Karpuzun Faydaları ve Olası Zararları Nelerdir?
Karpuz Nasıl Bir Meyvedir?
Karpuz, çoğu meyvenin aksine ağaçta değil yerde yetişir. Bu özelliği sayesinde serada yetiştirilmesi daha kolay olan bir meyvedir. Genellikle sıcak iklimleri seven karpuz fideleri ılıman iklimde de yetişip meyve verebilecek duruma gelirler. Karpuzun en ilginç özelliği ise %92’sinin su olmasıdır. Bu oranda su içeren bir meyve kuşkusuz yaz aylarında ihtiyaç duyulan serinliği sağlamaktadır.Karpuzun soğuk olarak tüketilmesi de serinletici özelliğini artırır. İçerisinde, yüksek oranda A vitamini ve mineral bulunan karpuz yaz meyveleri arasında en faydalı olanlardan biridir.
Karpuzun Faydaları Nelerdir?
-> Yüksek oranda su içermesi sayesinde harareti önleyen ve ferahlık veren bir meyvedir.
-> İçerdiği bazı lifler, dolaylı olarak kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösterir.
-> Karpuzda yüksek miktarda kalsiyum bulunur. Kalsiyum kemiklerin gelişimi için olmazsa olmaz niteliğinde bir mineraldir.
-> Karpuz, böbreklerin çalışmasını ve idrar atılımını düzenlediği için tansiyonun dengede kalmasını sağlar. Ayrıca vücutta fazla su tutulumunu önleyerek şişkin görünümü engeller.
-> Pek çok yaz meyvesinde olduğu gibi karpuzda da antioksidan özellik vardır.
-> Karpuz, sindirim sistemini düzenleyici etki yapar.
-> Karpuz suyu yeterli miktarda tüketildiğinde cildi gerginleştirici etki yapar. Bu sayede daha genç bir görünüm kazanılır.
-> Karpuz suyu zayıflamak isteyenler için de oldukça etkili bir besindir.
Karpuzun Olası Zararları Nelerdir?
-> Karpuz aşırı miktarda potasyum içerir. Bu nedenle böbrek hastalarının aşırı karpuz tüketmesi olumsuz etki yapar.
-> Karpuzun içerisinde bulunan bazı vitaminler kas kasılmasını kolaylaştırır. Ancak fazla tüketildiklerinde kas sisteminde bir takım problemler meydana gelir.
-> Karpuz fazla tüketildiğinde bulantı ve kusma şikayetlerine yol açabilir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.