Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Göz Kanlanması Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Göz Kanlanması Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Göz Kanlanması Nedir?

Göz, en önemli duyu organıdır. Gözün, görme işlevini gerçekleştirebilmesi için kan yoluyla beslenmesi gerekir. Gözü besleyen damarlar bazı durumlarda genişleyip büzülebilir. Herhangi bir travmayla karşılaşması durumunda çatlayabilirler. Gözüm beyaz kısmınında birçok kılcal damar vardır. Bu kılcal damarların genişlemesi nedeniyle gözün beyaz kısmı kızarık bir görüntü alır. Bu duruma da göz kanlanması denilir. Bir de beyaz tabakadaki kılcal damarların çatlaması durumu vardır. Kılcal damarlar çatladığı zaman beyaz kısımla dış tabakasındaki konjuktiva arasında kan birikir. Bu iki durum birbiri ile karıştırılmamalıdır.

Göz Kanlanması Oluşma Sebepleri Nelerdir?

  ->  Uzun süreler boyunca bilgisayar, telefon vs. elektronik aletlerin ekranlarına bakmak

  ->  Güneş ışınlarının en şiddetli olduğu saatlerde dışarıda bulunmak

  ->  Çalışma ortamının aşırı sıcak ve bunaltıcı olması

  ->  Gözün, rüzgarlara veya klima havasına maruz kalması

  ->  Gözdeki damarları etkileyebilecek bir alerji olması

  ->  Göz içindeki enfeksiyonlar

  ->  Bazı göz tansiyonu hastalarında, ani tansiyon yükselmeleri olması

  ->  Uyuşturucu madde kullanımı

  ->  Sigara veya nargile dumanı bulunan kapalı ortamlarda uzun süre kalma

  ->  Aşırı stresli bir dönem geçirme

  ->  Göze yabancı cisimlerin kaçması

Gözde Kanlanma Hangi Hastalıktan Kaynaklanıyor Olabilir?

  ->  Göze herhangi bir mikrobun bulaşması sonucu oluşan hastalıklar

  ->  Gözün iç tabakalarında oluşan iltihaplar

  ->  Göz tansiyonu yükselmesi

  ->  Tiroid problemleri

Göz Kanlanmasını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

  ->  İş hayatı yoğun olsa da eğlence zamanından kısarak en az 6 saat uyunmalıdır.

  ->  Uzun süre bilgisayar başında duranlar 20-25 dakikada bir gözlerini kapatarak 2-3 dakikalık molalar vermelidir.

  ->  Saatlerce kitap okuyan veya ders çalışanlar yarım saatte bir uzak bir noktaya bakarak odak noktalarını düzeltmelidir. Ayrıca saat başı gözleri kapatarak 2-3 dakika dinlendirmek faydalı olacaktır.

  ->  Görme bozukluğu olanlar mümkün olduğunca lens yerine gözlük kullanmalıdır. Lens kullanmakta ısrar edenler ise hijyene ekstra özen göstermelidir.

  ->  Özellikle yazın en sıcak günlerinde güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

  ->  Yaşam ortamı belli bir nem seviyesinin altına düşmemelidir. Kuru iklimde yaşan kişiler odalarında bir bardak su bulundurmalıdır. Bu sayede odanın nem seviyesi korunur.

  ->  Gözlerde yanma, tahriş vs. oluşturan şampuanlar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Göz Kanlanması ve Lens Kullanımı İlişkisi

Lens kullanımı, gözde kanlanmaya sebep olabilir. Ufak bir toz zerresi bile gözle temas ettiğinde bir rahatsızlık hissedilir. Kullanılan lensler eğer hijyenik değilse çok fazla kaşıntı hissi oluşturur ve kanlanmaya yol açar.

Göz Kanlanmasının Geçmesi İçin Hasta Neler Yapabilir?

  ->  Göz kanlanması olduğu dönemde eğer uzun süreli uykusuzluk durumu varsa hasta biran önce uyku düzenini oturtmalıdır.

  ->  Göz kanlanması görülen kişi kitaba veya bilgisayar ekranına uzun süre bakıyorsa kanlanma tamamen dağılana kadar gözlerini dinlendirmelidir. Bunun yolu da bazen gözleri kapatmak, bazen ise bu tarz yorucu şeylerden uzak durmaktır.

  ->  Göz kanlanmasının görüldüğü zaman diliminde hasta güneş ışığında uzun süre kaldıysa ve kalmaya devam edecekse kesinlikle güneş gözlüğü kullanmalıdır.

  ->  Göz kanlanması, bir fiziksel darbenin ardından gerçekleşmişse hasta varsa göz pedi, yoksa pilaster ile gözünü kapatarak en kısa sürede doktora ulaşmalıdır.

  ->  Göz kanlanmasından önce hasta aşırı tozlu bir ortamda bulunmuşsa gözlerini su ile ovuşturarak temizlemesi ve bir süre kapalı tutması gerekir.

  ->  Göz kanlanmasından kısa süre evvel hastanın gözüne kimyasal bir madde sıçramışsa, göz bol su ile yıkanmalıdır. Hemen ardından göz doktoruna gidilmelidir. Kimyasal maddeler göz gibi hassas bir bölge için ekstra tehlikeli olabilir.

Göz Kanlanması Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kanlanmasının tedavisi, kanlanmaya sebep olan durumun düzeltilmesi üzerinedir. Bir kişide gözlerdeki kuruma bu duruma sebep olduysa suni gözyaşı damlası ile kanlanma tedavi edilir. Ancak durum bu kadar basit değilse hasta göz başta olmak üzere genel bir değerlendirmeye alınır ve kanlanmanın sebebi araştırılır. Hastaya gözlerini dinlendirmesi tavsiye edilir ve araştırma sonucuna göre izlenecek yol belirlenir.

Kanlanma İle Birlikte Görülen Belirtiler

Gözde meydana gelen kanlanma bazen yanında başka belirtilerle birlikte görülür. Bu belirtiler genellikle kaşınma, ağrı veya sulanma şeklindedir. Kanlanma ile birlikte kaşıntı ve sulanma görülüyorsa bu durum göz bebeğinde ortaya çıkan bir uçuk mikrobunun habercisi olabilir. Geçici veya kalıcı körlüğe kadar gidebilen bu rahatsızlık için erken teşhis ve düzenli tedavi oldukça önem taşır. Aksi halde hastanın yaşam kalitesi bir hayli düşer. Ağrı ise genellikle gözün aşırı yorulduğu veya göze darbe alındığında görülür. Göz yorulması basit bir durumdur. Ancak göze gelen darbeler çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle gözde kanamaya eşlik eden bir ağrı bulgusu varsa biran önce göz doktoruna gitmek gerekir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
0 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 0,00 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

  1. Doğan dedi ki:

    Çok faydalı, teşekkürler

Yorum Yaz