Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Histeri Krizi Nedir?

Histeri Krizi Nedir?

Histeri Krizi Nedir?

İnsan psikolojisi birçok şekilde bozulabilir. Psikolojik bozulmalardan bir tanesi de histeri krizleridir. Histeri krizi genel anlamıyla mevcut duygusal durumu abartılı biçimde yaşama anlamında kullanılır. Genellikle kadınlarda görüldüğü için bu problem ilk zamanlar kadın hastalığı olarak değerlendirilmiştir. Ancak daha fazla vakanın incelenmesi sonucu her insanda görülebilecek bir problem olduğu ancak kadınlarda daha yüksek bir yüzdeyle ortaya çıktığı saptanmıştır.

Histeri Krizi Neden Olur?

Histeri krizi oluşmasının sinir hücreleri veya beynin ilgili bölümleri ile bir alakası yoktur. Bu durum tamamen kişilerin zaman içerisinde edindiği olumsuz reflekslerin ve alışkanlıkların eseridir. Örneğin kendini ifade edebilmek için abartılı davranış gösterenlerde veya dikkat çekmek için hissettiğinden daha şiddetli tepkiler verenlerde zaman içerisinde histeri krizleri görülmeye başlar. Bir süre sonra bu krizler kontrol edilemez ve sınırlanamaz boyutlara ulaşır.

Histeri Krizi Belirtileri Nelerdir?

  ->  Kol ve bacaklarda kasılmalar

  ->  Nefes alırken zorlanma

  ->  Hıçkırık krizi

  ->  Uzun süre öksürme

  ->  Saldırganlaşma

  ->  Sebepsiz biçimde ağlama

Histeri Krizi Nasıl Tedavi Edilir?

  ->  Histeri krizlerinin tedavi edilip ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için ilk basamak hastaya verdiği tepkilerin abartılı olduğunu kabul ettirmektir. Hasta, başlarda bunu kabullenmez. Kendisinin doğal davrandığını insanların yapmacık olduğunu bile iddaa edebilir. Ancak tedaviden sonuç alınmak isteniyorsa hastayı tedavi için isteklendirmek şarttır.

  ->  Daha sonra hastaya sakinleşmesi için ilaç ve psikolojik tedavi uygulanır. Bu süreçte hastanın birden normalleşmesi beklenemez. Tedavi tamamlanana kadar yine abartılı tepkiler, kasılmalar görülebilir. Önemli olan bunları zamanla azaltabilmek ve hastanın motivasyonunu yüksek tutabilmektir.

  ->  Tedavinin sonlarına doğru hasta öfkesini ve sevincini kontrollü şekilde yaşayabilir. Ancak fiziksel belirtiler bir süre daha devam eder. Fiziksel belirtiler de tamamen ortadan kalktıktan sonra hasta iyileşmiş demektir. Yalnızca hekimin belirlediği aralıklarla kontrolden geçmek gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
1 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz