabilir. Ancak bunların kabızlık oluşturma gibi bir riski vardır. Bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır.

İshale Ne İyi Gelir?

İshalin geçmesi için etkili ve kolay birkaç karışım vardır. Bu karışımlar şu şekilde hazırlanır;

  ->  Bir litre su, birer tatlı kaşığı tuz ve şeker ile karıştırılır. Hazırlanan karışım her dışkılama sonrasında yarımşar bardak içildiğinde kısa sürede ishali kesecektir.

  ->  Bir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı Türk kahvesi karıştırılır. Hazırlanan karışım gün içerisinde 2 kez tekrarlanır ve tamamı bitirilirse ishalin geçmesine yardımcı olacaktır.

  ->  Islanmamış pirinç ve bol su ile yapılan pirinç lapası çok fazla su tutacağı için ishalin kesilmesine katkı sağlayacaktır.

  ->  Şeftali ve yoğurt karıştırılarak yenildiğinde sindirimi düzene sokar. Şeftali lifli bir gıda olduğu için aşırı miktarda su emerek dışkının cıvık olmasını önler. Ayrıca yoğurt içinde bulunan bazı maddeler bağırsaklardaki bakterileri öldürür.

Elbette ishalin altında enfeksiyon kaynaklı bir sebep yatıyorsa evde uygulanacak yöntemler işlevsiz kalır.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz