Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Kornea Nakli Nasıl Yapılır? (Kornea Nakli Sonrası)

Kornea Nedir?

Göz, en önemli organlardan biridir. Göz sağlığı kaybedildiği zaman hayati tehlike ortaya çıkmaz ancak kişinin yaşam kalitesi oldukça düşer ve başka insanların yardımına bağımlı hale gelir. Gözün, görme fonksiyonunu düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için birbiriyle koordine çalışan bir çok bölümü vardır. Kornea da bunlardan bir tanesidir. Kornea gözün en dış kısmında bulunan saydam bir tabakadır. Göze gelen ışınları iç tarafa iletir. Korneanın bu görevi yerine getirebilmesi için sürekli ıslak olması gerekir. Sağlıklı bir insanda korneanın ıslak olması için gözyaşı bezlerinin salgısı yeterlidir. Ancak göz kuruluğu oluşan insanların suni göz yaşı damlaları kullanması gerekebilir.

Kornea Nakli Yapılan Durumlar Nelerdir?

Korneanın dışarıdan gelen ışığı içeriye iletebilmesi için tamamen saydam olması gerekir. Bu saydamlığı bozabilecek tüm durumlar korneanın işlevini yerine getirememesine neden olur ve düzgün bir görüş için hastanın kornea nakli yaptırması gerekir. Korneanın saydamlığını bozan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  ->  Gözde sürekli tekrarlayan herpes

  ->  Dışarıdan gelen darbeler sonucu korneanın yapısının bozulması

  ->  Doğuştan gelen veya sonradan oluşan romatizma gibi korneanın şeffaflığını bozan hastalıklar

Kornea Nakli Ameliyatı

Kornea nakli ameliyatları genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Anestezi sağlandıktan sonra önce nakil edilecek kornea belirlenen çapta kesilir. Daha sonra hastanın korneası aynı çapta kesilir. Bu kesilme işlemi hekim tarafından özel aletlerle veya lazer ile yapılabilir. Daha sonra nakil edilecek kornea boşluğa yerleştirilir ve ameliyat sonlandırılır.

Bulunan Her Kornea Nakil Edilebilir Mi?

Kornea içinde DNA olmayan bir yapıdır. Bu nedenle kornea naklinde doku uyumu aranmaz. Kornea yeni ölen bireylerden alınır. Daha sonra göz bankasına götürülerek incelenir. Uygun ise nakil işlemi başlatılır.

Kornea Nakli Riskli Midir?

Kornea ameliyatı aslında basit bir operasyondur. Ancak alınan korneanın gözdeki boşluğa birebir uyumlu olması gerekir. Bu uyumsuz olursa enfeksiyon riski doğar. Enfeksiyon oluşursa da kornea geri çıkarılmak zorundadır. Ameliyat sonrası çok iyi bir bakım gerekir. Gözü hem fiziksel temaslardan hemde mikroplardan korumak şarttır. Aksi taktirde ameliyattan 10 yıl sonra bile nakledilen retinanın sorun çıkardığı görülmüştür.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz