DNA Testi (Babalık Testi) Hakkında Her Şey
DNA Nedir?
Canlıların yapısı genetik bilgilerine dayalı olarak meydana gelir. Genetik bilgiler ise bir sonraki kuşağa aktarılır. DNA ve RNA olmak üzere iki çeşit yapıda genetik bilgiler saklıdır. Virüsler hariç tüm canlıların yapısında kesilikle DNA bulunur. DNA, deoksiribo nükleik asidin kısaltmasıdır. İki adet ipciğin birbiri üzerine sarmal yapmasıyla oluşur. İçerisinde adenin, sitozin, guanin ve timin denilen 4 çeşit baz bulunur.
DNA Testi Nedir?
İnsanların genetik yapısını oluşturan DNA’nın önemli bir özelliği vardır. Akrabalık derecesi arttıkça DNA’daki dizilim benzerliği de artar. Bu sayede insanlardan bazı doku örnekleri alınarak yakın akraba olup olmadıkları anlaşılabilir. Bu yönteme DNA testi adı verilir. DNA testi çoğunlukla çocukların babasının belirlenmesinde kullanıldığı için halk arasında babalık testi olarak da bilinir.
DNA Testi İçin Hangi Dokulardan Örnek Alınabilir?
En yaygın kullanılan doku örneği kandır. Kan haricinde aşağıda listelenen dokular da DNA testinde kullanılabilir:
-> Tükürük
-> Kıl
-> Kemik
-> Mukoza
Babalık Testi İçin Anneden Örnek Alınması Gerekir Mi?
Çocuklar, anne ve babalarının DNA’larından belli parçaları alarak biyolojik yapılarını oluştururlar. Çocuğun anne veya babaya ait olup olmadığını anlamak için çocuk ile tek ebeveyn arasında DNA incelemesi yapmak yeterlidir. Yani çocuğa babalık testi yapılacağı zaman anneden örnek alınmaz. Hatta annenin belli olup olmadığının da herhangi br önemi yoktur.
Babalık Testi Kaç Günde Sonuçlanır?
Babalık testi için alınan DNA’ya öncelikle belli işlemler yapılması gerekir. Bu işlemler hem çok zordur hem de belli bir bekleme süresi gerektirir. DNA, incelenebilir hale geldikten sonra belli bir süre de inceleme yapılır. Bunların hepsi toplandığında bir DNA testinin sonuçlanması 3 haftaya yakın sürer.
Ölen Kişilere DNA Testi Yapılabilir Mi?
Miras davaları başta olmak üzere bazı hukuki durumlarda şahısların ölen kişilerle genetik bağı olup olmadığı araştırılır. Bunun için de tek yöntem DNA testidir. DNA her dokuda aynı yapıda olduğu için mezardaki kişinin kemik örneği ile yaşayan şahsın kan, tükürük veya kıl örneği karşılaştırılabilir. Bu yöntemle elde edilen sonuç yaşayan iki kişi arasında yapılan test ile aynı seviyede güvenilirdir.
DNA Testi Nasıl Yapılır?
-> İlk aşamada alınan doku örneğinden DNA yapısının ayrıştırılması gerekir.
-> Ayrıştırılan DNA’nın incelenecek gen bölgeleri rahat çalışılabilmesi için çoğaltılır.
-> Çoğaltılan gen bölgesine elektoforez yöntemi uygulanır.
-> En son incelemeye hazır hale gelen genler karşılaştırılır ve bunların uyumlu olup olmamasına göre kesin bir sonuç çıkarılır.
Anne Karnındaki Bebeklere Babalık Testi Yapılabilir Mi?
Bebeğin babasının belli olmadığı durumlarda anne karnındaki bebeğe de babalık testi yapılması gerekebilir. Bunun için mahkeme kararı ile şüphelenilen baba adayının kanından ve bebeğin amnion sıvısından örnek alınarak karşılaştırma yapılabilir. Ancak büyük bir zorunluluk olmadığı durumlarda bebeğe dışarıdan müdahale yapılması etik değildir.
Yorumlar:
Henüz yorum yapılmamış.