Arpacık Nasıl Geçer? (Belirtileri ve Tedavisi)

Arpacık Nedir?
Göz çevresinde gözü dış etkilerden korunma amacıyla pek çok yapı gelişmiştir. Kirpik, göz kapağı ve göz yaşı bezleri bunlardan bazılarıdır. Bu yapılar hem fiziksel etkenlere karşı gözü korur hem de gözün içerisine kaçabilecek mikropları tutar. Bu mikroplar bazı durumlarda gözü koruyan yapıların iltihaplanmasına yol açar. Arpacık da bu iltihaplanma örneklerinden bir tanesidir. Kirpik köklerine tutunup çoğalan bakterilerin oluşturduğu şişliklere arpacık adı verilir. Arpacık genellikle zararsızdır. Ancak ortaya çıkardığı belirtiler hastaların rahatsız olmasına sebep olur ve bir anlamda yaşam kalitesini düşürür.
Arpacık Belirtileri Nelerdir?
-> Gözde sürekli kaşıma isteği
-> Gözün her kırpılmasında yanma veya batma hissedilmesi
-> Gözlerin sulanması
-> Uzun süre bilgisayar, telefon gibi elektronik ekranlara bakamama
-> Göz çevresinde kaşımaya bağlı oluşan kızarıklık
Arpacık Oluşma Riskini Artıran Şeyler Nelerdir?
-> İnşaat alanı gibi havada çok fazla toz bulanan ortamlarda çalışmak
-> Temiz olmayan ellerle göze dokunulması
-> Havlu, yastık gibi eşyaları ortak kullanmak
-> AIDS gibi savunma sistemini düşüren bir hastalığa yakalanmak
-> Organ naklinden sonra savunma sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanmak
-> Stresli bir yaşam sürmek
-> Yoğun iş temposu veya psikolojik sorunlar nedeniyle yeterince uyuyamamak
Gözünde Arpacık Çıkanlar Nelere Dikkat Etmelidir?
-> Kaşınsa bile gözleri fazla ovuşturmamak gerekir.
-> Uzun süre bilgisayar, telefon vs. ekranına bakmamak gerekir.
-> Güneşli havalarda dışarıya çıkılacaksa güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Aksi taktirde gözleri daha fazla sulanır.
-> Arpacık büyük ihtimalle vücut savunma sisteminin zayıf düştüğü bir dönemde ortaya çıkmıştır. Bunun için gözünde arpacık çıkanların bol bol dinlenmesi ve yeterli miktarda C vitamini alması gerekir.
Arpacık Nasıl Tedavi Edilir?
Arpacık çoğu zaman kendiliğinden geçebilen bir oluşumdur. Ancak daha kısa sürede geçirilmesi ve göze yakın olan bu mikrop odağının ortadan kaldırılması için göz doktoruna başvurmak gerekir. Göz doktorunun da öncelikle önereceği şey düzenli uyku, dinlenme ve bedenin fazla yorulmamasıdır. Bunun yanında arpacığın ortadan kalkması için antimikrobiyal bir göz damlası verir. Bu göz damlası arpacığın iyileşme süresini epey kısaltır. Ayrıca mikropların göz kapağındaki başka bölgelere yayılmasını önler. Arpacık göz problemleri arasında en risksiz olanlardan biridir. Ancak yaşam kalitesi düşünüldüğünde dikkate alınması gereken bir sorundur.
Arpacık Tedavisi İçin Evde Neler Yapılabilir?
-> Bir çay bardağı ılık suyun içerisinde birkaç damla limon suyu eklenerek karıştırılır. Limonlu suya pamuk batırılır ve arpacığın üzerine koyularak beklenir. Limonun mikrop kırıcı etkisi sayesinde arpacığın iyileşmesi hızlanabilir.
-> Arpacığın tedavisi için vücut direncinin artması oldukça önemlidir. Vücut direncini artırmak için ise pekmez, kırmızı et, sarımsak gibi ürünler tüketilmelidir.
-> Sarımsak, topikal olarak da etki gösterebilir. Yani arpacığın üzerine koyulduğunda arpacık zarından geçerek mikropların ölmesini sağlar. Bu da tedaviyi kolaylaştırır.
-> Göz bandı takarak göze ışık gelmemesi sağlanır. Işıktan korunan göz ise dinlenir ve arpacığın iyileşmesi kolaylaşır.
Arpacık nasıl geçer, merak edenler için uzun uzun anlattım ve bilinen yöntemler kadar bizzat denediğim ve test ettiğim yeni yöntemleri sizlerle paylaşıyorum, öneriler için siteme bekliyorum
Arpacık olanlar ne yemesi gerekir, neler yapmamalı ve daha fazlası için bloğuma beklerim