Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Rahim Küçülmesi Nedir?

Rahim Küçülmesi Nedir?

Rahim Küçülmesi Nedir?

Rahim, embriyonun yerleştiği ve 9 ay boyunca bebeğin gelişimini tamamladığı bir kesedir. Bu kese kadının vücudunda salgılanan östrojen ve progestron hormonlarının etkisiyle oluşur. Rahim kesesinin boyutu da aynı hormonların kontrolü altındadır. Artan progestron miktarı rahim duvarınının kalınlığını ve rahim hacmini artırırken, progestronun azalması tam ters etki yapar. İşte kadınlarda progestron hormonunun azalması sonucu rahimde oluşan değişiklikliğe rahim küçülmesi adı verilir.

Rahim Küçülmesi Neden Olur?

Rahim küçülmesinin 2 temel sebebi vardır. Bunlar; doğum sonrası normal boyuta gelme isteği ve menapozdan sonra hormonal dengenin değişmesidir.

Doğum Sonrası Rahim Küçülmesi

Bu kese normal zamanda da kadının vücudunda mevcuttur. Ancak embriyo rahim duvarına tutunduktan sonra genişleme başlar. Hem rahim duvarı genişler hem de rahmin genel çapı artar. Bu sayede bebeğin gelişimi için yeterli boyuta gelir. Doğuma yakın dönemdeki rahim hacmi normal zamandakinin yaklaşık 9-10 katıdır. Bebeğin doğumundan sonra rahim yavaş yavaş küçülmeye başlar.Rahmin boyutu doğumdan sonraki ilk hafta yarı seviyeye gelirken 1,5 ay sonra tamamen hamilelik öncesi seviyeye ulaşır. Rahim, küçülme dönemine geçtikten sonra da doğum anındaki şiddetli kasılmalar devam eder. Bu kasılmaların şiddeti 5-6 gün içerisine azalır.

Menapoz Sonrası Rahim Küçülmesi

Ergenlikten sonra kadınların vücudundaki neredeyse tüm olayların içerisinde östrojen hormonunun etkisi vardır. ÖStrojenle birlikte progestron da dişilik ve annelik ile ilgili yönelimleri kontrol eder. Ancak menapoz döneminden sonra azalan kadınlık hormonu seviyeleri yumurta üretimini önce azaltır. Daha sonra tamamen bitirir. Ayrıca rahim duvarı da zamanla incelir ve hacim olarak küçülür. Bu olay kadınlarda kaçınılmaz bir süreçtir ve önlenme ihtimali yoktur.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz