Sağlıklı Yaşam Merkezine Hoşgeldiniz

Albinizm Nedir? (Bilinmesi Gerekenler)

Albinizm Nedir? (Bilinmesi Gerekenler)

Albinizm Nedir?

Ciltte ve kıllarda renk verici melanin pigmenti vardır. Melanin pigmenti sayesinde güneş ışınları emilerek cildin zarar görmesi engellenir. Uzun süre güneş ışığında kalındığında veya solaryum uygulandığında bronzlaşmaya sebep olan şey de bu pigmenttir. Bazı kişilerde melanin pigmenti çok az bulunur ya da hiç bulunmaz. Bu duruma albinizm adı verilir. Albinizm hastalarına albino da denilmektedir. Albinizm hastaları güneş ışınlarından çok etkilenirler. Bunların güneşe çıkmadan önce yüksek koruyuculu güneş kremleri kullanmaları gerekir. Aksi taktirde ciltlerinde sürekli güneş yanıkları oluşur.

Albinizm Nasıl Teşhis Edilir?

Albinizm, bir deri hastalığı olarak bilinir. Açık tenli bir deri ve beyazlaşan saçlar albinizm denince ilk akla gelen belirtilerdir. Ancak albinizmin kesin teşhisi için bir göz doktorunun muayenesi gerekir. Göz doktoru, gözdeki pigmentlerde bariz bir azalma gördüğünde albinizm şüphesini kesinleştirir.

Albinizm Hastalığı Nasıl Oluşur?

Albinizm genetik olarak taşınan bir hastalıktır. Hastalık geni vücut kromozomlarında çekinik olarak taşınır. Buna göre hastalığın çocuklarda görülme ihtimali de anne ve babadaki gen özelliklerine göre değişir. Bireylerde eğer biri anneden biri babadan gelen 2 adet albino geni varsa hastalık oluşur. Eğer tek gen varsa taşıyıcı olur, hiç gen yoksa sağlıklı birey meydana gelir. Buna göre:

  ->  Albino olan iki bireyin çocukları kesinlikle albino olur.

  ->  Anne babanın ikisi de taşıyıcı ise çocuğun albino olma ihtimali %25’tir.

  ->  Anne ve babanın ikisi de sağlıklıysa çocuklarda kesinlikle sağlıklı olur.

  ->  Anne veya babanın biri taşıyıcı diğeri albino ise çocuğun albino olma ihtimali %50’dir.

  ->  Anne veya babanın biri taşıyıcı diğeri sağlıklı ise çocuğun albino olma ihtimali yoktur.

(Bu oranlar herhangi bir genetik mutasyon olmadığı varsayılarak belirlenmiştir)

Albinizm Tedavi Edilebilir Mi?

Günümüzde albinizmin kesin bir tedavisi yoktur. Ancak cilt yanıkları, cilt kanserleri, görme bozuklukları gibi problemlerin oluşmasını engellemek için bazı önlemler alınabilir:

  ->  Albinizm hastaları yoğun güneş ışığına çıkmadan evvel kesinlikle yüksek koruyuculu güneş kremi kullanmalıdır.

  ->  Gözde de bir miktar melanin pigmenti bulunur ve albinolarda göz, yoğun ışığa karşı hassastır. Bu nedenle özellikle yaz aylarında albinizm hastalarının güneş gözlüğü takmaları gerekir. Optik gözlük kullananların ise kolormatik optik cam tercih etmeleri faydalı olacaktır.

  ->  Albinizm hastalarının vücutlarındaki kıllar da pigment eksikliğinden dolayı beyaz olur. Böyle bir durumda hem cildi zararlı ışınlardan korumak hem de dış görünüşü normalleştirmek adına saç, kaş, kirpik gibi sürekli açıkta kalan kıllar boyanabilir.

Bu yazı faydalı oldu mu?

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
2 kişi oy verdi
Ortalama Puan: 4,50 / 5
blankLoading...


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz