Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Güneş Lekeleri Ve Tedavisi

Güneş Lekeleri Ve Tedavisi

Güneş Lekesi Nedir ?

Güneş ışınları oldukça etkili ışınlardır. İnsanlar uzun süre güneş ışınlarına maruz kaldığında ciltlerinde güneş lekesi, çil gibi oluşumlar gözlenebilir. Çiller küçük çaplı, yuvarlağa daha yakın bir şekli olan ve kış aylarında kaybolan oluşumlardır. Güneş lekeleri ise çilden daha büyük, dikensi çıkıntıları olan ve kış aylarında dahi kaybolmayan cilt hasarlarıdır. Güneş lekelerinin çeşitli şekilleri vardır. Örneğin lentigo denen pürüzsüz lekeler genellikle kansere dönüşmezken, aktinik keratoz adı veriler pütürlü lekeler cerrahi müdahele gerektirebilir ve tedavi edilmezse kansere dönüşme riski vardır. Bazı güneş lekesi türlerinde, güneş yalnızca oluşumun başlangıcını yapar daha sonra başka etkenler nedeniyle kalıcı lekeler meydana gelir.

Güneş Lekesinden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır ?

->  Kadınların hamilelik, emzirme ve adet dönemi gibi hormonal dengelerinin değiştiği evrelerde güneş ışınlarından korunmak için ekstra özen göstermeleri gerekir.

->  Açık tenli kişiler çil oluşumuna, koyu tenli kişiler ise pütürlü güneş lekelerine daha açıktır, bunun için yoğun güneş ışığına çıkmadan önce kesinlikle koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Güneş Lekelerinden Kurtulmak İçin Evde Neler Yapılabilir ?

Güneş lekelerinden kurtulmak için ev ortamında sarı kantaron otu kaynatılıp lekeye sürülebilir. Ancak güneşe çıkmadan kesinlikle silinmesi gerekir. Yoksa daha büyük lekeler oluşturma riski vardır.

Güneş Lekesi Tedavisi Nasıldır ?

Açık tenli kişilerde, güneş lekelerinin giderilmesi için lazer tedavisi en kolay yöntemdir. Kimyasal peeling de güneş lekesi tedavisinde sonuca götürebilen bir yöntemdir. Yüzeysel lekeler için yüzeyde etki edebilecek kimyasallar seçilerek uygulanır. Fakat dermise kadar inmiş bir leke var ise uygulanacak kimyasalın da derin etkili olması gerekir. Derine inebilen kimyasallar bazı riskleri de beraberinde getirir fakat uygulamanın öncesinde gerekli ilaçlar kullanılırsa sıkıntı yaşamadan tedavi tamamlanabilir. Birde pürüzlü lekelerin giderilmesinde kullanılan cerrahi yöntemler vardır. Bunlar sayesinde kişiler kanser riski olan lekelerden kurtulabilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz