Sosyal Medya Bağımlılığının Zararları ve Belirtileri

Sosyal Medya Bağımlılığı
Sosyal medya bağımlılığı artık hayat standartlarını sigara ya da alkol kadar etkileyebilmektedir. Uyku düzensizliğine, gerçek hayattaki ilişkilerin bozulmasına, derslerde ve işte başarının düşmesine, madde bağımlılığına ve hatta çeşitli suçlara karışmaya neden olabilmektedir.
Nasıl Oluşur?
Sosyal medya bağımlılığı alkol bağımlılığından da sinsi ilerler. Her şeyi kontrol etme güdüsünü ve egoları kamçılayarak kişinin ruh sağlığının bozulmasına ve bir bağımlı haline gelmesine neden olur. Belirli ölçülerde kullanıldığında yararlı iletişimi artırarak fayda sağlasa da fazla kullanan kişiler zamanla bunun sanal bir dünya olduğunu unutmaya başlar. İnternetteki ilişkilerini zamanla gerçek hayatın yerine koymaya başlayan bağımlıların genellikle normal hayatlarında insan ilişkileri berbat duruma gelir. İnternette olduğu gibi gerçekte de her şeyin telafi edilebileceğini düşünmek büyük gaflettir. Durumumuzu erken fark etmeliyiz. 60 yaşına geldiğimizde hep gerçekten uzak sanal şeyler yaşadığımızı fark edersek bunun telafisi olmaz.
Ben De Bağımlı Mıyım?
-> Herkes zararı olsa da kullanır ancak bu bağımlılığın netleştiği eşik kişinin sosyal medya bağımlılığının kendine verdiği zararı inkar etmesidir. Bu insanlarla konuşulduğunda aslında her şeyin ayrı ayrı farkındadırlar. Ama büyük resmi göremez hale gelmişlerdir. Ancak bu demek değildir ki zararını kabul ediyorsanız bağımlı değilsiniz.
-> Bir diğer belirti de kontrol kaybı ve kontrol kaybını inkardır. “Ben istediğim zaman bırakırım” gibi söylemler her bağımlılıkta olduğu gibi simgeseldir. Ölçüsüz vakit harcadığı halde fazla ilgilenmediğini söyleyerek inkar etmek de önemli bir belirtidir.
-> Normal arkadaşlıklardan soğuma ve uzaklaşma da sanal arkadaşlık anlayışının gerçek arkadaşlığın yerini almaya başladığının işaretidir. Özellikle kafa dinlemek ve eğlenmek için gidilen tatil yerlerinde görülen, telefon kamerasının önünde bir esir gibi yürüyen insanlar sosyal medyadan etkilenmiştir. Birebir temas yok denilecek kadar azaldı ve insanlar geri dönüşü zor bir duruma geldi.
-> Bağımlı kişinin aklı sürekli sosyal medyadadır ve ulaşamadığında huzursuzluk yaşar.
-> Zararı görülse de bırakamaz.
-> Sosyal medyanın başında fazla durduğu halde bunu inkar edip yalan söyleme, belirtiler arasında en kolay tespit edilebilir olanlarıdır.
Tanısı ve Teşhisi
Bağımlılıkların bırakılmasını güçleştiren en önemli şey kişinin bilinç altı nedenlerden dolayı bağımlı olduğuna bir türlü inanmamasıdır. Sosyal medya bağımlılığı sebebiyle muayeneye gitmek için bile dışarıdan bir göze ihtiyaç olabilir. Çünkü kişi halinden memnun olduğunu düşünebilir. Genellikle bağımlılar çevresindeki insanların ricasıyla psikiyatra görünür.
Nasıl Tedavi Edilir?
Öğütlerle tedavi olmaz. İnsan beyni aslında öğütlere kapalıdır. Bir söz vardır: Kimseye bir şey öğretemezsiniz, ancak onun keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz. Tedavilerde de öncelikle hastaya yaşamından ve şu anki konumundan memnuniyeti hakkında sorular sorularak durumu ele almaya başlaması sağlanır. Bu sorgulama yapılırken kişi başkalarıyla kıyaslanmamalıdır. Tek mesele sosyal medyanın kişiye faydaları ve zararlarıdır. Bağımlılık, iradenin kontrolünden çıkan bir durumdur. Çünkü beynin düşünme sistemi etkilenir. Kişi bu gibi böyle bilgilerle aydınlatılarak kişiye özel terapiye başlanır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.