Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Mikrodalga Fırın Zararlı Mıdır?

Mikrodalga Fırın Nedir?

Yemekleri pişirmek veya pişen yemekleri ısıtmak için pek çok yöntem geliştirilmiştir. İnsanlığın ilk yıllarında bu amaçla direkt olarak ateş kullanılmıştır. Daha sonra ateşin etkisiyle köz haline gelen odunlar yemeğin pişirilmesi için en etkili yöntem olmuştur. Elektrik ve depolanabilir gaz sistemleri yaygınlaştıktan sonra modern ocaklar üretilmiştir. Ancak modern ocaklar çok yüksek sıcaklıklara çıkamadığı için sıcak havanın hapsolacağı fırın sistemi kullanılmaya başlanmıştır. Fırınlar günümüzde de en etkili pişirme araçları olarak kullanılır. Ancak fırınların da bir dezavantajı mevcuttur. Bu dezavantaj, fırındaki ısının dıştan içe doğru azalarak iletilme mantığıdır. Bu yöntemle pişirilecek bir kekin içerisine 300 derece sıcaklık ulaştırılmak isteniyorsa dışına 600 derece sıcaklık ulaştırmak gerekir. Böyle bir sıcaklık da kekin dış kısmının yanmasına sebep olabilir. Yapılan yemeğin her noktasına aynı sıcaklığı ulaştırmak ve daha kısa sürede hazırlamak için mikrodalga fırınlar üretilmiştir.

Mikrodalga Fırınlar Nasıl Isıtır?

Mikrodalga fırının temel prensibi aldığı elektrik enerjisi ile radyo dalgası üretmektir. Bu ürettiği radyo dalgalarını pişirilmek istenen yemeğe iletilir. Bu sayede yemeğin enerjisi yükselir ve sıcaklığı artar. Artan sıcaklık ise yemeğin pişmesini sağlar. Radyo dalgaları iletilirken yemeğin her yerine eşit olarak dağılır. Ancak dalgalar yemeğin içerisine koyulduğu kaptan geçerken zorlanabilir. Bunun sonucunda istenilen noktaya eşit enerjiyi dağıtamaz. Böyle durumların önüne geçmek için mikrodalga fırını 5’er dakikalık periyotlar halinde çalıştırıp yemeği karıştırabilirsiniz.

Mikrodalga Fırınlar Zararlı Mıdır?

Mikrodalga fırınlar ile ilgili pek çok spekülasyon bulunmaktadır. Bu spekülasyonların önemli bir kısmı mikrodalgada pişirilen yemeklerin kanser riskini artırması üzerinedir. Mikrodalga fırınlar, yemeğin içerisindeki herhangi bir maddeyi kanserojen yapmaz. Mikrodalga fırında pişirilen veya ısıtılan yemekler güvenle tüketilebilir. Bir diğer husus ise mikrodalga fırınların ürettiği radyo dalgalarını etrafa saçmasıdır. Bu fırınlar üretilen radyo dalgalarını çevreye yaymayacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak yinede çok ufak miktarlarda sızıntı yapabilme riskine karşı mikrodalga fırın çalışırken çok yakınında bulunmamakta fayda vardır. Mikrodalga fırın işlemini bitirdikten sonra yaklaşıp içerisindeki yemeği almak en güvenli yöntemdir.

Mikrodalga Fırın Kullanılırken Dikkat Edilecekler

  ->  Mikrodalga fırında sandviç, burger gibi ekmekli ürünler ısıtılırken çevresine bir kağıt havlu sarmak gerekir. Aksi taktirde ekmek kısmında nemlenme görülebilir.

  ->  Mikrodalga fırına koyulan et ve sebzelerin eşit miktarda ısınması için eşit boylarda dilimlenmesi gerekir.

  ->  Pişirilecek yemekler aliminyum folyo ile kaplanmamalıdır. Aliminyum folyo ile sarılan yemekler ısınamaz.

  ->  Taze portakal, greyfurt gibi turunçgil suyu içmek isteyenler, meyveyi sıkmadan önce yarım dakika mikrodalga fırında bekletirse daha fazla meyve su elde eder.

  ->  Su başta olmak üzere herhangi bir sıvı mikrodalga fırında ısıtılacaksa içerisine metal bir kaşık koymak gerekir. Metal kaşık alınan enerjinin fazla kısmını bünyesinde toplar. Aksi taktirde sıvılar kaynayarak etrafa saçılabilir.

  ->  Et veya tavuk ısıtmak isteyenler büyük kemikleri temizlemelidir. Çünkü kemikler radyo dalgalarının arkadaki kısma iletilmesini engeller. Bu nedenle istenen dengeli ısıtma sağlanamaz.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz