İnsanda ve Köpekte Kuduz Belirtileri, Aşısı ve Tedavisi
Kuduz Nedir?
Kuduz, tarihteki en eski hastalıklardan biridir. Beş bin yıl öncesinin bile kayıtlarına bakıldığında kuduz hastalığından etkilenen insanların var olduğu görülmektedir. Kuduz mikrobu sinir sistemini ve beyni etkileyen bir yapıdadır. Kuduz virüs kaynaklı bir hastalıktır. Yani antibiyotikler tarafından kesinlikle tedavi edilemezler. Virüs kaynaklı hastalıkların tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılmak zorundadır. Ancak kuduz tedavisinde bu tür ilaçların da olumlu bir etkisi olmaz. Kısacası hastalık gelişip virüs tamamen yayıldıktan sonra kuduzun geri dönüşü yoktur. Kuduzun tek çaresi, hastalık yayılmadan önce korunmaktır. Bunun için de kuduz aşısı yaptırılmalıdır. Kuduz virüsü hayvanlardan insanlara bulaşır. En çok virüs bulaştıran hayvan ise köpeklerdir. Kuduz mikrobunu yarasalar da taşır ancak hasta olmazlar. Yalnızca ısırdıkları zaman insanlara bulaştırabilirler.
Kuduz Köpek Nasıl Anlaşılır?
Kuduz bir köpeğin tipik özellikleri vardır. Hayvan, öncelikle aşırı saldırganlaşır, daha sonra anlamsız hareketler yapmaya başlar ve ağzından salyalar akar. Bunun nedeni ise tükürük salgısının aşırı derecede artmasıdır.
Kuduz Nasıl Gelişir?
İlk önce hayvanın ısırığı ile mikrop insan vücuduna girer. Daha sonra 1-2 aylık kuluçka dönemi geçirir. Bu kuluçka dönemi ısırılan bölgenin beyin ve omuriliğe olan mesafesine göre değişir. Kuluçka dönemi sona erip hastalık kendini gösterene kadar aşı ile hastanın kurtarılma şansı vardır. Ancak hastalık belirtileri görüldükten sonra hastanın ölümü kesinleşmiştir denilebilir.
Kuduz Belirtileri
-> Çabuk sinirlenme ve gerginlik
-> Yeterince nefes alamama
-> Su ve havadan korkma
-> En son evresinde ise kas kasılmaları
-> Kasılma aşamasında hasta ölmezse felç görülür ve sonunda hasta hayatını kaybeder.
Kuduza Karşı Alınacak Önlemler
-> Başıboş sokak köpeklerinin barınaklara toplanması gerekir.
-> Yeterli barınak imkanı yoksa sokak hayvanlarına kuduz aşısı yapılmalıdır.
-> Ev hayvanlarının düzenli olarak aşılanmalıdır.
-> Hayvanlarla sürekli temas halinde olan insanların aşı yaptırması gerekir.
Kuduz Aşısı Nasıl Yapılır?
Kuduz aşısı başıboş köpeklere ve ev hayvanlarına yılda bir yapılmalıdır. Bunun için veterinerler tarafından verilen aşı karneleri düzenli olarak işaretlenmelidir. İnsanlar ise 2 yılda bir sağlık ocaklarına başvurarak kuduz aşısı yaptırmalıdır.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.