Nasır Nasıl Geçer? Bandı, İlacı ve Ameliyatı
Nasır Nedir?
Deri, insan vücudunu tamamen sarar. Bu sayede hem iç organları çevreden korur hem de vücudu belli bir düzen içerisinde tutar. En dış katmanda bulunan deri tüm fiziksel etkenlerden ilk zarar gören yapıdır. Bu nedenle deri üzerinde deformasyonlar, yaralar ve istenmeyen oluşumlar meydana gelebilir. Bunlardan bir tanesi de nasırdır. Nasır, derinin üzerine fazla basınç gelmesi sonucu derinin kalınlaşmasıyla oluşur. Derinin kalınlaşmasının ise gelen basıncı derinin daha kolay karşılayabilmesini sağlar.
Nasır Hangi Bölgelerde Daha Sık Olur?
Avuç içlerinde, el ve ayak parmaklarında, ayakların yan kısımları nasır oluşumunun daha sık görüldüğü bölgelerdir. Çünkü bu bölgeler daha çok basınç altında kalır. Ancak nasır derinin her noktasında görülebilir.
Nasır Kimlerde Daha Çok Görülür?
-> İnşaat işleri, çiftçilik vb. ellerin ağır işlerde sürekli kullanıldığı alanlarda çalışanların ellerinde nasır oluşur.
-> Halter, vücut geliştirme gibi avuç içine çok fazla yük binen sporlarla uğraşanların el bölgesinde nasır oluşma ihtimali oldukça fazladır.
-> Askerler, polisler, çiftçiler uzun süre ayakta durdukları için tabanlarında nasır oluşma ihtimali fazladır.
-> Aşırı kilolu kişilerde ayakların üzerine fazla yük bindiği için nasır görülme şansı artar.
Nasır Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
-> Ağırlık kaldırarak çalışan sporcuların ve ağır iş çalışanlarının kalın eldivenler kullanması ele gelen kuvvetin yumuşak bir şekilde iletilmesini sağlar ve nasır görülme riskini bir hayli azaltır.
-> Özellikle uzun süre ayakta durarak çalışan kişilerin kendilerine uygun ayakkabıyı seçmeleri ayağın daha az basınca maruz kalmasını sağlar. Bu sayede nasır oluşma ihtimali azalır.
-> El ve ayakların düzenli olarak nemlendirici kremler ile yumuşatılması nasır oluşumunu engelleyebilecek bir yöntemdir.
El Nasırı Nasıl Tedavi Edilir?
El nasırlarının tedavisi için genellikle deriyi yumuşatan ve nemlendiren kremler kullanılır. Ayrıca nasırlı bölgelrin daha çabuk iyileşmesi için pomza taşı ile fırçalamak da faydalı olacaktır.
Ayak Nasırı Nasıl Tedavi Edilir?
Ayak nasırlarının tedavisi için akşamları ayakların sıcak suda bekletilmesi ve ardından pomza taşı ile fırçalanması faydalı olacaktır. Bu yöntemle tedavi edilemeyen nasırlar için suyun içerisine bir miktar derinin soyulmasını sağlayan solüsyonlar eklenmesi ve ayakların bu solüsyon içerisinde bekletilmesi faydalı olacaktır. Ayak nasırları için son çare ise dondurma, cerrahi yöntemle nasırlı bölgenin alınması veya lazer gibi klinik yöntemlerdir. Ancak cerrahi operasyonlar nasırın tekrar oluşma ihtimalini de artırır.
Nasır İçin Evde Yapılabilecekler Nelerdir?
Nasır için evde yapılabilecek en uygun yöntem beyaz sirke uygulamasıdır. Bunun için;
-> Öncelikle bir bardak suya çeyrek bardak beyaz sirke eklenerek karıştırılır.
-> Bu karışım nasırlı bölgeye sürülür ve yapışkan bir bant ile örtülür.
-> Bant, nasırın üzerinde kalacak şekilde üste bir örtü daha koyularak gece yatılır.
-> Sabah kalkıldığında yapışkan bant sökülür ve pullaşan deri pomza taşı ile sürtülerek dökülür.
-> Daha sonra nasırlı bölgenin yumuşak kalabilmesi için zeytinyağı sürülerek masaj yapılır.
-> Son olarak taze dirinin kurumasını önleme amacıyla nemlendirici bir krem sürülür ve örtülerek yumuşamaya bırakılır.
Limon suyu da oldukça etkili bir kimyasaldır. Limonun asitlik derecesi oldukça yüksektir. Bu sayede ölü derinin parçalanarak dökülmesini sağlayabilir. Ayrıca limon suyu beyaz sirke ile kıyaslandığında doku dostu bir madde olarak değerlendirilebilir. Limon suyu günde 3-4 kez nasırlı bölgeye uygulanarak yıkandıktan sonra sırası ile zeytinyağı ve nemlendirici krem sürülmelidir. Bu yöntem 10-15 gün kadar uygulandığında mevcut nasırlarda gözle görülür miktarda küçülme ve incelme meydana gelir.
Nasır, ciddi bir deri problemidir. Bu nedenle vücudunun herhangi bir yerinde nasır oluştuğunu gören kişilerin biran önce tedaviye başlaması gerekir. Aksi taktirde kalıcı keratinleşmeler meydana gelebilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.