Sigarayı Bırakma Yöntemleri ve Yapılması Gerekenler
Sigara Bağımlılığı
Sigara en kötü alışkanlıklardan biridir. Hem maliyet hem de sağlık açısından insanlara birçok zarar vermektedir. Nefes darlığı, kanser, kalp krizi gibi onlarca hastalığa yol açan sigara, kullananları ölüme kadar sürükleyebilmektedir. Ayrıca ortalama bir sigara bağımlısı bu alışkanlığı için ayda 200-300 TL para ayırmak zorundadır. Bu da asgari ücrete oranla oldukça önemli bir meblağdır. Tüm bu olumsuz yönlerine rağmen insanlar yıllardır sigara kullanmaktan vazgeçmemişlerdir. Kapalı yerlerde sigara içme yasağı, sigara fiyatlarının artması, sigaranın zararlarının anlatıldığı kamu spotlarının yayınlanması sigara kullanımını bitirememiştir. Sigaranın psikolojik olarak eksikliğini hissetme ve nikotinden yoksun kalan vücudun beyni tetiklemesi gibi nedenlerle bağımlılıklar başlamaktadır.
Sigara Nasıl Bırakılır?
-> Sigarayı bırakmak için ilk şart, kişinin kendisini sigarayı bırakabileceğine inandırmasıdır. Tüm bağımlılıklar beyin tarafından kontrol edilir. Bu nedenle çevre baskısından çok sigara bağımlılarının kendilerinin bu durumdan kurtulmak istemesi gerekir.
-> İlk etapta sigaranın yerini doldurabilecek zararsız bir alışkanlık edinilmelidir. Sigaranın yarattığı boşluk genellikle fazla yemek ve abur cubur ile doldurulmaktadır. Bu kesinlikle yanlış bir yöntemdir. Çünkü kilo alımını artıracak alışkanlıklar kişinin psikolojisini bozar ve ‘Sigarayı bırakınca kilo alıyorum en iyisi bırakmayayım’ görüşünü ortaya çıkarır. Bu nedenle sigaradan sonra oluşan boşluğun kesinlikle psikolojiyi bozmayacak bir değişiklikle doldurulması gerekir.
-> Sigarayı kendi başına bırakamayanların bir psikoloji danışmanına giderek yardım alması gerekir. Her insanın bağımlılıktan kurtulmak için ihtiyaç duyduğu şeyler farklıdır. Bu nedenle kulaktan dolma yöntemler denenmemelidir.
Sigarayı Azaltarak Bırakmaya Çalışmak
Sigara bağımlılığından kurtulmak isteniyorsa kesin bir karar verilmelidir. Sigarayı azaltarak bırakmaya çalışmak bağımlı insanın psikolojisini bozar. Sigarayı onun için daha değerli kılar. Sigara içeceği vakti ödül gibi algılamasına sebep olur ve ilk psikolojik boşlukta tekrar sigara kullanımını eski miktarına yükseltir. Sigara bırakılacaksa tamamen bırakılmalıdır.
Sigara Bırakırken Nikotin İsteği Nasıl Ortadan Kaldırılır?
Sigaranın içinde onlarca zararlı madde vardır. Ancak bunların içinde yalnızca nikotin bağımlılık yapıcı konumdadır. Nikotin ihtiyacı, sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün en yüksek seviyede hissedilir. Bu süreçte en önemli şey sigarayı bırakan kişinin kararlılığıdır. Kararlı olmasına rağmen biyolojik olarak zorlanan kişilerin kendilerine sigarayı hatırlatacak şeylerden uzak durması faydalı olacaktır. Birde nikotin bandı, nikotin sakızı gibi ürünler piyasada bulunmaktadır. Bu tarz ürünlerin çoğunun bilimsel gerçekliği kanıtlanmamıştır. Kullanıp kullanmama kararı bağımlı kişilerin kendi insiyatifindedir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.